• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par ģenētiski modificētiem organismiem internetā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192050

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 14.maijā

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par ģenētiski modificētiem organismiem internetā

 

Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Vides programmas (UNEP/GEF) atbalstu ir izveidojusi Latvijas Nacionālā bioloģiskā drošuma centra (National Biosafety Clearing House – NBCH) mājaslapu, kur pieejama plaša informācija par ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO).

Saskaņā ar Kartahenas protokolu par bioloģisko drošību, kas pievienots Konvencijai par bioloģisko daudzveidību, ir izveidots Bioloģiskā drošuma centrs (BCH), kura mērķis ir atvieglot zinātniskās, tehniskās, apkārtējās vides un juridiskās informācijas un pieredzes apmaiņu par ĢMO, kā arī palīdzēt valstīm, kas ratificējušas šo protokolu, īstenot to.

Viena no BCH funkcijām ir nodrošināt informācijas pieejamību atbilstoši protokolā noteiktajam, kur katra no valstīm jeb protokola pusēm sniedz informāciju par:

• spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un vadlīnijām ĢMO jomā;

• divpusējiem, reģionālajiem un daudzpusējiem līgumiem un pasākumus regulējošiem dokumentiem attiecībā uz ĢMO;

• ĢMO riska novērtēšanas kopsavilkumiem;

• attiecīgās valsts galīgajiem lēmumiem par ĢMO importu vai izplatīšanu.

Latvija, izveidojot savu NBCH mājaslapu, pievienojas tām valstīm, kas aktīvi piedalās protokola īstenošanā. NBCH mājaslapā atspoguļota vispārīga informācija par ģenētiski modificētiem kultūraugiem, mikroorganismiem un dzīvniekiem, kā arī minētas ĢMO noteiktās definīcijas un raksturojums. Tajā ir iespēja iepazīties ar ĢMO iespējamiem riskiem cilvēku un dzīvnieku veselībai un videi, marķēšanas prasībām un normatīvajiem aktiem, kas nosaka tiesisko regulējumu Latvijā un citās valstīs saistībā ar ĢMO.

Tāpat jebkurš interesents NBCH mājaslapā var aplūkot Latvijā veiktos zinātniskos pētījumus – “Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas ekonomiskais novērtējums Latvijā”, “Ģenētiski modificēto organismu riska faktoru un ietekmes uz vidi novērtējums” un “Pamatojuma izstrāde Nacionālā bioloģiskā drošuma sistēmas attīstības stratēģijai 2008.–2013.gadam”.

NBCH mājaslapa veidota pēc vienota UNEP/GEF standarta, tālab tās sadaļas, kur šobrīd Latvijai vēl nav savas informācijas, regulāri tiks papildinātas ar jaunu informāciju, tostarp jaunākajiem likumiem un noteikumiem, lēmumiem un paziņojumiem, dažādiem risku novērtējumiem, kā arī ar informāciju par protokola pušu sadarbības projektiem.

Saskaņā ar likumu “Par Kartahenas protokolu par bioloģisko drošību, kas pievienots Konvencijai par bioloģisko daudzveidību” nacionālā koordinācijas punkta funkcijas pilda Zemkopības ministrija. Viens no galvenajiem nacionālā koordinācijas punkta uzdevumiem ir nodrošināt informācijas ievietošanu un aktualizēšanu BCH mājaslapā. Tāpat ZM ir jāsadarbojas ar nacionālajiem koordinācijas punktiem citās valstīs, lai veicinātu protokola īstenošanu.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!