• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar saviem Āzijas valstu kolēģiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2009., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192472

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Urugvajas un Gvatemalas jaunos vēstniekus

Vēl šajā numurā

27.05.2009., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar saviem Āzijas valstu kolēģiem


 

Indonēzijas ārlietu ministru:

26.maijā Āzijas un Eiropas valstu ārlietu ministru sanāksmes (ASEM) ietvaros Hanojā, Vjetnamā, ārlietu ministram Mārim Riekstiņam bija tikšanās ar Indonēzijas ārlietu ministru Noeru Hasanu Virajudu. Šī bija pirmā ārlietu ministru līmeņa divpusēja tikšanās Latvijas un Indonēzijas diplomātisko attiecību pastāvēšanas vēsturē.

M.Riekstiņš rosināja attīstīt Latvijas un Indonēzijas sadarbību, organizējot abu valstu ārlietu ministriju politiskās konsultācijas, kā arī iedrošinot uzņēmējus sadarbības iespējām ar Indonēziju. Ministri bija vienisprātis, ka ekonomiskās sadarbības stiprināšanā būtiska nozīme ir arī līgumtiesiskās bāzes izveidei. Saistībā ar šo Latvijas puse izteica ieinteresētību noslēgt ar Indonēziju līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nemaksāšanas novēršanu. 

Latvijas un Indonēzijas ārlietu ministri ar gandarījumu atzīmēja abu valstu veiksmīgo sadarbību kultūrā un izglītībā, īpaši uzsverot 16.maijā Ārzemju mākslas muzejā Rīgā notikušās Indonēzijas amatniecības un kultūras dienas, kā arī Indonēzijai veltīto semināru Latvijas Universitātē aprīlī, un Indonēzijas pārstāvju vieslekciju Rīgas Ekonomikas augstskolā. Ministri atzīmēja gan Indonēzijas vēstniecības Stokholmā, gan Latvijas goda konsula Ajuba Junus Indonēzijas pilsētā Džakartā un Jahja Santoso Bandungā ieguldījumu divpusējo kontaktu veicināšanā starp abām valstīm.

Latvija un Indonēzija diplomātiskās attiecības nodibināja 1993.gada 25.augustā. Latvija nav nozīmējusi vēstnieku Indonēzijā, savukārt Indonēzijas vēstniece Latvijā ir Lingavati Hakima ar rezidences vietu Stokholmā, Zviedrijā.

 

Taizemes ārlietu ministru:

26.maijā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Taizemes ārlietu ministru Kasitu Piromju. Tikšanās norisinājās Āzijas un Eiropas ārlietu ministru sanāksmes ietvaros Hanojā, Vjetnamā.

Latvijas un Taizemes ārlietu ministri pārrunāja iespējas attīstīt abu valstu politisko, ekonomisko un citu nozaru dialogu. “Taizeme ir galvenais Latvijas tūristu galamērķis Āzijas reģionā, un tūristu skaits varētu palielināties, ja Taizemes puse izvērtētu iespējas tālākai ieceļošanas nosacījumu atvieglošanai Latvijas tūristiem,” uzsvēra ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Tiekoties ministri pārrunāja arī līgumtiesiskās bāzes stiprināšanu, paužot gatavību drīz noslēgt Latvijas un Taizemes līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nemaksāšanas novēršanu. Ministri bija vienisprātis, ka līgumtiesiskās bāzes izveide veicinātu uzņēmēju turpmāko sadarbību. Taizemes ārlietu ministrs atzīmēja galvaspilsētas Bangkokas kā reģionālā sadarbības centra lomu, aicinot meklēt jaunus sadarbības virzienus gan valsts, gan privātajā sektorā. K.Piromja kā perspektīvas divpusējās sadarbības nozares, kur Taizemes puse atzinīgi vērtē Latvijas pieredzi, iezīmēja farmāciju un medikamentu ražošanu, kā arī zinātni un pētniecību. Abi ministri vienojās par turpmākām konsultācijām ekspertu līmenī par šādas sadarbības praktiskajām iespējām.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Taizemi nodibinātas 1992.gada 19.martā. Latvijas intereses Taizemē kopš 1994.gada pārstāv goda konsuls Prasongs Čongratanakuls, savukārt Taizemi Latvijā pārstāv vēstnieks Julapongs Nonsričajs, kas rezidē Oslo, Norvēģijā.

 

Vjetnamas ārlietu ministru:

Āzijas un Eiropas valstu ārlietu ministru sanāksmes (ASEM) nobeigumā Hanojā 26.maijā notika ārlietu ministra Māra Riekstiņa tikšanās ar uzņemošās valsts Vjetnamas ārlietu ministru Pamu Gja Kiemu.

Sarunās tika apspriesta Latvijas un Vjetnamas sadarbība gan divpusēji, gan starptautiskajās organizācijās, tostarp ASEM sanāksmes rezultāti un gaidāmā Eiropas Savienības un Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācijas (ASEAN) sanāksme Kambodžā no 27. līdz 29.maijam.

Kā būtisku soli divpusējās sadarbības stiprināšanā Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atzīmēja Latvijas pirmās nerezidējošās vēstnieces Ingrīdas Levrences ar rezidenci Ķīnas Tautas Republikā akreditāciju Vjetnamā šā gada 3.martā. Abas puses pārrunāja arī iespējas nozīmēt Latvijas goda konsulu Vjetnamā, lai veicinātu ciešāku dažādu nozaru pārstāvju kontaktus. Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja Latvijas un Vjetnamas sadarbību kultūras jomā, kā pozitīvu paraugu minot Latvijas spēlfilmas “Rīgas sargi” demonstrēšanu Āzijas un Eiropas filmu festivālā Hanojā pagājušajā nedēļā. “Priecājos, ka filma “Rīgas sargi” Vjetnamā ir guvusi labas atsauksmes,” norādīja ārlietu ministrs.

Tikšanās ietvaros ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzsvēra arī Latvijas augstāko izglītības iestāžu atvērtību sadarbībai ar Vjetnamu un Āzijas reģionu, atsaucoties uz jau iedibinātajiem veiksmīgajiem kontaktiem starp abu valstu izglītības ministriem.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Vjetnamu nodibinātas 1992.gada 12.decembrī.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!