• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējot Urugvajas un Gvatemalas jaunos vēstniekus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2009., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.05.2009., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējot Urugvajas un Gvatemalas jaunos vēstniekus


 

URUGVAJA.JPG (10351 bytes) GVATEMALA.JPG (8906 bytes)

Urugvajas vēstnieks Manuels Vieira
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Gvatemalas vēstnieks Fernando Molina Hirons
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

26.maijā Rīgas pilī akreditācijas vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera ieradās divi jauni dienestam Latvijas Republikā nosūtīti, Zviedrijā rezidējoši Latīņamerikas vēstnieki – Urugvajas Austrumu Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Manuels Vieira (Manuel Vieira) un Gvatemalas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Fernando Molina Hirons (Fernando Molina Girón).

Iepazinies ar jauno Urugvajas vēstnieku, Valsts prezidents izteica cerību, ka turpmāk, ciešāk sadarbojoties, Latvija un Urugvaja varēs straujāk virzīt uz priekšu abu valstu intereses un tuvināties arī daudzos starptautisko attiecību jautājumos. V.Zatlers apliecināja, ka Latvija ļoti atzinīgi vērtē Urugvajas kā ģeogrāfiski mazas valsts ievērojamo ieguldījumu ANO Miera uzturēšanas spēkos un būtu ieinteresēta Urugvajas uzkrātās pieredzes uzklausīšanā (Urugvaja ieņem 1.vietu pasaulē, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, kontribūciju ziņā ANO miera uzturēšanas spēkos).

Sarunā ar M.Vieiru Latvijas prezidents atzīmēja, ka esam ieinteresēti izvērst aktīvāku ekonomisko un tirdzniecisko sadarbību, un, tā kā esošais tirdznieciskais apgrozījums starp valstīm ir niecīgs, ļoti svarīgi ir nodibināt tiešus kontaktus starp uzņēmējiem. Kā perspektīvas ekonomiskās sadarbības jomas sarunā tika minētas koksnes rūpniecība un farmācijas rūpniecība. Valsts prezidents īpaši uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta arī ātrākā ES Asociācijas līguma noslēgšanā ar “Mercosur” (ieskaitot brīvās tirdzniecības līgumus).

Manuels Vieira dzimis 1949.gadā Urugvajā. 1977.gadā beidzis Juridisko un sociālo zinātņu fakultāti Urugvajas universitātē, 1979.gadā ieguvis doktora grādu diplomātijā un iestājies ārlietu dienestā. 1980., 1986. un 1996.gadā mācījies Ārlietu ministrijas Diplomātijas akadēmijā. 1992.gadā pabeidzis studijas starptautiskajās tiesībās. Ieņēmis dažādus amatus Urugvajas vēstniecībās Spānijā, Šveicē, Nīderlandē, Portugālē un ASV. 1980.gadā – Urugvajas delegāts ANO 31.Ģenerālās asamblejas sesijā, bet 1988.–1990.gadā Ārlietu ministrijas pārstāvis Urugvajas Antarktikas institūtā. No 2008.gada – Urugvajas vēstnieks Zviedrijā.

Apsveicot Fernando Molinu Hironu ar stāšanos amatā, Valsts prezidents pauda gandarījumu par Gvatemalas valdības atbalstu tās vēstnieku iecelšanai Latvijā. F.M.Hirons ir jau otrais dienestam Latvijas Republikā nozīmētais Gvatemalas vēstnieks. V.Zatlers arī atzīmēja: lai gan Latvijas un Gvatemalas divpusējās attiecības vēl ir mazaktīvas, lielas cerības to tālākā attīstībā mēs liekam arī uz janvārī darbu sākušo, pieredzējušo un profesionālo Latvijas goda konsuli Gvatemalā Suzannu Barriosu, kas bija pirmā Gvatemalas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka abu valstu sadarbību veicinātu Gvatemalas goda konsula nozīmēšana Latvijā.

Tāpat Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta izvērst aktīvāku ekonomisko, tirdzniecisko, kā arī izglītības un kultūras sadarbību ar Gvatemalu, un, ņemot vērā bezvīzu režīmu starp abām valstīm, perspektīva varētu būt tūrisma nozare.

Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija atbalsta arī Eiropas Savienības un Centrālamerikas sarunas par aktīvāku sadarbību un Asociācijas līguma noslēgšanu, paužot cerību, ka sarunas turpinās progresēt un līgumu būs iespējams noslēgt jau 2009.gadā. Šāda līguma noslēgšana varētu būtiski veicināt tirdzniecības apmaiņu starp Latviju un Centrālameriku.

Fernando Molina Hirons dzimis 1943.gadā Gvatemalā. Ieguvis bakalaura grādu ekonomikas zinātnē un maģistra grādu starptautiskajās attiecībās un starptautiskajā tirdzniecībā. Karjeras diplomāts. Pārstāvējis Gvatemalas delegāciju sarunās ar ASV par Brīvās tirdzniecības līgumu ar Centrālameriku, pārstāvējis darba grupas migrācijas un konsulārajos jautājumos. Bijis konsuls, padomnieks Gvatemalas vēstniecībās Hondurasā, Kolumbijā, Spānijā, Itālijā; pirmais sekretārs un konsuls Gvatemalas vēstniecībās Brazīlijā un Zviedrijā; Gvatemalas ārlietu ministra padomnieks. Pašreiz – Gvatemalas vēstnieks Zviedrijā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!