• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties vienas dienas darba vizītē Briselē un tiekoties ar Eiropas Komisijas amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2009., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas aizsardzības ministra darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

11.06.2009., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties vienas dienas darba vizītē Briselē un tiekoties ar Eiropas Komisijas amatpersonām 


 

01.JPG (15421 bytes)
Vakar, 10.jūnijā, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās vienas dienas darba vizītē Briselē, kur, tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, apsprieda ekonomisko situāciju Latvijā un 2009.gada valsts budžeta grozījumus
Foto: Thierry Monasse

Vakar, 10.jūnijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās Briselē, kur notika viņa tikšanās ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu un Eiropas ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju. Galvenā sarunu tēma bija ekonomiskā situācija Latvijā un budžeta grozījumu virzības progress.

Eiropas Komisijas amatpersonas pauda pozitīvu vērtējumu Latvijas valdības līdz šim paveiktajam darbam, un puses vienojās par turpmākajiem soļiem. Eiropas Komisijas pārstāvji uzsvēra, ka Eiropas Komisijas un Starptautiskā valūtas fonda sagatavotā programma Latvijai ir vienīgais veids, kā izvest valsti no ekonomiskās krīzes, novērst Latvijas nacionālās valūtas devalvāciju un nomierināt finanšu tirgus. Gan Ž.M.Barrozu, gan H.Almunja uzsvēra, ka lata devalvācija nestu milzīgus zaudējumus Latvijas iedzīvotājiem, tādēļ Eiropas Komisija uzskata, ka Latvijas nacionālās valūtas devalvācija nav pieļaujama. Eiropas Komisijas amatpersonas uzsvēra, ka starptautiskais aizdevums ir garants Latvijas lata stabilitātei un ekonomikas atveseļošanai.

Eiropas Komisijas pārstāvji izteica gandarījumu par Latvijas valdības gatavību 2.lasījumā vienoties par izmaiņām 2009.gada budžetā ar deficīta samazinājumu par 500 miljoniem latu. Eiropas Komisija uzsvēra, ka tas ir pirmais solis, lai veidotu budžetu bez deficīta un nākamajos gados Latvija sasniegtu labus rādītājus, kā arī 2012.gadā pievienotos eirozonai.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu uzsvēra, ka Latvijai ir jāturpina darbs pie strukturālajām reformām un jāvienkāršo Eiropas Savienības struktūrfondu saņemšana.

Eiropas Komisijas amatpersonas izteica gatavību palīdzēt Latvijai, lai panāktu finanšu stabilitāti ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā un visā Eiropas Savienībā. Nākamajā nedēļā Eiropadomes sanāksmē Eiropas Savienības dalībvalstu valdību vadītāji lems par vienotas finanšu tirgus uzraudzības sistēmas izveidi Eiropas Savienībā, lai neatkārtotos situācija, kad finanšu tirgus pārraudzība ir ļoti vāja un spekulatīvi darījumi spēj provocēt tās sabrukumu. Eiropas Komisijas pārstāvji aicināja sadarboties šajā jautājumā un rosināja Latviju aktīvi piedalīties.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis iepazīstināja Eiropas Komisijas pārstāvjus ar budžeta grozījumu gatavošanas gaitu un pamatnostādnēm, kā arī uzsvēra, ka starptautiskā aizdevuma saņemšana ir būtiska, lai stabilizētu Latvijas, Baltijas un Eiropas finanšu tirgus un apturētu uzbrukumus Latvijas nacionālajai valūtai – latam.

V.Dombrovskis aicināja Eiropas Komisiju izvērtēt nākamos soļus pēc aizdevuma saņemšanas, proti, ekonomikas stimulēšanas pasākumus, lai panāktu ekonomikas atveseļošanos Latvijā, Baltijas reģionā un arī Eiropas Savienības iekšējā tirgū. V.Dombrovskis Latvijas uzņēmēju vārdā aicināja Eiropas Komisiju atbalstīt Latvijas centienus ekonomikas stimulēšanā, saglabājot darba vietas un veidojot sociāli atbildīgu ekonomiku. V.Dombrovskis uzsvēra, ka ir svarīgi veikt sociāli atbildīgus grozījumus budžetā.

Tikšanās laikā pārrunātas arī Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības un Krievijas attiecības, situācija gāzes tirgū, kā arī Krievijas nostāja jautājumā par nepilsoņu stāvokli Latvijā. Ž.M.Barrozu izteica lielu atbalstu Latvijai šajā ziņā un pauda nostāju, ka sarunās ar Krieviju ir vairākkārt norādījis: Krievijas retorika saistībā ar cilvēktiesību jautājumu Latvijā ir nepamatota un Eiropas Komisija neatbalsta Krievijas politiķu izteikumus.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!