• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par administratīvajiem maksājumiem telesakaru nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2009., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193893

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par darba apstākļiem starptautiskajā dzelzceļa transportā

Vēl šajā numurā

27.06.2009., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par administratīvajiem maksājumiem telesakaru nozarē


 

Eiropas Komisija 25.jūnijā sāka tiesisku darbību pret Latviju saistībā ar administratīvajiem maksājumiem, ko iekasē viens no Latvijas telesakaru regulatoriem – Elektronisko sakaru direkcija (ESD).

Komisijai radušās bažas, ka administratīvie maksājumi, ko no uzņēmumiem iekasē par radiofrekvenču spektra izmantojuma kontroli, nav noteikti veidā, kas ir objektīvs, pārskatāms un samērīgs. Tāpēc Komisija ir nolēmusi nosūtīt Latvijas iestādēm oficiāla paziņojuma vēstuli, kas ir pārkāpumu izmeklēšanas procedūras pirmais posms.

 “Administratīvajiem maksājumiem, ko valsts iestādes iekasē telesakaru nozarē, jāsedz vienīgi administratīvās izmaksas, un tiem jābūt noteiktiem objektīvi, pārskatāmi un samērīgi,” sacīja ES komisāre telesakaru jautājumos Viviena Redinga. “Mēs esam nobažījušies, ka Latvijas Elektronisko sakaru direkcijas iekasētie administratīvie maksājumi var nebūt atbilstoši ES noteikumiem telesakaru nozarē, kuri nodrošina vienlīdzīgu attieksmi pret uzņēmumiem, veicina konkurenci un sniedz priekšrocības patērētājiem.”

Latvijas valdība 2007.gada septembrī grozīja tarifus administratīvajiem maksājumiem, ko no uzņēmumiem iekasē viens no Latvijas regulatoriem telesakaru jomā – Elektronisko sakaru direkcija, kas ir atbildīga par elektromagnētiskās saderības nodrošināšanu, izmantojot radiofrekvenču spektru. Ieņēmumus no šiem maksājumiem izmanto, lai finansētu regulatora administratīvās izmaksas.

Pēc minētā lēmuma pieņemšanas Komisija 2008.gada aprīlī saņēma sūdzību par to, ka būtiski palielinājies (vairāk nekā seškārt salīdzinājumā ar iepriekšējo tarifu, kas tika ieviests 2006.gada decembrī) maksājums, ko ESD iekasē par elektromagnētiskās saderības nodrošināšanu saistībā ar šaurjoslas daudzkanālu mobilo radiosakaru tīkliem (TETRA).

Pēc sarakstes ar Latvijas iestādēm Komisijai radušās bažas, ka šis palielinājums nav saderīgs ar ES noteikumiem, kuros prasīts, lai maksājumus uzņēmumiem noteiktu objektīvi, pārskatāmi un samērīgi. Komisijai radušās bažas arī par to, ka valdības 2007.gada septembra lēmums, kas sniedz atlaides līdz pat 50% no maksājumiem par elektromagnētiskās saderības nodrošināšanu valsts aizsardzības un drošības iestādēm, valsts privātā elektronisko sakaru tīkla izvēršanai un uzņēmumiem, kas īsteno projektus, kuriem piešķirts valsts vai ES finansējums, arī varētu būt pretrunā ar ES noteikumiem telesakaru nozarē.

Latvijas valdības rīcībā tagad ir divi mēneši, lai atbildētu uz Komisijas nosūtīto oficiālā paziņojuma vēstuli. Ja Komisija nesaņems atbildes vēstuli vai ja Latvijas valdības sniegtie komentāri nebūs pietiekami, Komisija var sagatavot argumentētu atzinumu (pārkāpumu izmeklēšanas procedūras otrais posms). Ja Latvija vēl joprojām neizpildīs tās pienākumus saskaņā ar ES tiesību aktiem, Komisija var nodot lietu izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā.

 

Priekšvēsture

ES Atļauju piešķiršanas direktīva ir daļa no ES telesakaru tiesiskā regulējuma, un tajā ir ietverti īpaši noteikumi par administratīvajiem maksājumiem, ko no elektronisko sakaru uzņēmumiem iekasē valsts iestādes. Šajos noteikumos paredzēts, ka administratīvajiem maksājumiem, ko iekasē no uzņēmumiem, kopumā jāsedz vienīgi administratīvās izmaksas, kas radušās, pārvaldot, kontrolējot un īstenojot vispārējo atļauju piešķiršanas sistēmu, izmantošanas tiesības un atsevišķas īpašas saistības, kā arī reglamentējošos pasākumus. Tie arī tiek uzlikti individuāliem uzņēmumiem objektīvā, pārskatāmā un samērīgā veidā, kas samazina papildu administratīvās izmaksas un saistītus maksājumus. Turklāt valsts regulatīvajām iestādēm, kas uzliek administratīvos maksājumus, ir arī pienākums katru gadu publicēt pārskatu par to administratīvajām izmaksām un iekasētajiem maksājumiem, un tās var veikt pienācīgus pielāgojumus.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!