• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas Tautas Republikas vicepremjera oficiālo vizīti Latvijas Republikā 31.augustā – 2.septembrī. Par kopīgo tagad un turpmāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2009., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot skolēnus, vecākus, skolotājus un studentus 1.septembrī – Zinību dienā

Vēl šajā numurā

02.09.2009., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas Tautas Republikas vicepremjera oficiālo vizīti Latvijas Republikā 31.augustā – 2.septembrī. Par kopīgo tagad un turpmāk

 

KINA1.JPG (26863 bytes) KINA3.JPG (16657 bytes)

Ķīnas vicepremjers Huejs Ļanju, uzrunājot Latvijas–Ķīnas ekonomikas foruma dalībniekus
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Valsts prezidents Valdis Zatlers, tiekoties ar Ķīnas vicepremjeru Hueju Ļanju
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

KINA2.JPG (55211 bytes)

Ķīnas Komercministrijas viceministrs Gao Hučens, Ķīnas vicepremjers Huejs Ļanju, Latvijas Ministru prezidenta vietas izpildītājs Einars Repše un ekonomikas ministrs Artis Kampars ekonomikas foruma laikā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Ekonomikas forumā 

Vakar, 1.septembrī, notika Latvijas–Ķīnas ekonomikas forums, kurā klātesošos uzrunāja Ķīnas vicepremjers Huejs Ļanju un Komercministrijas viceministrs Gao Hučens. No Latvijas puses forumu atklāja ekonomikas ministrs Artis Kampars un Ministru prezidenta vietas izpildītājs Einars Repše. Ar prezentāciju par Latvijas un Ķīnas sadarbības iespējām piedalījās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. Savukārt Ķīnas Komercministrijas Tirdzniecības departamenta biroja ģenerāldirektora vietnieks Vu Tundjao prezentēja investīciju un tirdzniecības klimatu Ķīnā.

Vizītē Latvijā ir ieradušies vairāk nekā 60 Ķīnas uzņēmēju, kas pārstāv tādas nozares kā farmācija, metālapstrāde un mašīnbūve, konsultācijas, tekstils, celtniecība, inženierija, finanses, lauksaimniecība, telekomunikācijas, tirdzniecība u.c. Savukārt no Latvijas puses biznesa forumā piedalījās vairāk nekā 120 dažādu nozaru Latvijas uzņēmēju. “LV

 

Pie Ministru prezidenta 

31.augustā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) vicepremjeru Hueju Ļanju viņa oficiālās vizītes Latvijā laikā. Amatpersonas runāja galvenokārt par abu valstu divpusējām attiecībām, kā arī iespējām padziļināt sadarbību ekonomikā.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis norādīja: “Latvija vienmēr ir augstu vērtējusi attiecības ar Ķīnu. Mēs esam ieinteresēti turpināt divpusējo dialogu, jo īpaši tagad, kad Ķīna spēlē arvien lielāku lomu starptautiskajā politikā un globālajā finanšu un ekonomikas sistēmā.” V.Dombrovskis Latvijas valdības vārdā arī apsveica H.Ļanju ar tuvojošos ĶTR dibināšanas 60.gadadienu, kuru Ķīnā atzīmēs 1.oktobrī.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijas un Ķīnas attiecības līdz šīm attīstījušās stabili. Ministru prezidents pateicās Ķīnas pārstāvim par Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku. H.Ļanju pateicās Latvijai par konsekvento vienas Ķīnas politikas atbalstīšanu.

V.Dombrovskis un H.Ļanju pārrunāja pēdējo gadu laikā notikušās un tuvākajā laikā plānotās augsta līmeņa tikšanās, tai skaitā Valsts prezidenta Valda Zatlera un bijušā Ministru prezidenta Ivara Godmaņa tikšanos ar ĶTR prezidentu Hu Dziņtao un ĶTR Valsts padomes priekšsēdētāju Venu Dzjabao Pekinas olimpisko spēļu laikā. Puses bija vienisprātis, ka vizītes ir radījušas pozitīvu fonu turpmākai Latvijas un Ķīnas attiecību attīstībai, it īpaši tirdzniecības, investīciju un tranzīta jomā. Aktīva sadarbība izveidojusies arī starp Latvijas un Ķīnas parlamentiem, kā arī pašvaldību līmenī, īpaši starp sadraudzības pilsētām Rīgu un Sudžou un Daugavpili un Harbinu.

