• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par ārpilsētu maršrutu plānošanu reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par ģenētiski modificētiem organismiem internetā

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija: Par ārpilsētu maršrutu plānošanu reģionos

 

Pēc reģionālās reformas ārpilsētu maršrutu plānošanu varētu veikt VSIA “Autotransporta direkcija” (ATD), nevis jaunizveidotie reģioni, tā ietaupot vairāk nekā 900 tūkstošus latu.

Par šādu priekšlikumu 18.maijā informēja ATD valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns un Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Andulis Židkovs. Tas sagatavots, ņemot vērā Ministru kabineta (MK) doto uzdevumu SM līdz 15.maijam izstrādāt un iesniegt MK likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2009.gadam”” paketē iekļaujamos grozījumus normatīvajos aktos.

SM izstrādātie grozījumi paredz maršrutu plānošanas funkciju nodot ATD, kas izmaksātu 200 tūkstošus latu. To MK plāno skatīt budžeta plānošanas ietvaros tuvāko sēžu laikā.

Līdz šim sabiedriskā transporta maršrutu plānošanu veica pašvaldības par saviem līdzekļiem. Tā kā reģionālās reformas rezultātā Latvijas rajonu padomes tiks pārveidotas par pieciem reģioniem, plānošanas funkciju bija iecerēts nodot reģionu centriem. Aprēķināts, ka, sākot ar 2010.gadu, tam būs nepieciešams 1,1 miljons latu gadā. Finansējums tiktu sadalīts pa reģioniem.

Tā kā SM uzdevums ir nodrošināt maršrutu plānošanas funkciju valstī, neskatoties uz līdzekļu samazinājumu, tiek meklēti efektīvāki risinājumi. ATD valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka uzņēmuma līdzšinējā pieredze starppilsētu nozīmes pārvadājumu organizēšanā ļauj uzņemties šo funkciju un veikt atbilstošā kvalitātē. “Turklāt direkcija pārrauga maršrutu tīklu izveidi reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos. Lai novērstu funkciju dublēšanos, ir racionāli rajonu pašvaldībām (vēlāk arī plānošanas reģioniem) noteikto funkciju izpildi deleģēt ATD,” rezumēja A.Lubāns.

Valsts sekretāra vietnieks informēja, ka SM ir atvērta sarunām arī citu variantu izskatīšanai, piemēram, ka jaunizveidotie reģioni apņemas nodrošināt maršrutu plānošanas funkciju ar mazāku finansējumu. Tomēr amatpersonas norādīja, ka šādā gadījumā būs jālemj ne tikai par finansējuma apjomu reģioniem, bet arī par sadarbības modeli, plānojot un pasūtot pārvadājumus.

ATD valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka 2008.gads bija pirmais, par kuru valstij ir pienākums segt visus pārvadātāja zaudējumus, kā arī samaksāt noteiktu peļņas procentu. Veiktie aprēķini liecina, ka valsts parāds uzņēmējiem par pagājušajā gadā veiktajiem pārvadājumiem ir aptuveni 4,5 miljoni latu, kas jāsedz no 2009.gada budžeta. Lielākā parāda daļa ir par pašvaldību plānotajiem un pasūtītajiem pārvadājumiem. Arī šā gada pirmajos mēnešos situācija ir līdzīga. Līdz ar to piedāvātais risinājums funkcijas nodošanai paredz novērst situāciju, ka valstij nav reālas iespējas ietekmēt pārvadājumu apjomu, bet ar likumu ir uzlikts pienākums segt visus radušos zaudējumus attiecīgajā maršrutu tīklā. Tādā veidā pārvadājumu apjomus būs iespējams sabalansēt ar valsts budžeta iespējām attiecīgajā gadā, kā arī tiks mazināts parāda apjoms pārvadātājiem.

Ministrijas izstrādātie grozījumi nosūtīti apspriešanai Finanšu un Tieslietu ministrijai, kā arī iesniegti Valsts kancelejai, kas lūgusi atzinumu no Pašvaldību savienības (PS).

Ņemot vērā, ka ir saņemti PS iebildumi par plānotajiem grozījumiem, šīs nedēļas laikā SM plāno tikties ar savienības pārstāvjiem, lai runātu par iespējamiem risinājumiem.

 

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!