• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par roņu produktu tirdzniecības ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par telekomunikāciju sistēmas reformu

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par roņu produktu tirdzniecības ierobežošanu


 

Eiropas Savienība stingri ierobežos roņu gaļas, ādas, kažokādas, tauku un citu no šiem dzīvniekiem iegūtu produktu tirdzniecību. Eiropas Parlaments 5.maijā atbalstīja ar ES dalībvalstu pārstāvjiem panākto vienošanos par jauno regulu. Izņēmumi tiks piemēroti inuītu un citām Arktikas pamatiedzīvotāju kopienām, kā arī gadījumos, kad medības rīkotas ar vienīgo mērķi atjaunot vides līdzsvaru.

Parlaments vienošanos atbalstīja ar 550 balsīm par, 49 pret un 41 atturoties.

Regula stingri ierobežos no roņiem iegūtu preču tirdzniecību, tomēr neietekmēs šo dzīvnieku medības, kuru rīkošanas aizliegumi pilnībā paliks dalībvalstu kompetencē. Praksē ierobežojums nozīmēs, ka Eiropas Savienībā nedrīkstēs tirgot tādas preces kā no roņu ādas ražotas somas, bikses un cimdus, ko izmanto motociklisti, slēpotāji un bokseri, vai Omega 3 uztura bagātinātājus no roņu taukiem.

Tirdzniecības aizliegumi neattieksies uz inuītu un citām pamatiedzīvotāju kopienām, kam roņu medības ir daļa no tradicionālā dzīvesveida. No roņiem iegūtu produktu tirdzniecību varēs atļaut arī, ja medību vienīgais mērķis bijis jūras resursu ilgtspējīga saglabāšana, turklāt šādā gadījumā pārdošanu nedrīkstēs veikt peļņas nolūkā. Ievest no roņiem iegūtas preces varēs tikai tad, ja šis imports nav regulārs un produkti domāti personiskai lietošanai.

Likumdošanas pamatā ir Eiropas Parlamenta 2006.gada 15.septembra rakstiskā deklarācija, kurā deputāti aicināja aizliegt ES noteiktu no roņiem iegūtu produktu tirdzniecību, vienlaikus respektējot Arktikas pamatiedzīvotāju tradīcijas un kultūru. Deputāti uzsvēra, ka pēdējos četros gados Ziemeļrietumu Atlantijas reģionā ir izkauts vairāk nekā pusotra miljona roņu mazuļu, lai gan medības roņu medniekiem nodrošina vidēji mazāk nekā 5% no ienākumiem. Deputāti arī norādīja uz nežēlīgajām medību metodēm. “Starptautiska veterinārārstu komanda nāca pie slēdziena, ka 42% no viņu apsekotajiem nokautajiem roņiem, iespējams, āda tika novilkta, vēl dzīviem esot,” uzsvērts deklarācijā.

Vairākās ES valstīs – Beļģijā, Nīderlandē, Itālijā, Luksemburgā un Vācijā – no roņiem iegūtu preču tirdzniecība jau ir aizliegta, un aizliegumu apsver arī Apvienotā Karaliste. Tas ir spēkā arī ASV un Meksikā.

Regula stāsies spēkā 20 dienas pēc oficiālās publikācijas.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!