• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2009.gada 25.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2009., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izdevumu samazinājumu Ministru kabinetā un Valsts kancelejā

Vēl šajā numurā

27.06.2009., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2009.gada 25.jūnijā


 

SM: Par “Latvijas Pasta”, “Pasažieru vilciena” un “Latvijas Gaisa satiksmes” padomes atbrīvošanu

Satiksmes ministrija no amata atbrīvojusi VAS “Latvijas Pasts”, AS “Pasažieru vilciens” un VAS “Latvijas Gaisa satiksme” padomes un izsludinājusi akcionāru sapulču pārtraukumu līdz 1.jūlijam, kad lems par uzņēmumu valžu atbrīvošanu.

Šāds lēmums pieņemts, jo minēto kapitālsabiedrību vadība pārkāpusi normatīvo aktu prasības par atalgojuma apmēru valstī piederošajos uzņēmumos.

“Latvijas Pasta”, “Pasažieru vilciena” un “Latvijas Gaisa satiksmes” padomes un valdes tiek atbrīvotas no amata normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka “Latvijas Pasta”, “Pasažieru vilciena” un “Latvijas Gaisa satiksmes” valdes locekļiem par darbu maijā izmaksāta atlīdzība iepriekšējā līmenī, kaut arī no 1.maija valstij piederošajās kapitālsabiedrībās valdes mēneša atalgojums bija jāpiesaista vidējās darba samaksas apmēram sabiedriskajā sektorā, reizinot to ar Ministru kabineta noteikumos norādītu koeficientu.

“Latvijas Pasta” un “Pasažieru vilciena” valdes priekšsēdētāju atalgojums nevarēja būt lielāks par 2835 latiem, bet abu uzņēmumu valdes locekļiem – ne vairāk kā 2551,50 lati. Savukārt “Latvijas Gaisa satiksmes” vadītāja maksimālais atalgojuma līmenis nedrīkstēja pārsniegt 2608,20 latus, valdes locekļu – 2347,38 latus. Satiksmes ministrija konstatējusi, ka visos gadījumos valdes locekļi saņēmuši lielāku atalgojumu, nekā noteikts normatīvajos aktos.

Padomes netiks atjaunotas, jo jaunākie grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” paredz no 1.jūlija likvidēt padomes valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās un akciju sabiedrībās, kur valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām pieder visas balsstiesīgās akcijas.

Plānots, ka pēc triju uzņēmumu valžu atbrīvošanas akcionārs brīvajās valdes locekļu vietās uz laiku iecels ministrijas amatpersonas, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību. Uz kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētāju amatiem jau notiek vai tiks rīkoti konkursi. 22.jūnijā beidzās pieteikšanās uz “Latvijas Pasta” valdes priekšsēdētāja vakanto amatu, savukārt 3.jūlijā beigsies pieteikšanās uz “Latvijas Gaisa satiksmes” vadītāja amatu.

 

SM: Par eirovinjetes ieviešanas atlikšanu līdz 2011.gadam

Ņemot vērā nevalstisko organizāciju un transporta jomas komersantu ierosinājumus, kā arī kaimiņvalstu starpvaldību nolīgumu nianses, autoceļu lietošanas nodevu Latvijā plānots ieviest ne agrāk kā 2011.gada 1.janvārī.

To paredz 25.jūnijā Ministru kabineta sēdē atbalstītie grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā.

Autoceļu lietošanas nodevu jeb eirovinjeti bija plānots ieviest no šā gada 1.jūlija, taču, pamatojoties uz saspīlēto ekonomisko situāciju valstī, autopārvadājumu nozares pārstāvji lūdza Satiksmes ministriju maksājuma ieviešanu atlikt. Turklāt Krievijas un Baltkrievijas valdība nav saskaņojusi Latvijas iesniegtos grozījumus starpvaldību nolīgumos, kas paredz savstarpējus atbrīvojumus no nodokļiem un valsts nodevām. Tāpēc vienpusēja nodevas ieviešana mūsu valstī būtu nolīgumu pārkāpums, savukārt maksājuma piemērošana citu valstu pārstāvjiem būtu diskriminējoša pret to pārvadātājiem. Iecerēts, ka nepieciešamie grozījumi starpvaldību nolīgumos ar Krieviju un Baltkrieviju tiks saskaņoti līdz šā gada beigām.

