• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par telesakaru regulatora neatkarības neievērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2009., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Krievijas mediju negodprātīgu rīcību

Vēl šajā numurā

22.04.2009., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par telesakaru regulatora neatkarības neievērošanu

 

Eiropas Komisija nosūtījusi Latvijai argumentētu atzinumu par to, ka netiek ievēroti ES noteikumi, kas garantē valstu telesakaru regulatoru neatkarību, un tādējādi ir sākts pārkāpuma izmeklēšanas procedūras otrais posms. Komisija vēlas nodrošināt, ka Latvija ievēro principu par reglamentējošo un īpašumtiesību funkciju nošķiršanu telesakaru nozarē. Latvijas iestādes atbildes vēstulē uz pagājušā gada septembrī nosūtīto oficiālo paziņojumu nav kliedējušas Komisijas šaubas, un tāpēc Komisija tagad ir sākusi pārkāpuma izmeklēšanas procedūras otro posmu.

Viens no principiem, kas garantē valstu telesakaru regulatoru neatkarību un objektivitāti, ir pārliecība par to, ka valdības struktūrvienības, kuru pienākumos ietilpst reglamentējošas funkcijas, vienlaikus nav iesaistītas valstij piederošu telesakaru uzņēmumu īpašumtiesībās un kontrolē,” sacīja ES telesakaru komisāre Viviena Redinga. “Šis princips jāievēro visos gadījumos, kad ministrijas veic telesakaru reglamentāciju. Tāpēc aicinu Latvijas iestādes nodrošināt, ka šī ES tiesiskā prasība tiek ievērota attiecībā uz Latvijas Satiksmes ministriju.”

Latvijas Satiksmes ministrija sagatavo valdības (Ministru kabineta) lēmumus par radiofrekvenču sadalījumu un nacionālā numerācijas plāna pārvaldību, kas atbilstīgi ES telesakaru tiesību aktiem ir reglamentējošas funkcijas. Tajā pašā laikā Satiksmes ministrija ir valsts pilnvarotā iestāde, kuras darbības saistītas ar īpašumtiesībām un kontroli divos pilnībā valsts īpašumā esošos sakaru un tīkla pakalpojumu uzņēmumos “Valsts informācijas tīkla aģentūra “ (VITA) un “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs “ (LVRTC). ES telesakaru tiesību aktos noteikts, ka dalībvalstis, kas patur īpašumtiesības vai kontroli tādos uzņēmumos, kuri nodrošina telesakaru tīklus un/vai pakalpojumus, veic reglamentējošo funkciju faktisku strukturālu nošķiršanu no darbībām, kas saistītas ar īpašumtiesībām vai kontroli. Eiropas Kopienu tiesa savā 2008.gada 6.marta spriedumā lietā C-82/07 noteica, ka gadījumā, ja ministrijas kaut vai daļēji veic reglamentējošas funkcijas, dalībvalstīm jānodrošina, lai šīs iestādes nebūtu tieši vai netieši iesaistītas darbībās, kas saistītas ar īpašumtiesībām vai kontroli uzņēmumos.

 

Priekšvēsture

Šā pārkāpuma izmeklēšanas procedūra ir daļa no Komisijas pastāvīgajiem centieniem nodrošināt valstu regulatoru neatkarību. Komisija ir sākusi vairākas procedūras saistībā ar valstu telesakaru regulatoru neatkarību, un šobrīd tiek izskatītas lietas saistībā ar četrām dalībvalstīm (Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!