• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2009., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Slovēnijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidenta vizīti Latvijā 6.–8.maijā

Vēl šajā numurā

08.05.2009., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra vizīti Latvijā

 

6.maijā darba vizītes Latvijā laikā Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja aicināja Latvijas valdību un sabiedrību pēc iespējas ātrāk īstenot reformas, kuras Latvijai ir nepieciešamas, ar vai bez Eiropas Savienības un SVF līdzdalības.

ES komisārs tikās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski. Pēc tikšanās viņš, aicinot valdību īstenot pieteiktās reformas, iezīmēja Latvijas iespējamo nākotni eirozonā:

Esmu pārliecināts, ka ar premjera un visas valdības izlēmīgu rīcību un politisko lēmumu pieņemšanas spējām tas izdosies. Mēs mudinām ne tikai Latvijas valdību, bet arī partijas, parlamentu, sociālos partnerus un citas iesaistītās puses atbalstīt šos pūliņus. Ja Latvija dosies šajā virzienā, tās nākotne ir eirozonā, kas ir politiskas, ekonomiskas un sociālas stabilitātes pamats.

H.Almunja pārrunāja steidzamu reformu nepieciešamību ar finanšu ministru Eināru Repši, veselības ministru Ivaru Eglīti, labklājības ministru Uldi Auguli, izglītības ministri Tatjanu Koķi un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu.

Vizītes noslēgumā komisārs uzsvēra dialoga nepieciešamību ar sociālajiem partneriem, tai pašā laikā piebilstot, ka dialogs nedrīkst kļūt par attaisnojumu reformu neīstenošanai.

Saeimā H.Almunja tikās ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas (priekšsēdētājs Guntis Bērziņš) un Eiropas lietu komisijas (priekšsēdētāja Vaira Paegle) deputātiem. Komisārs atbildēja uz deputātu jautājumiem. Viņš uzsvēra: “Strukturālas reformas nepieciešamas ne tikai sabiedriskajā sektorā, izglītības un veselības aprūpes sistēmā. Jums jārada dinamiska ekonomika un jākoncentrē resursi sektoros, kas nodrošina augstu produktivitāti, pievienoto vērtību un veicina eksportu. Tas nepieciešams, lai izvairītos no pagātnē piedzīvotā līdzsvara zuduma ekonomikā.”

Atsevišķa tikšanās Latvijas Bankā viņam bija ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, pēcpusdienā – apaļā galda diskusija ar sociālajiem partneriem – darba devēju un darba ņēmēju organizāciju pārstāvjiem, uzņēmējiem un baņķieriem.

Preses konferencē komisārs H.Almunja atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par ES finanšu palīdzības nosacījumiem un eiro ieviešanas iespējamību.

Uz jautājumu par lielāka budžeta deficīta pieļaušanu, nekā plānots, komisārs Hoakins Almunja atbildēja:

Es šodien nerunāju par budžeta deficīta apmēru. Mēs apspriedām grozījumu būtību un to pieņemšanas grafiku. Ja reformas tiek pienācīgi īstenotas un budžeta grozījumi tiek pieņemti jūnijā, mūsuprāt, tie ir svarīgi soļi sarežģītās situācijas pārvarēšanā, valsts finanšu nostādīšanā uz ilgtspējīga ceļa un eiro ieviešanā. Man pašlaik svarīgs ir nevis konkrēts skaitlis, bet īstenojamās reformas. Ja mēs uzskatīsim, ka nepieciešamās reformas netiek īstenotas vai budžeta grozījumu pieņemšana tiek atlikta, mums būs ļoti sarežģīti veikt otro maksājumu.”

Uz jautājumu, kad konkrēti varētu tikt veikts finanšu atbalsta otrais maksājums, komisārs minēja “jūnija beigās vai jūlija sākumā, pieņemot, ka ir pieņemti budžeta grozījumi”.

Komisārs tika aicināts modelēt, kas notiks, ja Latvija vienpusējā kārtā ieviesīs eiro. H.Almunja brīdināja ar Īslandes piemēra negatīvajām sekām un paziņoja:

 “Vienpusēji ieviest eiro nozīmē, ka tautsaimniecība, kas nav gatava ieviest eiro, zaudēs jebkādas monetārās politikas manevru iespējas, neiegūstot nekādas eirozonas priekšrocības.”

Par žurnālā “The Economist” pausto apgalvojumu, ka Austrumeiropas krīzē vainīgi neprofesionāli politiķi, H.Almunja teica:

Mēs arī agrāk paudām viedokli, ka Latvijā nepieciešamas reformas, bet tad, izaugsmes laikā, jūs mūsos neklausījāties. Tagad šajos grūtajos laikos reformas ir steidzamas – tās ir atveseļošanās, ilgtspējīgas, labākas ekonomikas pamats.”

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!