• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 14.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par sadarbību ar citām valstīm augstākās izglītības jomā

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 14.maijā

 

FM: Par budžeta izdevumu uzskaiti atbilstoši funkcionālajām kategorijām

14.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par budžeta izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām.

Grozījumi noteikumos nepieciešami, lai nodrošinātu precīzu budžeta izdevumu uzskaiti atbilstoši funkcionālajām kategorijām, kā arī funkcionālo kategoriju kodu piemērošanu konkrētām budžeta programmām un apakšprogrammām.

Minētajos noteikumos tiks svītroti 14 kodi, kuri uzskaitē netika izmantoti, iekļauti 2 papildu kodi, kā arī precizēta 54 kodu nosaukumu un to skaidrojumu redakcija.

Izstrādājot noteikumu projektu, FM izvērtēja Centrālas statistikas pārvaldes materiālu par konstatēto Latvijā piemērotās valdības sektora izdevumu klasificēšanas un uzskaites atbilstību Apvienoto Nāciju Organizācijas Valdības funkciju klasifikācijas (COFOG) principiem.

FM konstatēja vairākus gadījumus, kad Latvijā piemērotā valdības sektora izdevumu klasificēšana un uzskaite neatbilst COFOG. Tāpat tika secināts, ka vairākām budžeta programmām piešķirtie kodi nav pietiekamā detalizācijas līmenī.

Projektu vēl izskatīs un sniegs atzinumu ministrijas un citas centrālas valsts iestādes, un par tā pieņemšanu lems MK.

 

FM: Par administratīvā sloga mazināšanu tonnāžas nodokļa maksātāja statusa iegūšanai

Valsts sekretāru sanāksmē 14.maijā tika izsludināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par tonnāžas nodokļa maksātāja statusa piešķiršanu iekšzemes uzņēmumiem.

Grozījumi izstrādāti, lai mazinātu administratīvos šķēršļus, un paredz izslēgt prasību uzņēmumiem statusa saņemšanai iesniegt tādu informāciju, kas jau pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālajai iestādei.

Turpmāk iekšzemes uzņēmumiem, kas pretendē uz tonnāžas nodokļa maksātāja statusu, līdz kārtējā gada 1.septembrim VID teritoriālajā iestādē vairs nebūs jāiesniedz tādi dokumenti kā uzņēmuma reģistrācijas apliecība, kuru apstiprina Uzņēmumu reģistrs, apliecības un licences, kuras apstiprina Latvijas Jūras administrācija un citi.

Pēc izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē par grozījumu projektu vēl lems Ministru kabinetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IeM: Par sadarbību ar Krievijas Federācijas un Albānijas drošību sargājošajām institūcijām

Lai pastiprinātu cīņu ar organizēto noziedzību transnacionālā līmenī, Iekšlietu ministrija (IeM) ir sagatavojusi un 14.maijā valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai ar citām ministrijām iesniegusi starptautiskās sadarbības līgumu projektus, kas būtu juridisks pamats mūsu valsts atbildīgajiem dienestiem turpmāk ciešāk sadarboties ar Krievijas Federācijas un Albānijas drošību sargājošajām institūcijām.

Līdz šim starp Latviju un Albāniju nav bijušas nekādas tiesiskas līgumattiecības cīņai ar terorismu, organizēto noziedzību, nelegālu narkotisko un psihotropo vielu, kā arī prekursoru apriti, tāpēc sadarbības līgums radītu juridisku pamatu abu valstu sadarbībai un savstarpējai palīdzībai transnacionālās organizētās noziedzības apkarošanā.

IeM norāda, ka starptautiskas organizētās noziedzības izskaušanā ļoti svarīga ir operatīva informācijas apmaiņa par plānotajiem vai izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem katrā valstī, veiktajiem terorisma aktiem un tajos iesaistītajiem cilvēkiem, tāpēc līguma viens no galvenajiem mērķiem ir dot iespēju praktiski attīstīt sadarbību un sakarus starp abu valstu atbildīgajām tiesību aizsardzības iestādēm. Saskaņā ar līgumu puses var apmainīties arī ar informāciju par narkotisko un psihotropo vielu nelegālajā apritē iesaistītajām personām, to lietotajām metodēm un slēpšanas vietām transportēšanas laikā, kā arī citu informāciju, kas palīdzētu šādas personas identificēt un nepieļaut aizliegto vielu vešanu pāri valstu robežām.

