• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par budžeta samazināšanu par 500 miljoniem latu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2009., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193151

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties vienas dienas darba vizītē Briselē un tiekoties ar Eiropas Komisijas amatpersonām

Vēl šajā numurā

11.06.2009., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par budžeta samazināšanu par 500 miljoniem latu


 

9.jūnijā notika valdības sanāksme ar Valsts prezidenta Valda Zatlera, sociālo un koalīcijas partneru līdzdalību, kurā konceptuāli vienojās par 2009.gada budžeta grozījumiem 2.lasījumam saskaņā ar visu pušu panākto vienošanos par papildu budžeta samazināšanu 500 miljonu apmērā un par izmaiņām valsts budžetā vidējā termiņā. Tāpat vienojās, ka tiek izveidota valdības līmeņa krīzes darba grupa ar sociālo partneru līdzdalību, kuras uzdevums izvērtēt ministriju budžetu, rodot priekšlikumus valsts izdevumu samazināšanai līdz valdības ārkārtas sēdei ceturtdien.

 

Preses konferencē pēc 9.jūnija Ministru kabineta paplašinātās ārkārtas sēdes

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Mēs šodien [9.jūnijā] kopā ar sociālajiem partneriem turpinājām vakar sanāksmē sākto diskusiju par pasākumiem valsts maksātspējas nodrošināšanā, lai vidējā termiņā valsts budžeta deficīts sasniegtu 3% līmeni. Sanāksmē bija vairāki svarīgi jautājumi, par kuriem panācām vienošanos.

Pirmkārt, valdība un sociālie partneri vienojās, ka 2009.gada valsts budžets tiek samazināts vēl par 500 miljoniem latu.

Otrkārt, bija plaša diskusija par neapliekamo minimumu, un sanāksmē vienojāmies, ka konceptuāli Latvijā virzāmies uz progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu, kuru pilnīgi ir plānots ieviest ar 2010.gadu. Šogad neapliekamais minimums tiek samazināts līdz 45 latiem un tiek ieviesta papildu likme iedzīvotājiem ar augstākiem ienākumiem – Finanšu ministrija konkrētus piedāvājumus sagatavos uz ceturtdienas ārkārtas valdības sēdi.

Trešais būtiskais jautājums bija par sociālo budžetu. Mēs vienojāmies, ka Labklājības ministrija sadarbībā ar Pensionāru federāciju līdz ceturtdienas valdības sēdei sagatavos priekšlikumus, kādā veidā sociālo budžetu varētu samazināt par 35 miljoniem latu. Uzreiz varu pateikt, ka izskanējusī informācija, ka pensijas samazinās par 15%, neatbilst patiesībai.

Ceturtais jautājums bija par valsts līdzfinansējuma saglabāšanu Eiropas Savienības fondu apguvē, jo tas ir būtiskākais instruments ekonomikas izaugsmes atjaunošanai.

Protams, tika pieņemti daudzi lēmumi, par kuriem konkrēti vienojāmies, piemēram, par minimālās algas samazināšanu no 180 līdz 140 latiem, par papildu valsts pārvaldē strādājošo atalgojuma samazinājumu par 120 miljoniem latu, tas ir no 320 miljoniem latu, kas otrā pusgada budžetā ir paredzēti šim mērķim.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

 

Vakar, 10.jūnijā, labklājības ministrs Uldis Augulis, tiekoties ar Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvjiem, vienojās, ka 70 santīmu piemaksas par nostrādātajiem gadiem pie pensijas saņems tikai tie pensionāri, kas pensionējušies līdz 1996.gadam, bet pārējiem pensionāriem piemaksas pie pensijas vairs netiks izmaksātas. Tāpat tika panākta vienošanās, ka tie pensionāri, kuriem pensiju apmērs pārsniedz 500 latus, līdz 2012.gadam pensijā nevarēs saņemt vairāk kā 500 latus, bet nesamaksāto summu pēc 2012.gada plānots atmaksāt.

 “Šis pensiju ieturējums kvalificējams kā valsts aizņēmums no pensionāriem ar nosacījumiem un pēc zināma perioda tiek atmaksāts,” norādīja Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze. Atbildot uz to, vai viņa tic, ka valsts ieturējumu arī atmaksās, viņa sacīja: “Tas ir juridiski jāfiksē.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!