• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju aptauju par līdzdalību EP vēlēšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191817

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lidsabiedrību neizmantotajām laika kvotām

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iedzīvotāju aptauju par līdzdalību EP vēlēšanās


 

“Eirobarometra” pētījumā 73 procenti Latvijas aptaujāto atzina, ka Eiropas Parlaments nerisina viņu problēmas, kas ierindo Latviju šajā jautājumā priekšpēdējā vietā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū.

“Eirobarometra” pētījums veikts no 23.janvāra līdz 11.februārim visās ES dalībvalstīs. Latvijā pētījumā piedalījās 1001 respondents. Taču jāņem vērā, ka rezultāti neatspoguļo attieksmi pret līdzdalību Latvijas pašvaldību vēlēšanās, kas notiks vienā dienā ar EP vēlēšanām 6.jūnijā.

Atbildot uz jautājumu par līdzdalību EP vēlēšanās, 57% Latvijas pilsoņu atbildējuši, ka visdrīzāk piedalīsies, no kuriem 34% atbildējuši, ka noteikti piedalīsies – tas sakrīt ar ES vidējo rādītāju. Savukārt noliedzoši par savu dalību EP vēlēšanās izteikušies 18% Latvijas aptaujāto. Kā galveno iemeslu šie respondenti minējuši neticību, ka viņu balsojums ko mainīs (76% respondentu). Visnegatīvāko viedokli par līdzdalību EP vēlēšanās pauduši Lielbritānijas pētījuma dalībnieki – 30% britu atbildējuši, ka nepiedalīsies.

Tomēr joprojām Latvija ierindojas pēdējā vietā jautājumā, vai ir interese par EP vēlēšanām – apstiprinoši atbildējuši tikai 20% aptaujāto.

Galvenā tēma, kas Latvijā minēta saistībā ar vēlēšanām, ir pieaugošais bezdarbs – to nosaukuši 70% respondentu, kas ir par 16% vairāk nekā 2008.gada rudens “Eirobarometra” pētījumā (salīdzinoši ES vidējais rādītājs ir 57%). Kā otra svarīgākā tēma minēta ekonomiskā izaugsme – 68% respondentu (pieaugums 5%, salīdzinot ar 2008.gada rudeni). Inflācija kā tēma ierindojas trešajā vietā, taču šā gada pirmajos mēnešos tā jau sākusi zaudēt aktualitāti – šogad to minējuši 47% aptaujas dalībnieku, kas ir par 9% mazāk nekā pagājušā gada rudenī.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Eiropas Parlaments ir ES institūcija, kurai ES pilsoņi visvairāk uzticas – tā atzinuši 45% ES respondentu.

Eiropas Parlaments (EP) ir vienīgā tiešās vēlēšanās ievēlētā Eiropas Savienības iestāde. EP aktīvi līdzdarbojas tiesību aktu sagatavošanā, kas ietekmē cilvēku ikdienas dzīvi dalībvalstīs, un kopā ar Padomi apstiprina ES ikgadējo budžetu. EP strādā 27 ES dalībvalstu deputāti, tai skaitā deviņi deputāti no Latvijas. EP vēlēšanas notiek reizi piecos gados. Nākamās vēlēšanas Latvijā notiks 6.jūnijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!