• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesību aktiem dzimumu līdztiesības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2009., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Radiācijas drošības centra funkciju pārņemšanu

Vēl šajā numurā

27.06.2009., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesību aktiem dzimumu līdztiesības jomā


 

25.jūnijā Komisija nosūtījusi argumentētu atzinumu Latvijai par to, kā tā īstenojusi ES noteikumus, kas aizliedz diskrimināciju nodarbinātībā un profesijā dzimuma dēļ. Latvijas iestādēm divu mēnešu laikā jāsniedz atbilde. Ja tās neatbild vai atbilde nav apmierinoša, Komisija var pieņemt lēmumu vērsties Eiropas Kopienu tiesā.

ES iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla sacīja: “Šī direktīva ir ļoti svarīgs līdzeklis visai Eiropas Savienībai būtiskajā cīņā pret diskrimināciju dzimuma dēļ. Dalībvalstis to vienprātīgi pieņēma 2002.gadā, bet ES direktīvas nesasniedz plānoto mērķi, ja tās nav pilnībā un pareizi transponētas valstu tiesību aktos.”

Galvenie problēmjautājumi, par kuriem ir runa argumentētajā atzinumā, ir aplami transponēta netiešās diskriminācijas definīcija (jaunais 2.panta 2.punkts) un pietiekami nenodrošināta aizsardzība pret diskrimināciju pašnodarbinātības jomā, profesionālajā sagatavošanā un attiecībā uz ieguvumiem, ko nodrošina darba ņēmēju vai darba devēju organizācijas (jaunais 3.panta 1.punkts).

Direktīva 2002/73/EK ir kodols Eiropas plašajā tiesību aktu kopā par vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm. Tās mērķis ir nodarbinātībā un profesijā īstenot vienlīdzīgas attieksmes principu pret vīriešiem un sievietēm. Tajā detalizēti definēta tiešā un netiešā diskriminācija, uzmākšanās un seksuālā uzmākšanās. Direktīvā paredzēts, ka jāizveido iestāde vai iestādes, kas veicinātu, analizētu, uzraudzītu un atbalstītu vienlīdzīgu attieksmi pret visām personām bez diskriminācijas dzimuma dēļ, un ka dalībvalstīm jārosina dialogs ar nevalstiskajām organizācijām. Direktīvas transponēšanai valsts tiesību aktos noteiktais termiņš beidzās 2005.gada 5.oktobrī.

 

Priekšvēsture

Pienākumu neizpildes procedūrās ir trīs posmi. Pirmajā posmā dalībvalsts saņem oficiālu paziņojumu, un divu mēnešu laikā tai ir jāiesniedz atbilde. Ja nav nodrošināta pilnīga atbilstība ES tiesību aktiem, Komisija nosūta argumentētu atzinumu. Dalībvalstīm atkal ir divi mēneši laika, lai sniegtu atbildi. Ja atbilde nav apmierinoša, Komisija var iesniegt lietu izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā Luksemburgā. Komisija var arī pieprasīt, lai tiesa attiecīgajai dalībvalstij nosaka soda naudu, ja tā nepilda tiesas nolēmumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!