• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Tadžikistānas Republikā 10.–14.jūlijā, veicinot sadarbību Austrumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2009., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar pateicības vārdiem festivāla "Baltica 2009" dalībniekiem

Vēl šajā numurā

14.07.2009., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Tadžikistānas Republikā 10.–14.jūlijā, veicinot sadarbību Austrumos


 

TADZIKISTANA1.JPG (28097 bytes)
Sestdien, 11.jūlijā, uzsākot valsts vizīti Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbē, Latvijas Republikas Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Lilitu Zatleri svinīgā ceremonijā pie Nāciju pils sagaidīja Tadžikistānas Republikas prezidents Emomali Rahmons.
Pēc oficiālas sagaidīšanas ceremonijas V.Zatlers tikās ar E.Rahmonu. Valsts prezidents pateicās E.Rahmonam par viesmīlīgo uzņemšanu un atzīmēja, ka ar kolēģa februāra vizīti Rīgā ir veiksmīgi aktivizētas attiecības starp abām valstīm.
Attēlā: Tadžikistānas Republikas prezidents Emomali Rahmons un Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers svinīgās sagaidīšanas ceremonijas laikā Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbē, pie Nāciju pils 11.jūlijā
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Galvenā Latvijas un Tadžikistānas delegāciju sarunu tēma bija ekonomisko sakaru attīstība. Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers norādīja, ka par latviešu uzņēmēju interesi Tadžikistānā liecina tik liela un tik dažādu nozaru kā transporta, loģistikas, pārtikas produktu ražošanas, kokapstrādes, celtniecības, mašīnbūves un metālapstrādes, finanšu un izglītības uzņēmēju dalība valstsvizītē. Tikšanās laikā Tadžikistānas Republikas prezidents Emomali Rahmons atzīmēja, ka Latvijai ir liela pieredze banku sektora attīstībā, un aicināja savas zināšanas un pieredzi nodot tadžikiem. Par Latvijas interesi un gatavību attīstīt finanšu pakalpojumus Tadžikistānā liecina vairāku Latvijas komercbanku dalība šajā vizītē. Turklāt 10.jūlijā jau atvērta “Trasta komercbankas” pārstāvniecība Dušanbē.

Pēc sarunas V.Zatlers atzina, ka nākotnē vajadzētu izmantot īpašo potenciālu farmācijas un pārtikas produktu piegādē no Latvijas, hidroenerģijas, tranzīta un tūrisma jomā. Viņš atzīmēja, ka gan februārī Rīgā starp abām valstīm parakstītie līgumi, gan šodien Dušanbē parakstītais abu valstu ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums, nolīgums par automobiļu satiksmi, kā arī nesen atklātā aviolīnija Rīga – Dušanbe nodrošina priekšnosacījumus aktīvu biznesa kontaktu veidošanai starp abu valstu uzņēmējiem.

E.Rahmons augstu novērtēja Latvijas ostu efektīvo darbību un labi attīstīto infrastruktūru Tadžikistānas kravu tranzītam. Savukārt V.Zatlers norādīja, ka jau ir izveidots transporta koridors caur Liepājas un Ventspils ostām kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu, un piebilda, “ka transporta jomā Latvija varētu būt stratēģiski svarīgi vārti Tadžikistānas kravu tranzītam uz Eiropas Savienību”.

Ievērojot alumīnija lomu Tadžikistānas eksportā, tika pārrunāta iespēja izveidot alumīnija termināli Rīgas ostā. Tāpat tika apspriesta Latvijas institūciju dalība Eiropas Savienības atbalsta programmās sociālās aizsardzības un nodarbinātības jomā Tadžikistānā.

Tadžikistānas prezidents īpašu uzmanību pievērsa hidroenerģijas jautājumam reģionā, kas ir īpaši aktuāls pašai Tadžikistānai, kā arī kaimiņvalstīm – Kirgizstānai, Kazahstānai, Afganistānai un Pakistānai. Tadžikistāna ir ļoti atvērta Latvijas investīcijām hidroelektrostaciju būvniecībā.

