• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Globalizācijas pielāgošanas fonda noteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iedzīvotāju aptauju par līdzdalību EP vēlēšanās

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Globalizācijas pielāgošanas fonda noteikumiem


 

Eiropas Parlaments 6.maijā Strasbūrā atbalstīja ar ES Padomi panākto vienošanos par izmaiņām Globalizācijas pielāgošanas fonda noteikumos. Izmaiņas ļaus pieteikties uz atbalstu arī tad, ja būs iespējams pierādīt, ka atlaišanai pastāv tiešs sakars ar pašreizējo finanšu un ekonomikas krīzi. Pazemināsies arī prasības, kas ļauj pretendēt uz fonda līdzekļiem.

Eiropas Globalizācijas pielāgošanas fonda uzdevums ir palīdzēt personām, kas zaudējušas darbu globālajā tirgū notiekošo pārmaiņu dēļ. Ja liels uzņēmums slēdz rūpnīcu vai to pārceļ ārpus ES, kā arī tad, ja reģionā ievērojami samazinās darba vietu skaits kādā konkrētā nozarē, fonds var palīdzēt bez darba palikušajiem pēc iespējas ātrāk atrast jaunu darba vietu. Fonda rīcībā ik gadu ir līdz 500 miljoniem eiro.

Līdz šim uz līdzekļiem varēja pieteikties, ja atlaisti 1000 darbinieku ar dažiem izņēmumiem attiecībā uz nelieliem darba tirgiem. Šo slieksni paredzēts pazemināt līdz 500 darbiniekiem. Fonda līdzfinansējums atbalsta pasākumiem līdz šim bija 50%. Turpmāk tas varēs sniegties līdz 65%.

Līdz šim fonda galvenā nepilnība bija tā, ka augsto intervences kritēriju dēļ to praksē varēja izmantot maz – līdz 2008.gada vidum tikai 15 000 darba ņēmēju varēja saņemt palīdzību vidēji 4500 eiro apmērā, uzsvērts deputātes Gabrieles Stauneres gatavotajā ziņojumā.

Lai vienošanās stātos spēkā, tā vēl formāli jāapstiprina dalībvalstu ministriem. Izmaiņas būs spēkā no šā gada 1.maija līdz 2011.gada 31.decembrim. Globalizācijas pielāgošanās atbalsta fonda līdzekļi paredzēti tādiem pasākumiem kā atbalsts darba meklēšanā, profesionālā orientācija, individuāli pielāgotas apmācības, pārcelšanās atbalsts, uzņēmējdarbība vai pašnodarbinātība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!