• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Īrijas vēstnieka atvadu vizītēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2009., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lūgumu izvērtēt Parex bankas pārņemšanas procesu

Vēl šajā numurā

21.07.2009., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Īrijas vēstnieka atvadu vizītēm


 

Pie Valsts prezidenta

Valsts prezidents Valdis Zatlers 17.jūlijā Rīgas pilī atvadu vizītē pieņēma Īrijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Timu Movu.

Sarunas gaitā Valsts prezidents izteica vēstniekam pateicību par ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību pilnveidošanā, kā arī par ieguldījumu Valsts prezidenta darba vizītes Īrijā organizēšanā pagājušā gada oktobrī. Tāpat amatpersonas pārrunāja Latvijas un Īrijas saiknes, ņemot vērā nozīmīgo latviešu kopienu Īrijā.

Par nopelniem Latvijas valsts labā un vēstnieka ieguldījumu starpvalstu attiecību stiprināšanā Valsts prezidents T.Movam pasniedza III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Vēstnieka darbības laikā tika atvērta Īrijas vēstniecība Rīgā. T.Movs veicinājis politisko dialogu starp abām valstīm, sadarbību starp valstu parlamentiem, kā arī aktīvi darbojies, lai iepazīstinātu Latvijas sabiedrību ar Īrijas kultūru.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze ceturtdien, 16.jūlijā, tikās ar Īrijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Timu Movu, kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pateicās vēstniekam par aktīvo darbu, uzsverot, ka viņa darbības laikā tika atvērta Īrijas vēstniecība Latvijā, kā arī tika organizētas vairākas būtiskas augsta līmeņa abu valstu amatpersonu tikšanās.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka Īrija bija viena no pirmajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas atvēra savu darba tirgu “jaunajām” ES dalībvalstīm, un Latvijas iedzīvotāji bija vieni no tiem, kas aktīvi izmantoja jaunās iespējas. T.Movs skaidroja, ka Īrijas atvērtību citu valstu darbaspēkam veicina fakts, ka īri daudzus gadus paši devās peļņā uz citām valstīm, turklāt pēdējos gados valstī bija daudz vakanču.

Runājot par Īrijā 2.oktobrī gaidāmo atkārtoto referendumu par Lisabonas līgumu, G.Daudze uzsvēra, ka īru tautas lēmums būs nozīmīgs visai Eiropai. T.Movs atzina, ka Īrijas valdība ir mēģinājusi rast skaidrojumu, kādēļ iepriekšējais balsojums bija negatīvs, un novērst iedzīvotāju bažas. Ar Eiropas valstu un valdību vadītājiem esot panākta vienošanās, ka Lisabonas līgums neietekmēs Īrijas īstenoto nodokļu politiku, tradicionāli īstenoto abortu aizliegumu politiku un militārās neitralitātes politiku.

Abām amatpersonām pārrunājot pasaules ekonomiskās krīzes radītās problēmas, T.Movs norādīja, ka arī Īrijā veiktas būtiskas strukturālās reformas, piebilstot, ka patlaban Īrija varētu būt sasniegusi ekonomiskās lejupslīdes zemāko punktu.

T.Movs darbu Rīgā uzsāka 2005.gadā kā pirmais Latvijā rezidējošais Īrijas vēstnieks. Viņa darbības laikā Rīgā tika atvērta Īrijas vēstniecība, pirms tam vēstniecība atradās Stokholmā.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

16.jūlijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Īrijas vēstnieku Timu Movu, kurš bija ieradies atvadu vizītē. V.Dombrovskis pateicās par personīgo ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā, īpaši saistībā ar vēstniecības Rīgā atvēršanu. T.Movs pauda gandarījumu par četros gados paveikto un atzina, ka ar Latvijas valdību un ministrijām izveidojusies laba sadarbība, kura jāturpina.

Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un brīva darbaspēka aprite starp abām valstīm ir intensificējusi sadarbību starp Latvijas un Īrijas valdību. V.Dombrovskis uzvēra, ka Īrijas lēmums 2004.gadā atvērt darba tirgu brīvai darbaspēka plūsmai bija viens no acīmredzamajiem ieguvumiem Latvijas iedzīvotājiem pēc iestāšanās Eiropas Savienībā.

V.Dombrovskis atzinīgi novērtēja Īrijas investoru uzticību Latvijai. Īrijas uzņēmumu investīcijas Latvijā pēdējā gada laikā ir ievērojami pieaugušas. Puses bija vienisprātis, ka ekonomiskās krīzes apstākļos sadarbība ekonomikas jomā ir jāattīsta.

Ministru prezidents pastāstīja par ekonomisko situāciju Latvijā, sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem (Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju), kā arī par grozījumiem 2009.gada budžetā, kas vērsti uz krīzes pārvarēšanu. T.Movs informēja, ka Īrijas valdība veic nepieciešamās reformas un pārstrukturizāciju, lai atjaunotu ekonomikas izaugsmi, tai skaitā samazinot publisko pakalpojumu apjomu un uzlabojot valsts pārvaldes organizāciju. Puses pārrunāja arī ES fondu apguvi un konkrētas jomas, kurās Īrija varētu dalīties pieredzē ar Latviju.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!