Abi prezidenti izmantoja iespēju dalīties domās par Afganistānu. Latvijas prezidents uzsvēra, ka NATO ir būtiski strādāt ar Afganistānas kaimiņvalstīm, ņemot vērā to viedokli par veiksmīgāko stratēģiju Afganistānas stabilizācijai un attīstībai. Afganistānas stabilitāte ir nozīmīga gan Latvijai kā NATO misijas dalībniecei, gan arī Tadžikistānai. Ilgtspējīga attīstība Afganistānā nav iedomājama bez kaimiņvalstu iesaistes tās ekonomikas atjaunošanā.

Pēc ziedu nolikšanas pie Ismaila Somoni pieminekļa Valdis Zatlers tikās ar Tadžikistānas ministru prezidentu Akilu Akilovu un parlamenta priekšsēdētāju Mahmadsaīdu Ubaidullojevu.

 

Svētdien, 12.jūlijā, turpinot valstsvizīti Tadžikistānā, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere viesojās Tadžikistānas ziemeļu pilsētā Hudžandā.

Pēc sirsnīgas sagaidīšanas lidostā, kur nacionālajos kostīmos ģērbušās meitenes pasniedza ziedus Valsts prezidentam, Valdis Zatlers un viņa dzīvesbiedre viesojās Prezidenta licejā. Apmeklējot skolu, prezidents tika iepazīstināts ar mācību iespējām skolēniem, tajā skaitā ar skolas televīzijas centru, sporta kompleksu, kā arī dažādu rokdarbu praktizēšanas iespējām.

Viesojoties pilsētas vēstures muzejā, kultūras namā un mošejas kompleksā, Valsts prezidentam bija iespēja izzināt pilsētas un valsts vēsturi, kā arī reģiona kultūras tradīcijas. Vēlāk Hudžandas iedzīvotāji ar skaļiem aplausiem sagaidīja Latvijas valsts vadītāju pilsētas galvenajā tirgū, kurā V.Zatlers aprunājās ar vietējiem tirgotājiem un tirgus apmeklētājiem.

Hudžandā atrodas viena no Tadžikistānas lielākajām tekstila rūpnīcām – tadžiku un itāļu kopuzņēmums “Džovani”. Apmeklējuma laikā Valsts prezidents tika iepazīstināts gan ar kokvilnas aušanas, šūšanas un gludināšanas cehu darbību, gan ar produkcijas eksporta perspektīvām uz Eiropas Savienību.

Līdz ar Valsts prezidentu svētdien Hudžandā viesojās arī divdesmit piecu Latvijas uzņēmēju grupa, lai tiktos ar šī reģiona uzņēmējiem un pārrunātu sadarbības iespējas starp abām valstīm.

Valsts prezidenta preses dienests

 

TADZIKISTANA2.JPG (75649 bytes)
TADZIKISTANA3.JPG (28086 bytes) TADZIKISTANA4.JPG (12485 bytes)

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere 11.jūlijā Tadžikistānā, dodoties nolikt ziedus pie Ismaila Somoni pieminekļa (augšējā attēlā); Valsts prezidenta vadītā delegācija 11.jūlijā sarunās ar Tadžikistānas parlamenta priekšsēdētāja Mahmadsaīda Ubaidullojeva vadīto delegāciju; Valdis Zatlers, tiekoties ar Tadžikistānas premjerministru Akilu Akilovu (apakšējos attēlos)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

 

Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts Tadžikistānas prezidenta rīkotajās valsts vakariņās 11.jūlijā:

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks un gods būt jūsu un jūsu valsts viesim, prezidenta kungs. Ļaujiet man savā un manas kundzes vārdā izteikt pateicību par sirsnīgo uzņemšanu, kas iemieso izslavēto austrumnieku viesmīlību, un iespēju apmeklēt ne tikai galvaspilsētu, bet arī Tadžikistānas gleznainākās un nozīmīgākās vietas.

