• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par sadarbību ar citām valstīm augstākās izglītības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192048

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera runa Brūkingsa institūtā 2009.gada 15.maijā

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par sadarbību ar citām valstīm augstākās izglītības jomā

 

Pagājušajā nedēļā Hanojā, Vjetnamā, notika otrā Āzijas un Eiropas valstu izglītības ministru konference “Sharing Experience and Best Practice on Higher Education”, kurā kopā ar 38 citu dalībvalstu pārstāvjiem piedalījās arī Latvijas izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Viņa šajā konferencē piedalījās pēc Vjetnamas izglītības un apmācības ministra, premjerministra vietnieka profesora Ngujena Tjena Nana uzaicinājuma, lai veicinātu Latvijas augstākās izglītības eksportspēju, iepazīstinātu ārvalstu kolēģus ar Latvijas sasniegumiem Boloņas procesa principu ieviešanā, lai aktivizētu ārzemju studentu piesaisti studijām Latvijā un attīstītu mobilitāti nolūkā sekmēt finanšu resursu ieplūšanu mūsu valstī.

14.un 15.maijā otrās Āzijas un Eiropas valstu izglītības ministru konferences ietvaros izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, tiekoties ar vairāku valstu augstākā līmeņa amatpersonām, panākusi būtiskus rezultātus Latvijas augstākās izglītības eksportspējas veicināšanai un sadarbībai ar Āzijas reģiona valstīm.

Ķīnas izglītības viceministrs Hao Pins sarunās ar T.Koķi atzinīgi novērtēja Latvijas augstākās izglītības kvalitāti un apliecināja Ķīnas puses ieinteresētību un gatavību jau šogad parakstīt Latvijas valdības un Ķīnas Tautas Republikas valdības līgumu par izglītības dokumentu un studijās iegūto grādu atzīšanu, kas atvieglos arī iespējas piesaistīt Ķīnas studentus. Viceministrs uzsvēra, ka Ķīnai šādi līgumi ir ar 35 valstīm, un sarunas laikā ar T.Koķi pauda pārliecību, ka Latvija būs 36.valsts. T.Koķe norāda, ka šis līgums būs nozīmīgs instruments, lai stiprinātu Latvijas augstākās izglītības eksportspēju un nodrošinātu finanšu līdzekļu ieplūšanu mūsu augstākajā izglītībā.

Savukārt Vjetnamas vicepremjers, izglītības un apmācības ministrs Ngujens Tjens Nans sarunās ar T.Koķi pauda ieinteresētību Latvijas ekspertu piesaistīšanā saistībā ar Boloņas procesa ieviešanu Vjetnamas augstākajā izglītībā. Arī Malaizijas augstākās izglītības ministrs Mohameds Ka Leds Nordins interesējās par iespējām piesaistīt Latvijas ekspertus konsultācijām un atbalstam Boloņas procesa principu ieviešanā Malaizijas augstākajā izglītībā. Viņš atzinīgi novērtēja mūsu paveikto un sasniegto Boloņas procesa ieviešanā. T.Koķe bija pateicīga par šo novērtējumu un apliecināja Latvijas puses ieinteresētību turpmākajā sadarbībā, lai ekspertu līmenī sniegtu atbalstu Malaizijas augstākās izglītības pilnveidei.

Tāpat Malaizijas ministrs, līdzīgi kā pirms dažām dienām Vjetnamas izglītības un apmācības ministrs, pauda ieinteresētību Latvijas augstskolu filiāļu atvēršanā Malaizijā. Vienlaikus viņš piebilda, ka Malaizija atzīst mūsu augstskolu akreditācijas rezultātus un papildu akreditācija netiek prasīta.

Konferences ietvaros T.Koķe ar Japānas Izglītības, kultūras, sporta, zinātnes un tehnoloģiju ministrijas ģenerāldirektoru Isao Kiso pārrunāja iespējas veicināt studentu mobilitāti, īpaši Latvijas augstskolu studentu iespējas doties praksē uz starptautiskajiem uzņēmumiem Japānā.

15.maijā ministre apmeklēja arī Hanojas Tehnisko universitāti un tikās ar viceprezidentu (prorektoru) asociēto profesoru Famu Hoangu Luongu. Viņi bija vienisprātis par universitāšu un uzņēmēju sadarbības nozīmi, lai tuvinātu mācību saturu darba tirgus vajadzībām un veicinātu augstskolu absolventu konkurētspēju. T.Koķe uzsvēra, ka mūsdienās augstākajā izglītībā svarīgi stiprināt tādu mobilitāti, kas ietver gan izglītības, gan uzņēmējdarbības aspektus, piemēram, iespējas papildināt zināšanas un iziet mācību praksi atbilstoša līmeņa uzņēmumos. Viceprezidents informēja ministri, ka Hanojas Tehniskās universitātes budžetā valsts finansējums ir 20%, bet pārējie 80% tiek piesaistīti no uzņēmējiem, rūpniecības.

 

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!