• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patvēruma likumprojektu paketi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par roņu produktu tirdzniecības ierobežošanu

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patvēruma likumprojektu paketi

 
 

Patvēruma meklētāju izmitināšana, veselības aprūpe, aizsardzība un piekļuve darbam, palīdzība spīdzināšanas upuriem un nepilngadīgajiem, dalībvalstu atbildība pieteikumu izskatīšanā, Eiropas Patvēruma atbalsta biroja izveide – priekšlikumi šajās jomās veido patvēruma likumprojektu paketi. Eiropas Parlaments 7.maijā pieņēma pirmā lasījuma grozījumus, prasot līdz 2012.gadam izveidot saistošu instrumentu, kas uzlabotu dalībvalstu solidaritāti.

 

Patvēruma meklētāju uzņemšanas standarti

Eiropas Komisijas izstrādātā likumprojekta mērķis ir uzlabot patvēruma meklētāju tiesības un nodrošināt viņiem pienācīgus uzņemšanas apstākļus, tostarp izmitināšanu, veselības aprūpi, pārtiku, finansiālu atbalstu, pārvietošanās brīvību un piekļuvi darbam. Priekšlikums paredz arī aizsardzību īpaši neaizsargātām personām – grūtniecēm, spīdzināšanas upuriem, bērniem bez pavadības.

Saskaņā ar priekšlikumu katrs starptautiskās aizsardzības pieteikums ES būs jāizskata individuāli. Aizturēt, izņemot īpašus gadījumus, soda iestādēs nedrīkstēs, tas būs jādara īpašos centros. Savukārt nepavadītus nepilngadīgos nedrīkstēs ievietot slēgtās iestādēs.

Parlaments prasa noteikt, ka dalībvalstis aizturēšanu var veikt tikai ar tiesas rīkojumu, bet administratīvas iestādes to var darīt tikai ārkārtas situācijās. Deputāti arī prasa nodrošināt raitu pieteikumu izskatīšanu un garantēt, ka aizturēšanas laiks netiek pagarināts sakarā ar apstākļiem, par kuriem pieteikuma iesniedzējs nav atbildīgs. Piekļuve darbam saskaņā ar grozījumiem jāgarantē sešu mēnešu laikā pēc starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniegšanas. Pirmā lasījuma nostāju Parlaments pieņēma ar 431 balsi par, 69 pret, 43 atturoties.

 

Starptautiskās aizsardzības pieteikumu izskatīšana

Parlaments izskatīja arī Komisijas priekšlikumus par 2003.gada Dublinas regulas pilnveidošanu. Viens no Dublinas konvencijas sistēmas galvenajiem mērķiem bija noteikt dalībvalstu atbildību patvēruma meklētāju uzņemšanā un novērst, ka patvēruma meklētāji mēģina iesniegt pieteikumus vairākās dalībvalstīs vienlaikus.

Deputāti atbalstīja Eiropas Komisijas piedāvātos uzlabojumus, bet grozījumos prasīja izveidot saistošus instrumentus, lai atbalstītu dalībvalstis, uz kurām patvēruma meklētāju pieplūdums rada neproporcionālu spiedienu. Šie instrumenti ietvertu dalībvalstu ekspertu grupu nosūtīšanu uz vietām, kur izveidojušās īpaši sarežģītas situācijas. Tie paredzētu arī sistēmu, kas sevišķi neproporcionāla spiediena apstākļos patvēruma meklētājus, kam jau piešķirta aizsardzība, ļauj pārsūtīt uz citām dalībvalstīm.

Nostāju Parlaments pieņēma ar 398 balsi par, 56 pret, 65 atturoties.

Parlaments pieņēma pirmā lasījuma nostājas arī par uzlabojumiem pirkstu nospiedumu salīdzināšanas sistēmā “Eurodac”, Eiropas Patvēruma atbalsta biroja izveidi un tam nepieciešamajiem pielāgojumiem Eiropas Bēgļu fondā. Grozījumi tiks tālāk iesniegti izskatīšanai dalībvalstīm ES Padomē, ar ko Parlaments par likumprojektiem lemj ar vienādām likumdevēja pilnvarām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!