Šī ir ne vien pirmā Latvijas valstsvizīte Tadžikistānā, bet arī jau otrā reize šogad, kad ar jums, prezidenta kungs, tiekamies. Man bija liels pagodinājums jūs uzņemt Rīgā šī gada februārī un tagad esmu šeit – Dušanbē.

Vispirms vēlētos vēlreiz izteikt jums, prezidenta kungs, kā arī visai Tadžikistānas tautai līdzjūtību par dabas katastrofu, kas ir izdzēsusi tik daudz dzīvību un atstājusi smagas sekas. Esmu gandarīts, ka Latvijas pārstāvja dalība Eiropas Savienības palīdzības koordinācijas misijā kaut nedaudz varēja remdēt cietušo grūtības, pēc zemes nogruvumiem atjaunojot ierasto dzīves ritmu.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Latvijai un Tadžikistānai ir daudz kopīga pagātnē, taču ir pagājis tikai pusgads kopš mūsu iepriekšējās tikšanās. Šajā laikā mūsu valstu attiecības ir piedzīvojušas vēl nebijušu dinamiku. Strauji attīstās sakari starp mūsu valstu institūcijām. Lai veicinātu valstu ekonomisko sadarbību, Rīgā tika parakstīts līgums par savstarpēju neaplikšanu ar dubultiem nodokļiem. Šodien bez kopīgās valstu prezidentu deklarācijas tika parakstīti vēl divi līgumi – līgums par sadarbību ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jomā, kā arī nolīgums par starptautisko autosatiksmi.

Esmu pārliecināts, ka Starpvaldību komisijas izveidošana iedzīvinās jaunizveidotās līgumtiesiskās bāzes sniegtās iespējas.

Lai arī pasaulē vērojama ekonomiskās un finanšu krīzes ietekme uz valstu savstarpējo tirdzniecību, Latvijas uzņēmēju interese strādāt Tadžikistānā ir liela – no bankām līdz izglītības iestādēm. Par to liecina arī plašā Latvijas uzņēmēju delegācija. Esmu pārliecināts, ka Rīgas un Dušanbes biznesa forums dos būtisku impulsu mūsu valstu ekonomiskajās attiecībās.

Būtiska loma attiecību intensificēšanā starp valstu iedzīvotājiem ir attālumam. Attālums, mērīts kilometros, starp Rīgu un Dušanbi nav mazs. Taču jau nedaudz vairāk nekā mēnesi laiks, kas pavadīts, šo attālumu veicot, ir nozīmīgi sarucis, jo ir atklāta tieša aviosatiksme starp Rīgu un Dušanbi. Tas dos tālāku impulsu straujai attiecību attīstībai, jo Latvija un Tadžikistāna tagad ir vairs tikai piecu stundu lidojuma attālumā.

Augsti godātais prezidenta kungs,

Latvijas un Tadžikistānas sadarbības iespējas ne tuvu nav izsmeltas. Tadžikistānas resursu bagātības un tirgus potenciāls, Latvijas stratēģiskais ģeogrāfiskais stāvoklis ar tās tranzīta infrastruktūru un Eiropas Savienības kopējo tirgu sniedz iespējas abpusēji izdevīgas sadarbības attīstībai.

Latviju un Tadžikistānu vieno arī kopīgas ārpolitiskās intereses stabilitātes un attīstības nodrošināšanā Afganistānā. Abas valstis var dot būtisku ieguldījumu šī kopīgā mērķa labā – Latvija, piedaloties drošības situācijas stabilizēšanā un attīstības projektos, bet Tadžikistāna, daloties ar savu unikālo kaimiņvalsts pieredzi un veicinot ekonomisko sadarbību.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Esmu pārliecināts, ka šī vizīte dos būtisku ieguldījumu abu valstu un tautu attiecībās.

Atļaujiet man uzsaukt tostu par mūsu līdzšinējo un nākamo sadarbību, par mūsu tautu draudzību, par mūsu valstu uzplaukumu! Vēlu veiksmi un labklājību visai Tadžikistānas tautai!

Veselību un panākumus jums personīgi, prezidenta kungs!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!