Pārrunājot iespējas attīstīt abu valstu ekonomiskās sadarbības potenciālu, V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt sadarbību tādās jomās kā transports, tranzīts un loģistika, aviācijas pakalpojumi, biotehnoloģijas, farmācija, informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, kā arī tūrisms. V.Dombrovskis un H.Ļanju pauda pārliecību par veiksmīgu Latvijas un Ķīnas starpvaldību komitejas 7.sesijas norisi, kas plānota šā gada rudenī Rīgā.

V.Dombrovskis informēja par Latvijas uzņēmumu interesi veicināt savas produkcijas eksportu uz Ķīnu, kā aktīvākos minot farmācijas uzņēmumus, zivsaimniecības un piensaimniecības produktu ražotājus. Latvija ir īpaši ieinteresēta attīstīt un dažādot lauksaimniecības produktu tirdzniecību ar Ķīnu, arī piedaloties Ķīnas valsts organizētajos iepirkumos. Amatpersonas apsprieda arī tādus jautājumus kā informācijas apmaiņa starp institūcijām, kas uzrauga sanitāro un fitosanitāro normu ievērošanu.

Ministru prezidents informēja Ķīnas vicepremjeru par Latvijas interesi attīstīt sadarbību ostu, loģistikas un tranzīta jomā, realizējot konkrētus projektus, lai nodrošinātu Ķīnas produktu eksportu uz Eiropas Savienības valstīm. Nozīmīgs sarunu temats bija sadarbība dzelzceļa pārvadājumu jomā. Latvija ir ieinteresēta pēc iespējas ātrākā dzelzceļa koridora izveidē starp Ķīnu un Eiropu caur Kazahstānu, Krieviju un Latviju. Latvija ir ieinteresēta arī divpusēju vienošanos slēgšanā ceļu pārvadājumu jomā, tādējādi veicinot tirdzniecības attiecības starp Ķīnu un Eiropas Savienību.

V.Dombrovskis informēja, ka Latvija ir pieņēmusi lēmumu piedalīties Pasaules izstādē “EXPO 2010” Šanhajā.

Runājot par sadarbību kultūrā un izglītībā, V.Dombrovskis pateicās par Ķīnas valdības atbalstu sinoloģijas studentiem un pētniekiem Latvijā, it īpaši par ķīniešu valodas pasniedzēju nosūtīšanu uz Latviju. Puses pauda gandarījumu, ka aktīvi un regulāri tiek īstenotas kultūras apmaiņas programmas. Drīzumā tiks izdota pirmā akadēmiskā ķīniešu–latviešu valodas vārdnīca, kas dos iespēju Latvijas iedzīvotājiem gūt ieskatu ķīniešu valodā un kultūrā.

Sarunas gaitā tika pārrunātas arī Ķīnas un ES attiecības. Puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Ķīnas sadarbību starptautiskajās organizācijās, jo īpaši ANO.

Tikšanās noslēgumā H.Ļanju interesējās par Latvijas valdības pieņemtajiem lēmumiem, lai veicinātu ekonomiskās krīzes pārvarēšanu. V.Dombrovskis pastāstīja par sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem, valsts tēriņu mazināšanu, izmaiņām nodokļu politikā un citiem lēmumiem, kas vērsti uz krīzes pārvarēšanu. Ķīnas vicepremjers pauda pārliecību par Latvijas spējām pārvarēt esošās grūtības.

Pēc tikšanās Latvijas Ministru prezidenta V.Dombrovska un ĶTR vicepremjera H.Ļanju klātbūtnē tika parakstīti vairāki līgumi: Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas un Ķīnas Tautas Republikas Lauksaimniecības ministrijas sadarbības līgums lauksaimniecībā, Saprašanās memorands par sadarbību investīciju veicināšanas jomā starp Latvijas Republikas Ekonomikas ministriju un Ķīnas Tautas Republikas Komercministriju, Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas Apvienotās komitejas darba reglaments un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Ķīnas Tautas Republikas Komercministrijas Tirdzniecības attīstības biroja sadarbības saprašanās memorands.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

KINA4.JPG (29861 bytes) KINA5.JPG (24866 bytes)

Vakar, 1.sepembrī, Ķīnas vicepremjers Huejs Ļanju izbraucienā ar kuģīti apskatīja Rīgas Brīvostas teritoriju. Brauciena laikā tika pārrunātas iespējas daudz lielākā apjomā nekā patlaban piesaistīt Rīgas ostā Ķīnas kravas. Attēlos: Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas domes vicemērs Ainārs Šlesers, Ķīnas vicepremjers Huejs Ļanju un Latvijas satiksmes ministrs Kaspars Gerhards; Ainārs Šlesers un Huejs Ļanju ar Rīgas Brīvostas dāvanu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!