• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par latviešu karavīru formas tērpiem veltītu izstādi Latvijas nacionālās armijas 90.gadadienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2009., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Nacionālo partizānu apvienības pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

01.07.2009., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par latviešu karavīru formas tērpiem veltītu izstādi Latvijas nacionālās armijas 90.gadadienā


 

LA90_LOGO.JPG (16580 bytes)Šodien, 1.jūlijā, svinot Latvijas armijas 90.gadadienu, Rīgas Latviešu biedrības namā atklās latviešu karavīru formas tērpu izstādi “No 1919.gada līdz mūsdienām”, kas veidota no Ērika Priedīša privātās formas tērpu un militārās atribūtikas kolekcijas.

Atklāšanā, kas plkst.16 notiks biedrības nama Baltajā zālē, piedalīsies kolekcijas īpašnieks Ēriks Priedītis, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Andis Dilāns, spēku veidu un pavēlniecību komandieri, karavīri un sadarbības partneri.

Izstāde, kuras tapšanā palīdzību sniedza arī NBS Štāba bataljona karavīri, ikvienam interesentam būs apskatāma no 1.jūlija līdz 14.jūlijam no plkst.12 līdz 18 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē Rīgā, Merķeļa ielā 13.

Ēriks Priedītis privāto kolekciju sāka veidot 1958.gadā, pērkot vai saņemot dāvinājumā savulaik latviešu karavīru nēsātos formas tērpus un militāro atribūtiku gan Latvijā, gan citviet pasaulē – Argentīnā, ASV, Austrālijā, Zviedrijā, Kanādā un Vācijā.

Kopš 2006.gada tā apskatāma Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas telpās, bet iepriekš tā vairākas reizes ir pabijusi ASV un Kanādā, kuplinot klaida latviešu Dziesmu svētku un citus pasākumus.

Kolekcijas veidošanas mērķis ir bijis saglabāt vēsturiskās liecības nākamajām Latvijas paaudzēm, jo liela daļa no Latvijas armijas formas tērpiem un atribūtikas tika izpārdota uz ārzemēm. “Lai vecie pakavējas atmiņās, bet jaunie iepazīstas ar to, kas bijis,” tā formas tērpu izstādes tapšanas mērķi skaidro tās autors, kurš daudzus gadus bruņotajiem spēkiem ir sniedzis savu atbalstu Latvijas armijas tradīciju saglabāšanā un atjaunošanā.

Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.

Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiks dažādi pasākumi – militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, izstādes, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.

Plašāk par armijas gadadienas svinībām lasiet svētku mājaslapā www.la90.lv.

 

NBS komandiera personīgā štāba preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!