• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lūgumu izvērtēt Parex bankas pārņemšanas procesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2009., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.07.2009., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lūgumu izvērtēt Parex bankas pārņemšanas procesu


 

Piektdien, 17.jūlijā, atsaucoties uz to, ka publiskajā telpā arvien turpina rasties neskaidrības par nepilnībām a/s “Parex banka” pārņemšanas procesā, kas izraisījis lielu sabiedrības neuzticību un šaubas, finanšu ministrs Einars Repše ir nosūtījis Latvijas Republikas ģenerālprokuroram Jānim Maizītim vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai tajā maksimāli tika nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība.

 “Ņemot vērā to, ka a/s “Parex banka” tagad ir valsts īpašumā, nepieciešams gūt skaidrību par šiem un arī citiem publiski izskanējušiem jautājumiem, lai sabiedrība gūtu pārliecību, ka bankas pārņemšanas process notika godīgi un netika pieļautas apzinātas ļaunprātības vai nolaidīga rīcība,” norāda finanšu ministrs E.Repše.

Ministrs lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt gadījumus, kuros bankas vadošiem darbiniekiem noteikts nesamērīgi liels atalgojums un paredzētas milzīgas atlaišanas kompensācijas, kas radījis aizdomas par apzinātu mēģinājumu nodrošināt nesamērīgi lielus atlaišanas un bezdarbnieka pabalstus.

Tāpat ministrs lūdz izvērtēt, kāpēc pārņemšanas procesā netika novērsts, ka bijušie a/s “Parex banka” īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis vai viņu ģimenes locekļi turpināja saņemt lielus ikmēneša procentu maksājumus no ieguldījumiem bankā.

Joprojām neskaidrs ir arī jautājums, ka, neskatoties uz to, ka jau 2008.gada 8.novembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par a/s “Parex banka” kontrolpaketes (51%) pārņemšanu un jau 11.novembrī Valsts kase veica pirmo termiņnoguldījumu bankā – 200 miljonu latu apmērā, ierobežojumi saistību izpildei a/s “Parex banka” tika noteikti tikai 1.decembrī. Tas radīja situāciju, ka arī pēc faktiskās bankas pārņemšanas turpinājās naudas līdzekļu aizplūšana. Šajā sakarā ministrs lūdz izvērtēt, vai atbildīgās amatpersonas veica visu nepieciešamo, lai nodrošinātu pilnīgu līdzekļu kontroli, kā arī to, kam un kādiem mērķiem laika periodā starp akciju kontrolpaketes (51%) iegūšanu un ierobežojumu noteikšanu naudas operācijām tika izmaksāti a/s “Parex bankas” līdzekļi, to skaitā valsts ieguldītie, un vai šajos darījumos nav pieļautas krāpnieciskas darbības.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!