• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Slovēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidenta vizīti Latvijā 6.–8.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2009., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Spānijas karaļa valstsvizīti Latvijā 5.–6.maijā

Vēl šajā numurā

08.05.2009., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Slovēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidenta vizīti Latvijā 6.–8.maijā

 

02.JPG (10534 bytes)
Latvijā oficiālā vizītē no 6. līdz 8.maijam uzturas Slovēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidents Pavels Gantars. Vizītes otrajā dienā, 7.maijā, augstais viesis tikās ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (attēlā), Valsts prezidentu Valdi Zatleru un citām valsts amatpersonām. Sākot vizīti, 6.maijā Pavels Gantars apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, bet šodien, vizītes noslēgumā, viesim paredzēta tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un Saeimas deputātiem
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tiekoties ar Valsts prezidentu

7.maijā oficiālā vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera bija ieradies Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidents Pavels Gantars. Sarunas laikā abas puses uzsvēra labās savstarpējās attiecības, bet vienlaikus atzīmēja, ka jāturpina attīstīt Latvijas un Slovēnijas uzņēmējdarbības kontakti. Gan V.Zatlers, gan P.Gantars bija vienisprātis, ka jāattīsta tirdzniecības sakari, īpaši tūrismā, izglītībā un zinātnē.

Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija Balkānu reģionā, kā arī globālās finanšu un ekonomiskās krīzes ietekme uz abu valstu tautsaimniecību. Valsts prezidents un Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidents atzina, ka tagad, pēc straujās ekonomikas attīstības un patēriņa pieauguma Latvijā un Slovēnijā, ekonomiskās krīzes apstākļos sabiedrībai ir jāmaina dzīvesveids – jākļūst atbildīgai un taupīgākai.

Sarunas noslēgumā P.Gantars izteica līdzjūtību divu Latvijas karavīru, kas gāja bojā Afganistānā 1.maijā, ģimenēm un Latvijas tautai. 

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru

7.maijā tikšanās laikā ar Slovēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidentu Pavelu Gantaru Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss uzsvēra, ka pastāv plašas iespējas attīstīt aktīvu divpusējo ekonomisko dialogu starp Latviju un Slovēniju, kā arī veicināt sadarbību uzņēmēju starpā. “Es ticu, ka labas divpusējās attiecības starp mūsu valstīm turpinās attīstīties un jūsu vizīte dos pozitīvu impulsu turpmākai divpusējai sadarbībai,” atzina A.Matīss.

Latvijai vēsturiski ir attīstījušās labas un draudzīgas attiecības ar Slovēniju, un mēs esam ieinteresēti arī turpmāk paplašināt tirdzniecības sakarus ar šo valsti. Ekonomikas ministrija saskata plašas sadarbības iespējas gan tādās mūsu tradicionālajās nozarēs kā transports un loģistika, kokrūpniecība, pārtikas ražošana, metālapstrāde, būvniecība, tūrisms, gan arī IT, finanšu un citās jomās.

Arī Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidents atzina, ka saskata lielu potenciālu Latvijas un Slovēnijas sadarbības attīstībai. P.Gantars norādīja, ka Slovēnija ir ieinteresēta attīstīt divpusējo sadarbību tehnoloģiju, ražošanas, tūrisma un citās jomās.

Tikšanās laikā puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar ekonomisko krīzi un abu valstu plānotajiem pasākumiem tās pārvarēšanai. P.Gantars uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos ir būtiski saglabāt uzņēmēju ekonomisko aktivitāti, lai arī ražošana vairs nenotiek tādos apmēros kā līdz šim. Slovēnija, līdzīgi kā Latvija, šogad ir novirzījusi lielāko daļu ES struktūrfondu līdzekļu, kā arī citus finanšu instrumentus uzņēmējdarbības atbalstam.

Sarunu gaitā puses bija vienisprātis, ka divpusējās sadarbības veicināšanai ir nepieciešama intensīvāka abu valstu institūciju komunikācija. Pēc CSP datiem, 2008.gadā Latvijas tirdzniecības apgrozījums ar Slovēniju sasniedza 26,9 miljonus eiro. Pērn Latvijas preču eksports uz Slovēniju sasniedza 3,4 miljonus eiro, savukārt imports – 18,7 miljonus eiro. Savukārt Latvijas pakalpojumu eksports uz Slovēniju sasniedza 2,9 miljonus eiro, bet imports – 1,8 miljonus eiro.

2008.gadā Latvija uz Slovēniju visvairāk eksportēja stikla šķiedru un tās izstrādājumus, alumīnija sakausējumus, ķīmiskās rūpniecības izstrādājumus, kā arī ūdens attīrīšanas un filtrēšanas iekārtas. Savukārt no Slovēnijas pērn visvairāk tika ievesti medikamenti, gumijas matrači, matu kopšanas līdzekļi.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

06.JPG (21740 bytes)
Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidents Pavels Gantars 6.maijā Latvijas Okupācijas muzejā pie vēstures fotoliecībām, kas dokumentāli liecina par padomju tanku ienākšanu Rīgā 1940.gada 17.jūnijā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!