• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par transporta nozares nākotnes tendencēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2009., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atteikšanos no valsts līdzfinansējuma struktūrfondu apguvē

Vēl šajā numurā

30.06.2009., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par transporta nozares nākotnes tendencēm


 

Eiropas Komisijas aizsāktajā apspriešanas procesā, kurā iesaistītas ieinteresētās puses un transporta eksperti, tika apzinātas sešas svarīgākās tendences un problēmas, kas ietekmēs transporta politiku turpmākajās desmitgadēs: sabiedrības novecošanās, migrācija un iekšējā mobilitāte, vides problēmas, enerģijas avotu pieejamība, urbanizācija un globalizācija. Tās liek apzināties nepieciešamību turpmāko Eiropas transporta politiku orientēt uz integrētas, uz tehnoloģijām balstītas un ērti izmantojamas transporta sistēmas izveidi. 17.jūnijā pieņemot Paziņojumu par transporta nozares nākotni, Eiropas Komisija vēlas veicināt turpmākas diskusijas, kas palīdzētu izstrādāt konkrētus politikas priekšlikumus tās nākamajai Baltajai grāmatai, ko paredzēts pieņemt 2010.gadā.

 “Transports ir un paliks mūsu ikdienas dzīves būtiska sastāvdaļa. Tas ir devis ievērojamu ieguldījumu iekšējā tirgus attīstībā, integrācijā un izaugsmē un reālus labumus Eiropas ekonomikai. Turklāt Eiropas transporta politikas īstenošanas rezultātā ir paaugstinājušies nozares standarti, piemēram, uzlabojušies darba apstākļi, pieņemti stingrāki drošības un drošuma noteikumi, kā arī stiprinātas pasažieru tiesības. Domāju, ka ir laiks spert soli tālāk, pirmkārt, turpinot integrēt dažādus transporta veidus, otrkārt, izvirzot Eiropas Savienību priekšgalā pārvadājumu pakalpojumu un tehnoloģiju jomā un, treškārt, balstot nākotnes transporta politiku gan uz transporta lietotāju, gan nozares darbinieku vajadzībām un tiesībām,” teica par transportu atbildīgais Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Antonio Tajani.

Komisija 2001.gadā nāca klajā ar Balto grāmatu, kurā noteikta transporta politikas īstenošanas darba kārtība līdz pat 2010.gadam. Tā tika atjaunināta 2006.gadā. 17.jūnijā pieņemtais paziņojums turpina un papildina šo Balto grāmatu; tajā ir definēts redzējums par transporta un mobilitātes nākotni līdz 2020.gadam, ņemot vērā arī situācijas attīstību, kāda varētu veidoties vēl gadu desmitus vēlāk.

Turpmāko desmit gadu transporta politikai jābūt balstītai uz apsvērumiem par transporta sistēmas nākotni, skatot plašu jautājumu loku. Komisija uzdeva veikt ārējus pētījumus, kuros novērtēta agrākā politika un nākotnes scenāriji, un konsultējās ar ekspertiem un ieinteresētajām aprindām specializētās darba grupās un augsta līmeņa ieinteresēto personu konferencē, kas notika 9. un 10.martā.

Komisijas galvenie secinājumi ir šādi.

• Eiropas transporta politika ir palīdzējusi radīt efektīvu mobilitātes sistēmu ES iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Tagad tās uzdevums ir nodrošināt šīs mobilitātes ilgtspējību nākotnē.

• Ar vides ilgtspējību, sabiedrības novecošanu, migrāciju, fosilo kurināmo deficītu, urbanizāciju un globalizāciju saistītās tendences ir pašas būtiskākās mūsu sabiedrībai, un tās radīs problēmas mūsu mobilitātes sistēmai.

• Lai varētu šīs problēmas risināt, ir ārkārtīgi būtiski paātrināt inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu un dažādu transporta veidu pilnīgu integrāciju. Tas jādara, transporta lietotāju un darbinieku vajadzībām un tiesībām vienmēr piešķirot galveno nozīmi politikas veidošanā.

• Ir svarīgi veicināt Eiropas transporta politikas ārējo darbību, lai nodrošinātu turpmāku integrāciju ar kaimiņvalstīm un atbalstītu Eiropas ekonomikas un vides intereses pasaulē.

Paziņojumā nav iekļauta sīki izstrādāta politikas pasākumu programma, bet drīzāk mēģināts formulēt stratēģisku redzējumu transporta nākotnei. Tajā piedāvātajam redzējumam un idejām jāveicina turpmākas diskusijas, kuru mērķis ir apzināt iespējamos politiskos risinājumus.

Paredzams, ka nākamajā gadā šā darba rezultātā tiks formulēti konkrēti politikas priekšlikumi un pēc tam pieņemta Baltā grāmata.

Komisija aicina visas ieinteresētās puses piedalīties šajā procesā un līdz 2009.gada 30.decembrim iesniegt savu viedokli par to, kādam jābūt transportam nākotnē, kā arī par iespējamiem politikas risinājumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!