• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2009., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190838

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot tiesnešu konferences dalībniekus 17.aprīlī

Vēl šajā numurā

21.04.2009., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā

 

17.aprīlī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš oficiālās vizītes Azerbaidžānā noslēgumā atklāja Latvijas–Azerbaidžānas biznesa forumu Baku. Biznesa forumu organizē Latvijas vēstniecība sadarbībā ar Azerbaidžānas Ekonomiskās attīstības ministriju, investīciju un eksporta veicināšanas fondu “Azpromo” un Kaspijas biznesa integrācijas klubu. No Azerbaidžānas puses forumā piedalījās 50 dažādu nozaru vietējo kompāniju pārstāvju.

“Globālās finanšu krīzes apstākļos gan valdības, gan uzņēmēju pienākumi ir meklēt jaunus biznesa projektus un ekonomiskās sadarbības iespējas. Aktīvs atbalsts uzņēmējdarbībai ir arī galvenā diplomātu darba prioritāte šajā situācijā, lai kopīgiem spēkiem radītu labvēlīgu vidi jauniem biznesa kontaktiem un investīcijām,” savā atklāšanas uzrunā norādīja M.Riekstiņš.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvijas un Azerbaidžānas tirdzniecības apjomi ir ievērojami palielinājušies, norādot, ka 2008.gadā imports no Azerbaidžānas pieaudzis par 30%, bet eksporta apjoms uz Azerbaidžānu ir divkāršojies. Biznesa forumā M.Riekstiņš atzīmēja arī tiešo avioreisu maršrutā Rīga–Baku lomu biznesa sakaru nostiprināšanā un aicināja Azerbaidžānas uzņēmējus arī turpmāk viesoties Rīgā, kā arī izmantot Rīgas lidostas kā izdevīga tranzītpunkta piedāvātās iespējas lidojumiem uz citiem galamērķiem reģionā un Eiropā.

Savā uzrunā abu valstu uzņēmējiem M.Riekstiņš uzvēra arī Latvijas atbalstu Azerbaidžānas un Eiropas Savienības ciešākai sadarbībai, tostarp jaunās ES Austrumu partnerības iniciatīvas ietvaros. “Latvijas un Azerbaidžānas attiecības balstās uz savstarpējas cieņas un līdzvērtīgas partnerības principiem gan divpusējās sadarbības kontekstā, gan plašākā mērogā,” norādīja ministrs.

Savstarpējie biznesa kontakti, Latvijas eksporta tirgus paplašināšana un Latvijas un Azerbaidžānas uzņēmēju sadarbības attīstība bija galvenie temati arī 16.aprīlī notikušajās M.Riekstiņa un Latvijas uzņēmumu pārstāvju sarunās ar Azerbaidžānas ekonomiskās attīstības ministru Šahinu Mustafajevu, kā arī transporta ministra vietnieku. Abu tikšanos laikā ārlietu ministrs uzsvēra, ka pastāv labas perspektīvas attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību. “Latvijas un Azerbaidžānas attiecībās ir nepieciešamā juridiskā bāze, kā arī skaidrs abpusējs politisks atbalsts, lai veiksmīgi turpinātu virzīties uz priekšu ekonomiskās partnerības jomā,” norādīja M.Riekstiņš.

Tiekoties ar ekonomiskās attīstības ministru, Latvijas pārtikas uzņēmumu – AS “Rīgas piena kombināts” un SIA “Lāči” – pārstāvji izteica Azerbaidžānas partneriem konkrētus piedāvājumus par Latvijas pārtikas preču klāsta paplašināšanu eksportam uz Azerbaidžānu. SIA “Turība” sarunā izteica priekšlikumu Latvijas un Azerbaidžānas sadarbībai tūrismā, jo īpaši tūrisma ekspertu izglītībā. Vienlaikus atzinīgi tika novērtēta jau izveidojusies veiksmīgā sadarbība ar Latvijas uzņēmumu SIA “Euro data” informācijas tehnoloģiju jomā.

Azerbaidžānas Transporta ministrijas pārstāvji bija ieinteresēti tuvāk iepazīties arī ar Latvijas kompāniju pieredzi un izstrādātajām tehnoloģijām pilsētas sabiedriskā transporta kustības organizēšanā un citiem jauninājumiem transporta jomā, par ko tikšanās laikā informēja Latvijas kompānijas “BMS Tehnoloģija” vadība.

Ārlietu ministra vizītes laikā savstarpējās sarunas risināja arī Latvijas finanšu sektora pārstāvji – Parex banka, Banka Baltikums un Aizkraukles Banka. Tāpat ministru vizītē pavadīja arī uzņēmuma “MV Group” vadība, kuri piedāvā dažādus drošības tehnikas risinājumus, tostarp ugunsgrēku novērošanas sistēmu.

Vizītes ietvaros pēc Azerbaidžānas puses iniciatīvas Latvijas delegācija apmeklēja arī Šangahalas naftas termināli, kurā tika prezentēta Azerbaidžānas naftas un gāzes sektora attīstība, resursu ieguves un pārstrādes tehnoloģijas un apjomi.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!