• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par valsts atbalsta vienkāršošanas paketi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2009., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām Satiksmes ministrijas uzņēmumu padomēs

Vēl šajā numurā

30.04.2009., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par valsts atbalsta vienkāršošanas paketi

 

Eiropas Komisija ir pieņēmusi valsts atbalsta vienkāršošanas paketi, kas ietver paraugprakses kodeksu un paziņojumu par vienkāršoto procedūru. To mērķis ir uzlabot valsts atbalsta procedūru efektivitāti, pārredzamību un paredzamību visos izmeklēšanas posmos, tādējādi sekmējot Komisijas un dalībvalstu brīvprātīgu sadarbību. Abos dokumentos jo īpaši ir ierosināts dalībvalstīm pastiprināt saziņu pirms atbalsta pasākumu paziņošanas, lai jau procesa sākumā izslēgtu potenciālos sarežģījumus, un tajos ir ietverts uzlabotu plānošanas instrumentu kopums gan sarežģītu, gan vienkāršu lietu risināšanai. Vienkāršošanas paketes pieņemšana ir nozīmīgs pasākums reformu programmā, par kuru Komisija paziņoja 2005.gada valsts atbalsta rīcības plānā.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa šajā sakarībā teica: “Valsts atbalsta vienkāršošanas pakete būs ieguldījums nozarē, kurš veicinās ātrāku lēmumu pieņemšanu par valsts atbalstu, jo īpaši sekmējot savlaicīgāku un labāku dalībvalstu un Komisijas sadarbību. Pieņemot paraugprakses kodeksu un paziņojumu par vienkāršoto procedūru, Komisija ir pildījusi valsts atbalsta rīcības plānā doto solījumu modernizēt un vienkāršot valsts atbalsta procedūras.”

Vienkāršošanas pakete ir paredzēta, lai atvieglotu un tādējādi paātrinātu dažādu valsts atbalsta procedūru veidu – Komisijai paziņotu vienkāršu pasākumu, jaunas problēmas izraisošu sarežģītu lietu, sūdzību – izskatīšanu. Tas atbilst 2005.gada valsts atbalsta rīcības plānā paziņotajam mērķim, kur tika aicināts pieņemt efektīvākas, vienkāršākas un paredzamākas procedūras valsts atbalsta jomā. Pakete ir plaši apspriesta ar dalībvalstīm un ārējām ieinteresētām personām un izraisīja pozitīvu reakciju.

Paraugprakses kodeksā ir izklāstīts, kā praksē īstenojamas valsts atbalsta procedūras, jo īpaši attiecībā uz to ilgumu, pārredzamību un paredzamību. Kodeksā ir iekļauti vairāki brīvprātīgi veicami pasākumi starp Komisiju un dalībvalstīm, lai panāktu vienkāršotākas un paredzamākas procedūras visos valsts atbalsta izmeklēšanas posmos. To piemēros lietām, uz ko neattiecas Vispārējā grupu atbrīvojuma regula un kurām nepiemēro paziņojumu par vienkāršotu procedūru.

Paraugprakses kodeksa pamatā ir Komisijas un dalībvalstu kopīgas saistības. No vienas puses, Komisija piedāvās regulārāku saziņu pirms paziņojumu sniegšanas, lai uzlabotu paziņojumu kvalitāti un pilnīgumu. Rīcība īpaši nebijušos, sarežģītos vai steidzamos gadījumos būs balstīta uz kopīgi nolemtu plānošanu. Komisija arī centīsies sagrupēt informācijas pieprasījumus.

No otras puses, dalībvalstis tiek aicinātas sniegt ātrākas un pilnīgākas atbildes uz Komisijas pieprasījumiem saistībā ar attiecīgajām lietām. Tālab kodeksā arī ir piedāvāts stingri īstenot esošos procedūras līdzekļus, lai rosinātu dalībvalstis reaģēt nekavējoties, un uzturēt procedūru virzību. Paraugprakses kodeksa mērķis ir arī uzlabot sūdzību izskatīšanas procedūru, tostarp sniegt indikatīvus termiņus un nodrošināt sūdzības iesniedzēju labāku informētību.

Vienkāršotās procedūras mērķis ir uzlabot vienkāršu lietu izskatīšanu Komisijā, piemēram, tādu, kuras nepārprotami atbilst esošajiem horizontālajiem instrumentiem vai iedibinātajai Komisijas lēmumu pieņemšanas praksei. Komisija vēlas nodrošināt, lai ar kopējo tirgu nepārprotami saderīgs atbalsts tiktu apstiprināts viena mēneša laikā, ja dalībvalstis iesniedz pilnīgu paziņojumu. Tādēļ paziņojumā ir sniegts arī atbalsta pasākumu orientējošs saraksts, tostarp noteikts atbalsts MVU, vides aizsardzības atbalsts, inovācijas atbalsts, glābšanas un pārstrukturēšanas atbalsts, kam principā var piemērot vienkāršoto procedūru.

Šai jaunajai procedūrai vajadzētu būt ne tikai ātrākai, bet arī pārredzamākai. Ieinteresētās personas iegūs jaunu iespēju izteikt piezīmes par paredzēto valsts atbalsta pasākumu, jo to pasākumu, kurus dalībvalsts paziņo saskaņā ar vienkāršoto procedūru, saraksts iepriekš tiks publicēts Komisijas interneta vietnē.

Nav paredzams, ka kāda no šīm iniciatīvām tiks piemērota dalībvalstu paziņotajiem pasākumiem saistībā ar pašreizējo finanšu un ekonomikas krīzi, kurai piemēro īpašas ad hoc iekšējas procedūras, lai dotu Komisijai iespēju ļoti steidzami izskatīt paziņotos pasākumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!