• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skolēnu drošību ārpusskolas aktivitātēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2009., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192619

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2009.gada 27.maijā

Vēl šajā numurā

29.05.2009., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skolēnu drošību ārpusskolas aktivitātēs


 

Nobeigumam tuvojas mācību gads, un daudzas Latvijas izglītības iestādes plāno ārpusskolas aktivitātes.

Lai priecīgo notikumu neaizēnotu nepatīkami starpgadījumi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina vecākus, skolotājus un skolu vadību skolēnu drošības jautājumus ekskursiju un pārgājienu laikā risināt īpaši atbildīgi.

Izvērtējot dažādus gadījumus no skolu pieredzes, jāsecina, ka nav iespējams apzināt visus potenciālos riskus, tāpēc IZM atgādina, ka pirms došanās ekskursijā tās organizētājiem vairākkārt rūpīgi jāpārdomā katrs plānotais solis, stingri ievērojot Ministru kabineta noteikumus “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” un izglītības iestādē izstrādāto drošības instrukciju “Par drošību ekskursijās un pārgājienos”, ar šo instrukciju noteikti iepazīstinot arī skolēnus.

Normatīvie akti nosaka, ka pirms došanās ekskursijā vai pārgājienā atbildīgā persona izglītības iestādes vadītājam iesniedz rakstisku informāciju, kurā norādīts ekskursijas mērķis, maršruts, ilgums, dalībnieku saraksts, vecums, pārvietošanās veids, nakšņošanas vieta, saziņas iespējas un pirmās palīdzības sniegšanas iespējas. Ar šo informāciju jāiepazīstina arī vecāki. Klases ekskursijās, pārgājienos noteikti jādodas līdzi pietiekamam skaitam pedagogu.

Pirms došanās ekskursijā rūpīgi jāizvērtē visi riski, īpaši tie, ko var radīt peldēšanās atklātās peldvietās. Lai gan šobrīd laika apstākļi peldēšanai nav piemēroti, gadījumos, ja ekskursijas vai pārgājieni ieplānoti jūnijā, IZM atgādina, ka to laikā bērni drīkst peldēties tikai tajās peldvietās, kas atbilst Ministru kabineta noteikumu “Peldvietu iekārtošanas un higiēnas noteikumi” prasībām, papildus vērtējot to piemērotību konkrētā vecuma bērniem. Taču ekskursijas organizatoriem noteikti jāapsver, vai peldēšanās atklātā peldvietā patiešām nepieciešama.

Pieaugušie gan mājās, gan skolā runā ar bērniem par drošību uz ielām, peldvietās un citās situācijās, taču labie nodomi skolēnus nevarēs pasargāt, ja bērni tajos neieklausīsies.

Izglītības un zinātnes ministrija aicina skolēnus būt atbildīgiem un rīkoties apdomīgi, nepakļaujot briesmām ne savu, ne citu cilvēku veselību, un atgādina, ka ikviens brīdinājums tiek izteikts tikai tāpēc, ka pieaugušie grib bērnus pasargāt.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!