• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot tiesnešu konferences dalībniekus 17.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2009., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.04.2009., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot tiesnešu konferences dalībniekus 17.aprīlī

 

Godātais Ministru prezidenta [Valdis Dombrovskis] kungs!

Godātais Augstākās tiesas priekšsēdētāja [Ivars Bičkovičs] kungs,

tieslietu ministra [Mareks Segliņš] kungs,

ģenerālprokurora [Jānis Maizītis] kungs!

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja biedre un parlamenta Juridiskās komisijas vadītāja [Vineta Muižniece]!

Jūsu godības – Latvijas Republikas tiesneši!

Gandrīz visas Latvijas prominences ir jūsu viesi šodien.

Tiesu vara ir viens no demokrātiskas, tiesiskas valsts pamatu stūrakmeņiem! Tieši tiesu varai ir dotas tiesības uzraudzīt gan likumdevēja, gan izpildvaras lēmumu un darbību likumību.

Tieši tiesu vara bieži vien ir pēdējais bastions personu tiesību un likumīgo interešu aizsardzībā! Pēdējā cerība un iespēja taisnīguma uzvarai! Tāpēc tiesu varas nozīmi nevar pārvērtēt. Sabiedrības uzticēšanās tiesu varai lielā mērā nozīmē arī uzticēšanos valstij, tiesiskai valstij.

Šobrīd ekonomiskā situācija ir viens no aktuālākajiem tematiem sabiedrībā. Ekonomiskās problēmas un līdz ar tām valsts finansējuma samazināšanās skar visas nozares. Diemžēl arī tiesu varu.

Taču, neskatoties uz ekonomiskās situācijas nopietnību, mēs nedrīkstam apstāties pie padarītā, nedrīkstam zaudēt jau sasniegto, jo ir paveikts nozīmīgs darbs tiesiskas valsts vērtību un principu nostiprināšanā.

Viennozīmīgi ekonomiskā krīze nedrīkst ietekmēt tiesu darbu un lietu spriešanas kvalitāti. Katram Latvijas iedzīvotājam ir svarīgi apzināties, ka tiks lemta godīga tiesa.

Uz jums, godātie tiesneši, gulstas smagā un reizē godpilnā atbildība – atbildība saglabāt sabiedrības uzticību tiesu varai arī šajos grūtajos apstākļos.

Tuvākā laika uzdevumi ir skaidri – pirmkārt, tiesiskā regulējuma noteikšana tiesu darbības nodrošināšanai pēc administratīvi teritoriālās reformas, kā arī Tiesu iekārtas pamatnostādnēs iekļauto mērķu sasniegšana.

Mēs visi zinām, ka jau ilgu laiku tiesām ir liels noslogojums, liels ir arī vēl neizskatīto lietu skaits, zinām par telpu, tiesnešu un tiesas darbinieku trūkumu. Šie ir fakti, kurus tuvākajā laikā nevarēs vērst uz labu. Ar to ir jārēķinās. Taču tiesu sistēmai pilnvērtīgi jāstrādā arī sarežģītos apstākļos.

Šodienas situācija valstī prasa īpašu vienotību, kopīgu izpratni un savstarpēju atbalstu. Mēs nedrīkstam norobežoties, domājot tikai par savas profesijas vai nozares problēmām.

Tomēr, izmantojot šo iespēju, vēlos lūgt Ministru prezidentu, tieslietu ministru un valdību pieņemt izsvērtus un tālredzīgus lēmumus jautājumā par tieslietu sistēmas finansējumu. Mums ir vienlīdz svarīgi nodrošināt gan valsts drošību, gan tiesu varas neatkarību.

Mums visiem šobrīd ir kopīgs mērķis – ekonomiskās stabilitātes panākšana. Taču tā nav iespējama bez tiesiskās kārtības un tiesiskā līdzsvara pastāvēšanas. Tā nav iespējama bez tiesu sistēmas efektīvas funkcionēšanas.

Dāmas un kungi!

Tiesneša amats izvirza tiesnesim īpaši augstas profesionālās un ētiskās prasības. Esmu pārliecināts, Latvijas valstī ir daudz jūsu amata brāļu, kas pelnījuši atzinības un pateicības vārdus.

Latvijā ir nominēts pirmais Latvijas Goda tiesnesis – tā ir Rīgas apgabaltiesas bijusī tiesnese Māra Marija Čerkasova.

Novērtējot tiesnešu darbu, šogad diviem Augstākās tiesas tiesnešiem ir piešķirti valsts augstākie apbalvojumi. No visas sirds sveicu Trīs Zvaigžņu ordeņa komandieri Kalvi Torgānu un Atzinības krusta komandieri Gunāru Aigaru.

Godājamie tiesneši!

No sirds novēlu jums visiem izturību, spēku un iedvesmu strādāt Latvijas labā! Es novēlu turēt augstu savas profesijas godu un spriest taisnīgu tiesu, kā to nosaka Latvijas Republikas Satversme un jūsu dotais tiesneša zvērests Latvijas valstij!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!