Padziļināt sadarbību cīņā pret noziedzību, it īpaši tās organizētajās formās, ir iecerēts arī ar Krievijas Federācijas atbildīgajām institūcijām. Starpvaldību līguma projektā abas valstis norāda, ka apzinās organizētās noziedzības ietekmi uz valstu drošību, iedzīvotāju veselību un labklājību, kā arī politiskās, ekonomiskās un sociālās kultūras attīstību, tāpēc nepieciešama cieša sadarbība tādās jomās kā cīņa ar terorismu visās tā izpausmēs, narkotisko un psihotropo vielu, prekursoru, šaujamieroču un munīcijas, indīgu vielu, kā arī radioaktīvu un bīstamu bioloģisku materiālu nelegālu apriti. Norādīta arī sadarbība, novēršot noziegumus pret personas dzīvību un veselību, orgānu un audu tirdzniecību transplantācijas vajadzībām vai seksuālo ekspluatāciju. Tāpat abu valstu drošību sargājošie dienesti pauduši apņemšanos apvienot spēkus, lai mazinātu noziegumus ekonomikas, finanšu, nodokļu, uzņēmējdarbības un citās jomās.

Starp Latvijas un Krievijas Federācijas iekšlietu ministrijām sadarbības līgums par sadarbību noziedzības apkarošanā ir parakstīts jau 1996.gada 26.aprīlī, un šāds kopējs darbs jau iepriekš noticis, taču jaunais valdības līmeņa dokuments paredz šo sadarbību vēl vairāk stiprināt, paplašinot dienestu loku, kas iesaistīti pārrobežu organizētās noziedzības un narkotiku aprites apkarošanā. No Latvijas puses šajā sadarbībā būs iesaistīta ne tikai IeM un tās pakļautības dienesti, bet arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts ieņēmumu dienests, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests un Veselības ministrija. Savukārt no Krievijas Federācijas puses sadarbība notiks ar Ģenerālprokuratūru, Federālo drošības dienestu, Iekšlietu ministriju, Federālo narkotiku aprites kontroles dienestu, Finanšu monitoringa dienestu, Veselības aizsardzības un sociālās attīstības ministriju, kā arī Federālo muitas dienestu.

Abi līgumprojekti 14.maijā tika pieteikti valsts sekretāru sanāksmē, un tos vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamentu.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

SM: Par vairākiem atvieglojumiem jūrniekiem darba attiecībās

Plānots saīsināt prakses laiku kuģa pavāru un saldēšanas iekārtu mehāniķa kvalifikācijas iegūšanai, kā arī noteikt citus atvieglojumus jūrniekiem darba attiecībās.

To paredz šādi 14.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Ministru kabineta (MK) noteikumu projekti: “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 22.novembra noteikumos Nr.895 “Jūrnieku sertificēšanas noteikumi”” un “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 20.decembra noteikumos Nr.992 “Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu””.

Plānots, ka kuģa pavāru un saldēšanas iekārtu mehāniķa kvalifikācijas iegūšanai jūras cenzs jeb prakses laiks būs četri mēneši līdzšinējo sešu mēnešu vietā.

Papildus tam noteikumu projekts nosaka, ka komersants, kas sniedz tiešos vai starpniecības pakalpojumus personu iekārtošanai darbā uz kuģiem, vai jūrniecības izglītības iestāde turpmāk izsniegs jūrniekam iesnieguma veidlapu un jūrnieka reģistrācijas karti. Līdz šim šo dokumentus varēja saņemt Jūrnieku reģistrā, kas radīja neērtības jūrniekiem, jo minētos dokumentus pirms iesniegšanas Jūrnieku reģistrā tāpat ir jāapstiprina pie komersanta vai izglītības iestādē.

Vēl iecerēts vienkāršot jūrnieka grāmatiņas izsniegšanas procesu, turpmāk pilnīgāk izmantojot Jūrnieku reģistra elektroniskās sertificēšanas datubāzi. Tādējādi jūrniekiem iepriekš pārbaudīto dokumentu oriģināli nebūs atkārtoti jāuzrāda, lai saņemtu jūrnieka grāmatiņu.

Noteikumu projekts paredz jūrnieku alternatīvās sertificēšanas gadījumus, kas atrisina lieljaudas ostu velkoņu mehāniķu un atpūtas kuģu, kuri ir iesaistīti komercdarbībā un veic starptautiskus reisus, vadītāju sertificēšanas problēmas.

Lai Ministru kabineta noteikumu projekti stātos spēkā, tiem jāgūst atbalsts valdībā.

