• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrija: Par funkciju optimizāciju un strukturālajām reformām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2009., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aicinājumu nepieļaut kūlas dedzināšanu

Vēl šajā numurā

22.04.2009., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrija: Par funkciju optimizāciju un strukturālajām reformām

 

Kultūras ministrija (KM) ir sagatavojusi un iesniegusi Finanšu ministrijā trīs budžeta samazinājuma variantus, kas 21.aprīlī tika skatīti Ministru kabineta sēdē. Izdevumu samazinājuma A variants paredz 20% jeb 11 miljonu latu samazinājumu, B variants – 30% jeb 13 miljonu latu samazinājumu, C variants – 40% jeb 15 miljonu latu samazinājumu. Visos izdevumu samazinājuma scenārijos ir iekļauts atlīdzības finansējuma samazinājums par 2,7 miljoniem latu, tas ir par 20% no kopējā resoram paredzētā atlīdzības fonda.

KM pieeja budžeta grozījumu sagatavošanai bija konservatīva. Tika ievērots nacionālas nozīmes kultūras vērtību saglabāšanas princips, vienlaikus rūpējoties par kultūras procesu dzīvotspēju un attīstību, kā arī iespēju robežās nodrošinot kultūras cilvēku nodarbinātības iespējas. KM uzskata, ka galvenās strukturālās taupības iespējas jāmeklē funkciju dublēšanās un pārvaldes izdevumu daļā, it īpaši izvērtējot institucionālu reformu iespējas.

Budžeta samazinājumu paredzēts panākt, īstenojot strukturālas un institucionālas reformas visu KM pārraudzībā esošo kultūras nozaru pārvaldībā. Arī KM centrālajā aparātā tiks veikta restrukturizācija.

Paredzēta aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” likvidēšana un Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas restrukturizācija.

Muzeju (KM padotībā esošie muzeji pēc juridiskā statusa ir valsts aģentūras) nozarē paredzēta Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja restrukturizācija.

Kultūrizglītības jomā plānota profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu tīkla optimizācija – trīs gadu laikā iecerēts īstenot mūzikas un mākslas vidusskolu tīkla reformu un veikt mācību programmu pārvērtēšanu.

Finanšu līdzekļu samazinājuma situācijā kultūras institūcijām nāksies veikt savas funkcijas minimālā apjomā, saīsinot sezonas ilgumu (teātriem, koncertorganizācijām) un iknedēļas vai ikdienas darba laikus (muzejiem, arhīviem). Tādējādi paredzams, ka B un C samazinājuma variantā par 30 līdz 50% samazināsies kultūras procesu un pakalpojumu pieejamība sabiedrībai.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!