• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas Savienoto Valstu senatora vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2009., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194185

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par latviešu karavīru formas tērpiem veltītu izstādi Latvijas nacionālās armijas 90.gadadienā

Vēl šajā numurā

01.07.2009., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Amerikas Savienoto Valstu senatora vizīti Latvijā


 

SAEIMA1.JPG (12898 bytes)
Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze Saeimas namā 30.jūnijā sirsnīgi sagaidot Amerikas Savienoto Valstu senatoru Džordžu Voinoviču
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 30.jūnijā, tikās ar ASV senatoru Džordžu Voinoviču. Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un ASV attiecības, ASV preču tranzīts caur Latviju uz Afganistānu, kā arī drošības politikas un enerģētikas jautājumi.

Saeimas priekšsēdētājs pateicās Dž.Voinovičam par Latvijai sniegto atbalstu ceļā uz dalību NATO. G.Daudze augstu novērtēja arī senatora personīgo ieguldījumu bezvīzu režīma ieviešanā ar ASV.

Senators atzinīgi novērtēja Latvijas karavīru piedalīšanos NATO vadītajā misijā Afganistānā. “Latvija ir mūsu uzticams partneris. Mēs novērtējam to, it īpaši šajā laikā, kad Latvijai jāpieņem tik smagi lēmumi ekonomikas stabilizācijai,” teica Dž.Voinovičs.

Pārrunājot NATO lomu pasaulē, Dž.Voinovičs norādīja, ka jāveicina arī Dienvidbalkānu valstu virzība uz dalību Ziemeļatlantijas līguma aliansē, jo tas sekmētu šo valstu attīstību atbilstoši demokrātijas standartiem. Senators arī kavējās atmiņās par laiku, kad Latvija vēl bija okupēta un atradās PSRS sastāvā. Ticot, ka kādreiz viss mainīsies un Latvija atkal būs brīva, Dž.Voinovičs, toreiz vēl kā Klīvlendas mērs, pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados kopā ar domubiedriem piedalījās Latvijas neatkarības atbalsta pasākumos un 18.novembrī pie pilsētas mērijas tradicionāli tika pacelts Latvijas karogs.

Republikāņu partijas pārstāvis Dž.Voinovičs ASV Senātā darbojas kopš 1999.gada. Vairāk nekā četrdesmit gadu ilgās politiskās karjeras laikā viņš bijis arī Ohaio štata gubernators un Klīvlendas pilsētas mērs.

Novērtējot senatora ieguldījumu Latvijas ārpolitikas interešu veicināšanā un bezvīzu režīma ar ASV ieviešanā, 2009.gada 15.maijā Dž.Voinovičam pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

30.jūnijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās Amerikas Savienoto Valstu Republikāņu partijas senatoru Džordžu Voinoviču. Valsts prezidents atzīmēja, ka viņam ir gods ar senatoru tikties šogad jau trešo reizi. Viņš piebilda, ka Dž.Voinovičs ir īstens Latvijas un Baltijas valstu draugs.

Sarunā tika apspriesti Valsts prezidenta nesenās vizītes ASV rezultāti. V.Zatlers īpaši pateicās senatoram Dž.Voinovičam par viņa iniciatīvu, ierosinot izmaiņas likumdošanā (Secure Travel and Counterterrorism Partnership Act), kas veicināja Latvijas un vēl septiņu valstu uzņemšanu ASV bezvīzu programmā 2008.gada 17.novembrī. Šādu kritēriju skaidra noteikšana likumdošanas aktā radīja jaunu dimensiju attiecībā uz pievienošanos, aktivizējot gan divpusējā, gan ES līmenī kontaktus ar ASV par jaunu dalībvalstu uzņemšanu ASV bezvīzu programmā.

Tikšanās laikā abas amatpersonas pievērsās jautājumiem, kas skar Baltijas reģiona un arī Baltijas jūras reģiona tālāko attīstību. Īpaša uzmanība tika pievērsta enerģētikas jautājumiem – tās enerģētikas drošība un tirgus attīstība Eiropā, kā arī jautājumiem par starptautisko miera uzturēšanas misiju Afganistānā un latviešu un amerikāņu karavīru sadarbību. Valsts prezidents atzīmēja: “Kā jūs zināt, pagājušajā nedēļā mēs pavadījām uz Afganistānu otro OMLT vienību, kur amerikāņu un latviešu karavīri dien vienā vienībā.”