Normatīvajā aktā ir precizēta nodevas atmaksāšanas kārtība. Turpmāk lēmumu par nodevas atmaksāšanu pieņems administrators (Autotransporta inspekcija), un to atmaksās no valsts budžeta programmas “Valsts autoceļu fonds” ieņēmumiem pēc nodevas maksātāja iesnieguma nodošanas administratoram. Inspekcija kontrolēs un administrēs samaksu par eirovinjeti.

Autoceļu lietošanas nodevu maksās transportlīdzekļa turētājs, vadītājs vai īpašnieks. Maksājums attieksies uz transportlīdzekli, kura pilna masa ir lielāka par 12 tonnām un kurš paredzēts tikai kravu pārvadājumiem. Nodevu ieturēs par valsts galveno autoceļu posmu lietošanu. Dienas likme plānota 6 līdz 7,5 latu apmērā atkarībā no automašīnas asu skaita un motora izmešu līmeņa.

Pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu projektu apstiprināšanas valdībā atklāta konkursa kārtībā tiks izvēlēts operators. Tas izveidos un uzturēs iekasēšanas infrastruktūru, kā arī nodrošinās, lai pārvadātāji varētu veikt maksājumu par ceļu lietošanu tirdzniecības vietās visu diennakti.

Likums stāsies spēkā pēc Saeimas apstiprinājuma.

 

SM: Par Rīgas Motormuzeju kā Ceļu satiksmes drošības direkcijas struktūrvienību

No 1.jūlija VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) pārņem Rīgas Motormuzeju. Tā tiks ietaupīti valsts budžeta līdzekļi, kas tērēti muzeja uzturēšanai, kā arī efektīvāk nodrošināta muzeja darbība un attīstība.

Ar Ministru kabineta rīkojumu 25.jūnijā tiek likvidēta tikai valsts aģentūra kā iestāde un Rīgas Motormuzejs turpinās darbu jaunā statusā – kā CSDD struktūrvienība. Muzeja ēka paliks CSDD īpašumā, bet eksponāti, tāpat kā līdz šim, būs valsts īpašumā un tiks nodoti kapitālsabiedrības valdījumā. Visas darbības ar muzeja eksponātiem būs jāsaskaņo ar atbildīgajām institūcijām. CSDD pienākums būs saglabāt un apsaimniekot muzeja krājumu un nodrošināt apmeklētājiem to pieejamību. Muzeja atrašanās vieta un darbības profils nemainīsies.

Pēdējos gados, lai uzturētu telpas un nodrošinātu muzeja darbību, valsts aģentūras vadība bija spiesta daļu ēkas iznomāt ar muzeja funkcijām nesaistītiem uzņēmumiem.

Tai paša laikā telpu trūkuma dēļ nav iespējams nodrošināt visa muzeja nacionālā krājuma eksponēšanu.

Turpmāk visa muzeja ēka tiks atvēlēta muzejam.

Rīgas Motormuzejs Latvijas un starptautiskā mērogā darbojas kā sabiedrībai plaši pieejama pētnieciska un izglītojoša iestāde, kas vāc, saglabā, pēta, restaurē un popularizē senos spēkratus, kā arī izglīto interesentus ceļu satiksmes drošības jautājumos.

Satiksmes ministrija uzskata, ka ir lietderīgi saglabāt muzeja darbību, tādēļ, reaģējot uz sarežģīto ekonomisko situāciju valstī, veic reorganizāciju.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

TM: Par zvērinātu tiesu izpildītāju skaitu, viņu amata vietām, iecirkņiem un to robežām

25.jūnijā Ministru kabinets pieņēma noteikumus par zvērinātu tiesu izpildītāju skaitu, viņu amata vietām, iecirkņiem un to robežām.

Noteikumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts noteikumu anotācijā, saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu jāpārskata pašlaik noteiktās zvērinātu tiesu izpildītāju iecirkņu darbības teritorijas, precizējot tās atbilstoši jaunajam administratīvo teritoriju iedalījumam. Turklāt jāveic izmaiņas, kas saistītas ar jaunu ielu izveidošanu pilsētās un esošo ielu nosaukumu maiņu.

Arī turpmāk Latvijā strādās 137 zvērināti tiesu izpildītāji. Proti, Kurzemes apgabaltiesas teritorijā – 21 zvērināts tiesu izpildītājs, Latgales – 21, Rīgas – 62, Vidzemes – 15, Zemgales – 18 zvērināti tiesu izpildītāji.

Noteikumos arī precīzi norādītas zvērinātu tiesu izpildītāju amata vietas un iecirkņi.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par jaunu mežaudzes novērtēšanas kārtību

Valdība 25.jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Mežaudzes novērtēšanas kārtība”.

Noteikumi sagatavoti, lai precizētu administratīvi teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumus atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam.

Noteikumi paredz, ka turpmāk iesniegumu par mežaudzes novērtēšanu varēs iesniegt jebkurā Valsts meža dienesta (VMD) teritoriālajā struktūrvienībā.

Saskaņā ar šiem noteikumiem VMD novērtē mežaudzi tad, ja ir izgatavots zemes vienības robežu un zemes vienības situācijas plāns (tehnisks dokuments zemes kadastrālajai novērtēšanai un citu ar zemes izmantošanu saistītu uzdevumu veikšanai), kā arī ja šis plāns ir reģistrēts nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā.

Tāpat VMD novērtē mežaudzi, ja ir veikta meža inventarizācija normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes un klasifikācijas prasībām

Valdība 25.jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus “Svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības un svaigu augļu un dārzeņu atbilstības standartiem novērtēšanas kārtība”.

Noteikumu projekts nosaka svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes un klasifikācijas prasības, tostarp prasības izplatīšanai mazumtirdzniecībā atsevišķiem augļiem un dārzeņiem, kam ir noteikti specifiski tirdzniecības standarti, kā arī atbilstības specifiskajam vai vispārīgajam tirdzniecības standartam novērtēšanas un kontroles kārtību.

Noteikumi paredz, ka grieztu vai sadalītu produktu, kā arī ēšanai vai apstrādei virtuvē gatavu produktu atļauts izplatīt mazumtirdzniecībā, ja tas ir atbilstoši higiēniski apstrādāts, iepakots un marķēts.

Mazumtirdzniecībā ir atļauts izplatīt ābolus, zemenes, bumbierus un tomātus, kuri atbilst Komisijas Regulas Nr.1580/2007 I pielikuma A daļas prasībām un kuru marķējumā ir norāde par paredzēto pārstrādes veidu, piemēram, “zemenes ievārījumam”.

Noteikumi paredz, ka prasību ievērošanas kontroli veic Pārtikas un veterinārais dienests.

Tāpat noteikumi nosaka kārtību, kādā novērtē eksportējamā produkta atbilstību standartam. Tirgotājam būs jānosūta dienesta teritoriālajai struktūrvienībai iesniegums par produkta atbilstības novērtēšanu, kurā jānorāda tirgotāja nosaukums un adrese, produkta veids un daudzums, kā arī plānotais izvešanas datums.

Savukārt, lai novērtētu importējamā produkta atbilstību standartam, tirgotājs ne vēlāk kā 24 stundas pirms paredzētās atbilstības pārbaudes nosūta dienesta valsts robežas kontroles punkta inspektoram iesniegumu par produkta atbilstības novērtēšanu, kurā norāda datumu, kad produktu krava šķērsos Latvijas valsts robežu, un produkta veidu, daudzumu un partiju skaitu.

Jaunie noteikumi aizstās līdz šim spēkā esošos Ministru kabineta 2008.gada 30.jūnija noteikumus Nr.470 “Svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes un klasifikācijas prasības un kārtība, kādā novērtējama svaigu augļu un dārzeņu atbilstība standartiem”.

Noteikumi stāsies spēkā ar 2009.gada 1.jūliju.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!