• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2009., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Jaunatnes likumu

Vēl šajā numurā

21.05.2009., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā

 

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 13.maijā pirms skatīšanas galīgajā lasījumā vienojās par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Lai aizsargātu hipotekāro kredītu ņēmējus pret nepamatotām kredītdevēju prasībām, likumprojektā ietvertas normas, kas paredz īpašus noteikumus attiecībā uz kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku.

Ja patērētājs nebūs pieļāvis būtiskus līguma pārkāpumus, kredīta devējam turpmāk nebūs tiesību pieprasīt kredīta pirmstermiņa atmaksu vai papildu nodrošinājumu. Tāpat bankas nevarēs pieprasīt kredīta pirmstermiņa atmaksu.

Par būtisku līguma pārkāpumu šā likuma izpratnē tiks uzskatīta kredīta atmaksas vai procentu maksājumu kavēšana ilgāk par 60 dienām vai biežāk nekā trīs reizes gadā, katru reizi ilgāk par 30 dienām, kā arī kredīta neizmantošana līgumā paredzētajam mērķim.

Tāpat likuma izmaiņas paredz vairākus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) darbībā. Turpmāk PTAC lēmumus varēs pārsūdzēt uzreiz Administratīvajā tiesā. Līdz šim sākumā pārsūdzības izskatīja Ekonomikas ministrija. Lai padarītu PTAC darbu efektīvāku un dotu iespēju koncentrēties uz būtisku patērētāju tiesību pārkāpumu novēršanu, likumprojekts paredz, ka ne vienmēr, saņemot iedzīvotāju iesniegumu, būs jāierosina administratīvā lieta.

Situācijā, ja jau ir pārkāptas vai nākotnē var tikt pārkāptas patērētāju tiesības un šāds nodarījums var radīt tūlītēju un būtisku kaitējumu konkrētas patērētāju grupas ekonomiskajām interesēm, PTAC būs tiesīgs noteikt pagaidu regulējumu – likt ražotājam, pārdevējam vai pakalpojumu sniedzējam nekavējoties izbeigt pārkāpumu vai aizliegt konkrētu rīcību, kas var radīt pārkāpumu, ja tās izdarīšana ir paredzama.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!