Abas amatpersonas pārrunāja arī ekonomisko situāciju Latvijā, Amerikas Savienotajās Valstīs un pasaulē. Senators Dž.Voinovičs teica: “Mēs saprotam, ka situācija Latvijā šobrīd ir ļoti smaga un ka ir pieņemti ļoti atbildīgi lēmumi. Es domāju, ir ļoti labi, ka valsts tomēr ir spērusi šo soli un saņēmusi atbalstu gan no Eiropas Savienības, gan arī no Starptautiskā valūtas fonda. Tas ir liels upuris, ko šobrīd nes tauta, bet, lai varētu sabalansēt budžetu, tas acīmredzot bija jāveic. Es domāju: ja šie noteikumi tiks izpildīti, pēc kāda laika būs manāma uzlabošanās ekonomikā un, lai gan šie bija grūti lēmumi, vēlāk būs gandarījums.”

2009.gada 15.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzturoties vizītē ASV, Vašingtonā, tikās ar senatoru Dž.Voinoviču, kuram par ieguldījumu Latvijas ārpolitikas interešu veicināšanā un bezvīzu režīma ar ASV ieviešanā pasniedza II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

30.jūnijā Ministru prezidents tikās ar ASV senatoru Džordžu Voinoviču, lai pārrunātu Latvijas un ASV divpusējo attiecību dinamiku un ekonomiskās aktualitātes.

Sarunas laikā Ministru prezidents pateicās senatoram par personisko ieguldījumu, kas sekmēja bezvīzu režīma ieviešanu ceļotājiem no Latvijas. V.Dombrovskis informēja Dž.Voinoviču par ekonomikas stabilizācijas programmu un valdības lēmumiem budžeta samazinājuma jomā, kas ir vērsti uz ekonomiskās krīzes pārvarēšanu. Puses apmainījās ar viedokļiem par ekonomisko situāciju Latvijā un ASV. V.Dombrovskis atzīmēja, ka Latvijai svarīgi ir saņemt ASV atbalstu ekonomiskās krīzes pārvarēšanas pasākumu ieviešanā un starptautiskā aizņēmuma saņemšanai.

Tika pārrunāti arī enerģētikas jautājumi, un Ministru prezidents izklāstīja situāciju saistībā ar vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveidi un starpsavienojumu attīstību ar Skandināvijas valstīm, lai dažādotu enerģijas piegādes avotus.

Senators Dž.Voinovičs pateicās par Latvijas dalību un atbalstu Ziemeļatlantijas aliansei un miera uzturēšanas misijai Afganistānā. V.Dombrovskis norādīja, ka, neskatoties uz ekonomisko situāciju, Latvija turpinās dalību misijā Afganistānā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Tiekoties ar aizsardzības ministru

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis 30.jūnijā tikās ar Amerikas Savienoto Valstu senatoru Džordžu Voinoviču.

Tikšanās laikā aizsardzības ministrs informēja par valsts ekonomiskā stāvokļa ietekmi uz aizsardzības nozari un aizsardzībai atvēlētā budžeta ievērojamo samazinājumu. Abas amatpersonas pārrunāja Latvijas un ASV dalību starptautiskajās operācijās, sadarbību NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā, kā arī citus kopīgos projektus aizsardzības jomā.

Senators Dž.Voinovičs atzinīgi novērtēja Latvijas militāro ieguldījumu Afganistānas atjaunošanā un Afganistānas nacionālās armijas apmācībā. Viņš arī norādīja, ka miera un stabilitātes nodrošināšana Afganistānā ir mūsu kopīga atbildība, tāpēc ASV rūpīgi vērtē katras valsts ieguldījumu un ņem to vērā, izskatot ASV piešķirtās politiskās un finanšu atbalsta programmas.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!