 

SM: Par sakaru un IT nozares konsultatīvo padomi drošības jautājumos

Plāno izveidot jaunu konsultatīvu padomi drošības jautājumos, lai sekmētu kiberdrošības uzlabošanu, kā arī drošību sakaru un IT nozarē Latvijā.

To paredz 14.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju nozares konsultatīvās padomes drošības jautājumos nolikums”.

Jaunizveidotā Elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju nozares konsultatīvā padome drošības jautājumos darbosies kā konsultatīva un koordinējoša institūcija. Padomes uzdevums būs izvērtēt elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju drošības jomā izstrādātos normatīvos aktus, politikas plānošanas dokumentu, starptautisko organizāciju sanāksmēm sagatavotos nacionālo pozīciju projektus u.c.

Sagatavotais normatīvais akts nosaka, ka padomes kompetencē būs elektronisko sakaru un IT kritiskās infrastruktūras drošības plānu izstrāde, to ieviešanas koordinācija, kā arī valsts līmeņa risku pārvaldības plānu izstrāde.

Padomes sastāvā būs pārstāvji no Satiksmes, Aizsardzības, Iekšlietu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, policijas, Militārās drošības un izlūkošanas dienesta, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Satversmes aizsardzības biroja, VAS “Valsts informācijas tīkla aģentūra”, kā arī nacionālās datoru drošības incidentu reaģēšanas vienības un Latvijas pārstāvis no NATO Kiberaizsardzības izcilības centra. Paredzēts, ka padomes sekretariāta funkcijas pildīs Satiksmes ministrija.

Ministru kabineta noteikumu projekts vēl jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

TM: Par Iļģuciema cietumam piederošās ēkas un būves saglabāšanu valsts īpašumā

14.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Ministru kabineta rīkojuma projekts par nekustamā īpašuma Rīgā, Tvaikoņu ielā 3, saglabāšanu valsts īpašumā un nodošanu Tieslietu ministrijas valdījumā. Rīkojumu izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Ieslodzījumu vietas pārvaldes (IeVP) speciālisti.

Uz zemesgabala atrodas Ieslodzījumu vietas pārvaldes Iļģuciema cietumam piederošās ēkas un būves.

Kā teikts paskaidrojuma rakstā, minētā nekustamā īpašuma sastāvā ir viena zemes vienība 19 948 m2 platībā un 15 būves. Būvju īpašumtiesības apliecina izziņa par IeVP Iļģuciema cietuma bilancē esošām ēkām.

Latvijas Valsts vēstures arhīva sniegtā informācija liecina, ka 1940.gada 27.jūlijā zemesgabala Rīgā, uz kura pašlaik izvietotas Iļģuciema cietuma ēkas un būves, īpašniece bijusi akciju sabiedrība “Iļģuciema manufaktūra”. Savukārt Rīgas pilsētas Zemes komisijas izziņas apliecina, ka uz zemesgabaliem Rīgā, Tvaikoņu ielā, līdz 1994.gada 1.jūnijam bijušie īpašnieki nav pieteikušies.

Līdz ar to zemesgabals Rīgā, Tvaikoņu ielā 3, piekrīt valstij.

Rīkojuma projekts nodots saskaņošanai Finanšu un Ekonomikas ministrijai, kā arī Latvijas Pašvaldību savienībai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par mājas (istabas) dzīvnieku barības tirdzniecības prasībām

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par prasībām tirdzniecības vietai, kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma, un šīs tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību”, ko 14.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka prasības tirdzniecības vietai, kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma.

Turpmāk tirgotājam, atverot dzīvnieku barības maisījuma oriģinālo iepakojumu, uz tā būs jānorāda iepakojuma atvēršanas datums.

Savukārt, lai samazinātu administratīvo slogu, tirgotājam tirdzniecības vietā vairs nebūs jāizveido un jāuztur dzīvnieku barības maisījumu reģistrs. Taču paliek spēkā prasība, ka tirgotājam pēc pircēja pieprasījuma būs jāizsniedz rakstiska informācija, kas atbilst konkrētā dzīvnieku barības maisījuma oriģinālā iepakojuma marķējumā norādītajai informācijai.

Tāpat tirgotājam, reģistrējot tirdzniecības vietu, iesniegumā vairs nebūs jānorāda barības marķējuma paraugus.

Prasību ievērošanu uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests. Paredzams, ka dienests ne retāk kā reizi divos gados tirdzniecības vietā veiks kontroli.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!