• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par energoauditu daudzdzīvokļu mājās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2009., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par e-pārvaldes un e-pakalpojumu ieviešanu valstī

Vēl šajā numurā

02.06.2009., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par energoauditu daudzdzīvokļu mājās


 

Energoauditu, izņemot termogrāfiju, daudzīvokļu mājām ir iespējams veikt visa gada garumā, arī vasarā. Vienīgi termogrāfisko apsekošanu ēkām iespējams veikt tikai tad, ja āra temperatūras atšķirība no telpu temperatūras ir vismaz 10°C (termogramma uzskatāmi parāda siltuma zudumus ēkai), bet šī metode nav iekļauta kā obligāta prasība energoauditu veikšanas metodikā.

Lai atvieglotu iedzīvotāju pieteikšanos valsts līdzfinansējuma saņemšanai māju siltināšanai un renovācijai, 12.maijā valdība atbalstīja vairākus Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus Eiropas Savienības struktūrfondu programmā “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi”:

• vienkāršota projekta iesnieguma veidlapas aizpildīšana – vairs nav jāaizpilda veidlapas sadaļa par ietekmes uz vidi novērtējumu un sadaļa par projekta finansēšanas avotiem, jo šī informācija ir iegūstama no papildus iesniegtajiem dokumentiem;

• projekta ietvaros kā attiecināmās izmaksas tiks segts arī pievienotās vērtības nodoklis, ja projekta iesniedzējs to nevar atgūt normatīvajos aktos par nodokļiem noteiktajā kārtībā, kā arī sertificēta tāmētāja būvniecības izmaksu tāmes sagatavošanas izmaksas;

• lai atvieglotu finanšu plūsmu projektā, samazināts starpposma maksājuma termiņš – turpmāk to varēs saņemt reizi trijos mēnešos, ja projekta īstenošanas laiks pārsniedz sešus mēnešus;

• tie projektu iesniegumi, kas atlases kārtā noraidīti nepietiekamā finansējuma dēļ, tiks pārcelti vērtēšanai uz nākamo projektu atlases kārtu, t.i., projekta iesniegums nebūs jāiesniedz atkārtoti;

• projekta iesniedzējam vairs nav jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par projekta iesniedzēja pilnvarotās personas nodokļu parādu neesamību; savukārt atsevišķiem dokumentiem var iesniegt tikai kopijas – dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokolam, kā arī dzīvojamās mājas nodošanas un pieņemšanas aktam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai pilnvarotai personai.

Šobrīd ministrija aktīvi strādā pie vēl vairāku grozījumu gatavošanas, kas vēl vairāk atvieglos iedzīvotājiem pieteikšanos līdzfinansējuma saņemšanai.

Kā būtiskāko jāatzīmē, ka tiek gatavoti grozījumi Ministru kabineta 10.02.2009. noteikumos Nr.138 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.4.1.aktivitāti “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi””, kas noteiks, ka līdz ar projekta iesniegumu tiks pieņemti arī energoaudita dokumenti, kas veikti pēc iepriekš spēkā bijušās metodikas. Pārrēķinu atbilstoši jaunajai energoauditu veikšanas metodikai veiks Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra vai Ekonomikas ministrija.

Papildus plānojam vēlreiz izvērtēt energoaudita formu, samazinot iesniedzamo datu apjomu; vēl vairāk vienkāršojot pieteikuma iesniegšanas veidlapu, samazinot pieteikuma sagatavošanas un aizpildīšanas laiku; palielināt vienam projekta iesniegumam maksimāli pieļaujamo finansējuma apjomu līdz 200 000 latu, nepārsniedzot 35 latus uz vienu dzīvojamās mājas kopējās platības kvadrātmetru; atcelt prasību iesniegt izziņu par to, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku parādsaistības nepārsniedz 15%.

Kā jau esam informējuši iepriekš, kopš šā gada 14.aprīļa daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir iespēja siltināt un renovēt savas mājas ar būtisku valsts un Eiropas Savienības fondu atbalstu – programmas “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” ietvaros valsts sedz 50% no kopējās mājas siltināšanai iztērētās summas jeb vienam projektam maksimāli pieejamais līdzfinansējuma apjoms ir 100 000 latu, nepārsniedzot 35 latus uz vienu dzīvojamās mājas kopējās platības kvadrātmetru. Otru pusi nepieciešamā finansējuma jāsedz pašiem dzīvokļu īpašniekiem.

Lai saņemtu līdzfinansējumu, māju iedzīvotājiem jāveic savas mājas energoaudits, jāsagatavo būvprojekts vai vienkāršotai renovācijai nepieciešamā dokumentācija mājas siltināšanas un renovācijas darbiem un jāiesniedz projektu iesniegums Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrā (BEMVA) atbilstoši programmas nosacījumiem.

Iesniegto projektu vērtēšanā nozīmīgākais kritērijs būs siltināšanas efektivitāte – priekšroka tiks dota tiem projektiem, kas par mazākiem līdzekļiem varēs sasniegt labākus energoefektivitātes rādītājus, mājām ar lielāku dzīvokļu skaitu, kā arī mājām, kas atrodas teritorijās ar zemāku teritorijas attīstības indeksu. Piemēram, ja vienādu novērtējumu saņems māja Rīgā un māja Gulbenē, priekšroka tiks dota mājoklim Gulbenē.

Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras mājaslapā ir atrodama informācija ne tikai par programmu, bet arī liels skaits ar standarta veidlapām un piemēriem, kas var palīdzēt iesniedzējiem sagatavot projekta pieteikumu.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!