• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 13.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2009., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196268

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Bankas amatpersonu atalgojumu

Vēl šajā numurā

20.08.2009., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 13.augustā


 

RAPLM: Par valsts informācijas sistēmu un informācijas sistēmu savienotāju aizsardzību

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izstrādājusi noteikumus kritisku valsts informācijas sistēmu un informācijas sistēmu savietotāju aizsardzības nodrošināšanai.

Noteikumos prasības sadalītas pēc kritērijiem, piemēram, elektroenerģijas piegāde un nodrošinājums, interneta pieslēgums, fiziskā aizsardzība, loģiskā aizsardzība, monitorings, rezerves kopiju veidošana un glabāšana, kā arī programmatūras atjaunošana un apkalpojošais personāls.

Noteikumi izstrādāti, jo Valsts informācijas sistēmu likums definē tikai valsts informācijas sistēmas pazīmes, savukārt prasības kritiskajām valsts informācijas sistēmām un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzībai netika noteiktas.

Noteikumus “Kritisku valsts informācijas sistēmu un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzības prasības” 13.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

TM: Par atbildīgo lībiešu (līvu) organizāciju atzinuma sniegšanai par personas etnisko izcelsmi

13.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja noteikumus par atbildīgo lībiešu jeb līvu organizāciju atzinuma sniegšanai par personas etnisko izcelsmi. Noteikumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts noteikumu anotācijā, Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums nosaka, ka gadījumā, ja persona vēlas pašreizējo tautības ierakstu mainīt pret tautības ierakstu “lībietis (līvs)”, dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz iesniegums, kuram jāpievieno arī lībiešu organizācijas atzinums par personas etnisko izcelsmi. Šāds atzinums nepieciešams gadījumos, kad ar citiem dokumentiem etnisko izcelsmi nav iespējams pierādīt.

Pašlaik neviens normatīvais akts nenosaka, kura organizācija ir tiesīga sniegt atzinumu, ja persona vēlas pašreizējo tautības ierakstu mainīt pret tautības ierakstu “lībietis (līvs)”. Taču praksē to vairāk nekā desmit gadus veic Līvu (lībiešu) savienība “Līvõd Īt”.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā būs noteikts, ka atbildīgā organizācija, kura sniegs atzinumu par personas vai tās radinieku tiešā augšupējā līnijā piederību pie lībiešu (līvu) tautības, būs Līvu (lībiešu) savienība “Līvõd Īt”.

Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Labklājības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kā arī Līvu (lībiešu) savienībai “Līvõd Īt”.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par plūdu riska novērtējumu

13.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Noteikumi par sākotnējā plūdu riska novērtējumā, iespējamo plūdu postījumu vietu kartēs, plūdu riska kartēs un plūdu riska pārvaldības plānā sniedzamās informācijas saturu un veidu, kā arī papildu informāciju, kas iekļaujama, atjaunojot minētos dokumentus”.

Ūdens apsaimniekošanas likumā ir noteikts, ka par plūdu riska novērtējumu un pārvaldībai nepieciešamo karšu un plānu izstrādi ir atbildīga tā pati institūcija (valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” jeb LVĢMC), kas nodrošina Ūdens apsaimniekošanas likumā noteikto upju baseinu apsaimniekošanas plānu izstrādi. Novērtējumu LVĢMC veic, pamatojoties uz pieejamu vai viegli iegūstamu informāciju par virszemes ūdensobjektu izvietojumu un to hidroloģisko un morfoloģisko raksturojumu, piegulošo teritoriju topogrāfiskajām plāniem un kartēm, datiem par teritoriālplānojumos paredzēto ilgtermiņa attīstību, pētījumiem par klimata pārmaiņu ietekmi uz plūdu biežumu un citu atbilstošu informāciju.

Noteikumu projektā ir noteiktas prasības sākotnējā plūdu riska novērtējuma, iespējamo plūdu postījumu vietu karšu un plūdu riska karšu, kā arī plūdu riska pārvaldības plānu izstrādei un tajos sniedzamās informācijas saturam un veidam, kā arī papildu informācijai, kas iekļaujama, tos atjaunojot. Noteikumu projekts pilnībā nodrošinās Eiropas Parlamenta un Padomes 2007.gada 23.oktobra direktīvas 2007/60/EK par plūdu riska novērtējumu un pārvaldību prasību pārņemšanu Latvijas nacionālajā tiesību sistēmā.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par atbalstu uzņēmumu radīšanai un attīstībai

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)””, ko 13.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai samazinātu administratīvo slogu un būtiski atvieglotu atbalsta saņemšanas kārtību, noteikumu projektā atcelta prasība par līguma slēgšanu atbalsta saņemšanai. Turpmāk atbalsta pretendentam nebūs jāierodas Lauku atbalsta dienestā (LAD), lai noslēgtu līgumu par atbalsta saņemšanu, bet tas uzreiz pēc LAD lēmuma par projekta apstiprināšanu spēkā stāšanās varēs sākt projekta īstenošanu.

Izvērtējot tirgus situāciju un ekonomikas attīstību Latvijā, papildināts nozaru saraksts, kurās konkrēto pasākumu atļauts īstenot, kā arī palielināta vienam atbalsta pretendentam kopējā attiecināmo izmaksu summa jaunu mikrouzņēmumu radīšanas un esošo uzņēmumu attīstības aktivitātēs.

Tāpat noteikumos izdarīti redakcionāli grozījumi, kas attiecas uz atbalsta saņemšanas nosacījumiem, attiecināmo izmaksu kategorijām, iesniedzamajiem dokumentiem un atsaucēm uz citiem tiesību aktiem.

 

ZM: Par labturības prasībām cāļu turēšanai un izmantošanai gaļas ražošanai

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Labturības prasības cāļu turēšanai un izmantošanai gaļas ražošanai”, kas 13.augustā tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai ieviestu Eiropas Savienības obligātos noteikumus gaļas ražošanai audzētu cāļu aizsardzībai. Paredzams, ka, ieviešot šo normatīvo aktu, tiks piemēroti vienoti dzīvnieku labturības kritēriji cāļiem, kas savukārt nodrošinās saskaņotu tirgus attīstību, kā arī veicinās konkurētspēju ES tirgū.

Projektā definētas labturības prasības cāļu turēšanai un izmantošanai gaļas ražošanā tajās novietnēs, kurās ir vairāk par 500 cāļiem, kā arī noteiktas papildu prasības saimes blīvuma palielināšanai līdz 39 kilogramiem uz kvadrātmetru un virs 39 kilogramiem uz kvadrātmetru. Noteikumu izpildi kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests, bet turētāju apmācību veiks SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!