• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par telekomunikāciju sistēmas reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs: Par vienkāršotu obligātās transportlīdzekļu ekspertīzes veikšanu

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par telekomunikāciju sistēmas reformu


 

Eiropas Parlaments 6.maijā grozīja ar ES Padomi neformāli panākto vienošanos par telekomunikāciju sistēmas reformu, līdz ar to priekšlikumus būs jāturpina izskatīt trešajā lasījumā. Deputātu vairākums grozījumos prasīja nodrošināt, ka interneta piekļuvi nedrīkst ierobežot, ja par to nav lēmusi tiesa.

Parlaments 6.maijā otrajā lasījumā atbalstīja panākto vienošanos par diviem no trim “telekomunikāciju paketes” priekšlikumiem – par patērētāju tiesībām un Telekomunikāciju regulatoru organizācijas izveidi. Tomēr deputāti izdarīja grozījumus ar dalībvalstīm panāktajā kompromisā par elektronisko sakaru vispārējo regulējumu. Ņemot vērā, ka likumprojekti ir saistīti, iespējams, visa likumprojektu pakete būs jāizskata samierināšanas procedūrā jeb trešajā lasījumā.

Reformas ES elektronisko telekomunikāciju regulējumā bija nepieciešamas gan tehnoloģiju attīstības dēļ, gan lai nodrošinātu patērētāju tiesības, veicinātu inovācijas un godīgu konkurenci. Likumprojekti attiecas uz visu elektronisko sakaru pārvaldi, tostarp fiksēto un mobilo telefonu tīkliem, pārraidi un internetu. Vienošanās paredzēja izveidot Eiropas Telekomunikāciju regulatoru organizāciju (BEREC), nostiprināt lietotāju tiesības un koordinēt radiofrekvenču sadalījumu.

Likumprojektus galīgi pieņemt neļāva deputātu grozījums par interneta lietošanas ierobežojumiem, ko Parlaments jau bija pieņēmis pirmajā lasījumā. Parlaments ar 407 balsīm par, 57 pret un 171 atturoties uzstāja, ka “nedrīkst noteikt nekādus ierobežojumus galalietotāju pamattiesībām un pamatbrīvībām bez iepriekšēja tiesu iestāžu lēmuma”, izņemot, “ja ir apdraudēta sabiedriskā kārtība”. ES dalībvalstu ministru Padome šo grozījumu noraidīja. Tādēļ panāktais kompromiss tiesības lemt ierobežošanas pasākumiem atstāja dalībvalstu kompetencē.

Grozījumi tagad tiks iesniegti izskatīšanai ES Padomē, kurai kopējā nostāja jāpieņem, maksimums, četros mēnešos. Ja Padome vēlreiz nepiekrīt Parlamenta prasībām, vienošanos mēģina panākt samierināšanas komiteja, kas apvieno Parlamenta, dalībvalstu (Padomes) un Eiropas Komisijas pārstāvjus. Termiņš galīgā lēmuma pieņemšanai ir astoņi mēneši.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!