• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maternitātes atvaļinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patvēruma likumprojektu paketi

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maternitātes atvaļinājumu


 

Eiropas Parlaments aicina nostiprināt pašnodarbināto maternitātes tiesības un prasa, lai līdzstrādājošo laulāto dalība sociālās nodrošināšanas shēmās būtu obligāta. Deputāti 6.maijā pieņēma pirmā lasījuma nostāju par pašnodarbinātiem vecākiem, bet atlika balsojumu par izmaiņām maternitātes atvaļinājuma noteikumos.

Balsojumu par minimālo maternitātes atvaļinājumu deputāti nolēma nosūtīt atkārtotai izskatīšanai atbildīgajā komitejā pēc Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupas priekšlikuma. Tās pārstāvji argumentēja, ka jebkurā gadījumā pirmā lasījuma vienošanos ar ES Padomi panākt neizdosies un deputātu viedokļi būtiski atšķiras.

Parlaments izskatīja arī atsevišķu likumdošanas priekšlikumu par to, kā piemērot vienlīdzības principu pašnodarbinātiem vīriešiem un sievietēm. Pieņemtajā nostājā deputāti aicināja nostiprināt “līdzstrādājošo laulāto” tiesības.

Līdzstrādājošie laulātie ir personas, kas palīdz pašnodarbinātajam veikt profesionālos uzdevumus, bet formāli nav viņa biznesa partneri vai darba ņēmēji. Šāda situācija ir jo īpaši izplatīta lauksaimniecībā, amatniecībā, tirdzniecībā, mazos un vidējos uzņēmumos un brīvajās profesijās, kad kā pašnodarbinātais ir reģistrējies tikai viens no laulātajiem.

Deputāti uzskata, ka Komisijas ierosinātā brīvprātīgā iesaiste sociālajās shēmās ir nepietiekama, jo lielākā daļa līdzstrādājošo laulāto tajās nepiedalās, ja viņiem piedāvā izvēli. Tikai neliela daļa apzinās, ka, piemēram, šķiršanās gadījumā viņi nesaņems nekādu sociālo aizsardzību, īpaši pensijas tiesības. Tādēļ līdzstrādājošo laulāto iesaistīšanās sociālās aizsardzības sistēmā būtu jānosaka kā obligāta.

Pirmā lasījuma nostāju par likumprojektu deputāti pieņēma ar 550 balsīm par, 14 pret un 57 atturoties.

Lēmumu atlikt balsojumu par maternitātes atvaļinājuma noteikumiem Parlaments pieņēma ar 347 balsīm par, 256 pret un 10 atturoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!