• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gada monētu 2008 – "Laimes monētu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2009., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrija: Par funkciju optimizāciju un strukturālajām reformām

Vēl šajā numurā

22.04.2009., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gada monētu 2008 – “Laimes monētu”


MONETA.JPG (29470 bytes)
LAIMES-MONETA_AV.JPG (9501 bytes)LAIMES-MONETA_REV.JPG (10578 bytes)

Augšējā attēlā (no kreisās): “Laimes monētas” grafiskā dizaina autors Arvīds Priedīte, Skursteņslaucītāju amata brālības prezidents Varis Vilcāns, “Laimes monētas” plastiskā veidojuma autors Jānis Strupulis; apakšējos attēlos: “Laimes monētas” averss un reverss
Foto no Latvijas Bankas arhīva

 

Par Latvijas gada monētu 2008 ar 4593 balsīm no 8899 kļuvusi “Laimes monēta” (skat. “LV” Nr.188, 03.12.2008.), kuras grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un plastisko veidojumu – Jānis Strupulis. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pateicās aptaujas dalībniekiem – māksliniekiem un balsotājiem: “Pagājušais gads, īpaši tā nogale, finanšu sistēmā un monetārajā politikā bija trauksmains, bet sešas monētas ir izdevušās lieliskas.” Balvā mākslinieki saņēma zeltā kalto Teodora Zaļkalna “Latvijas monētu”, kas kļūs par tradicionālu balvu aptaujā.

“Laimes monēta” tika kalta Somijas kaltuvē “Rahapaja Oy”, tuvojoties 2008.gada Ziemassvētkiem un gadu mijai. Skursteņslauķi tiek uzskatīti par laimes nesējiem. Ikdienā sastapt skursteņslauķi ir visai grūti, tāpēc 5000 laimīgie, kas tikuši pie monētas (Latvijas Bankā tā vairs nav nopērkama), var pogas vietā paberzēt monētu, kur nokvēpušais vīrs, cēli nostājies dūmeņa galā, lūkojas pāri pilsētai, un viņam līdzās vienīgie asistenti – nenogurstošais jumtu censonis kaķis un šalcošais vējš.

Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Skursteņslaucītāju amata brālības prezidents Varis Vilcāns, kurš savulaik rosināja iekalt monētā skursteņslauķi. Viņš dāvāja I.Rimšēvičam sudrabā kaltu skursteņslauķa pogu. Toties otrs monētas tēls – kaķis – ir tas, kura dēļ mākslinieks Arvīds Priedīte bija sagaidījis lielu balsotāju atbalstu paša vairāku mēnešu darbā veidotajai monētai.

Aptauja “Latvijas gada monēta” šogad tika rīkota piekto reizi – laikā no 16.martam līdz 28.martam ikvienam bija iespēja drukātā vai elektroniskā anketā nosaukt monētu, kura katru individuāli uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla, tematiski saistoša. Par gada monētu 2004.gadā kļuva L.Šēnberga un J.Strupuļa “Laika monēta”, 2005.gadā – A.Priedītes un J.Strupuļa “Barons Minhauzens” un 2006.gadā – I.Blumberga un J.Strupuļa “Ciparu monēta”, 2007.gadā – L.Šēnberga un J.Strupuļa “Laika monēta II”.

 

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!