• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par struktūrfondu atbalstu energoefektīvākiem mājokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par atbalstu makroekonomiskās situācijas stabilizēšanai

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par struktūrfondu atbalstu energoefektīvākiem mājokļiem

 

ES struktūrfondu atbalstu mājokļu energoefektivitātei un atjaunojamās enerģijas pasākumiem varēs izmantot visi ES reģioni, ne vien jaunās dalībvalstis, kā tas bija līdz šim. Paplašināsies arī atbalstāmo darbību klāsts. To paredz izmaiņas Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) regulā, ko Eiropas Parlaments 2.aprīlī atbalstīja ar pārliecinošu balsu vairākumu.

ERAF finansējums ļauj uzlabot mājokļus, piemēram, ielikt dubultas rūtis, izolēt sienas, uzstādīt saules bateriju paneļus un aizstāt novecojušus karstā ūdens katlus. Eiropas Komisija izmaiņas ERAF regulā ierosināja, reaģējot uz ekonomikas lejupslīdi. Sagaidāms, ka tās palīdzēs radīt jaunas darba vietas un sasniegt Eiropas klimata pārmaiņu mērķus.

Jaunā regula nosaka, ka ERAF atbalsts mājokļu energoefektivitātes uzlabojumiem un atjaunojamās enerģijas izmantojumam nedrīkst pārsniegt 4% no kopējā ERAF piešķīruma katrā dalībvalstī.

Sākotnēji mājokļu energoefektivitātei un atjaunojamās enerģijas pasākumiem paredzētos ERAF līdzekļus varēja izmantot tikai ēku koplietojamajām daļām, ja ēka atradās nolaistā pilsētas rajonā, vai visai ēkai, ja tā bija sociālais mājoklis. Atbalstu piemēroja arī tikai mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem. Tagad atsauce uz zemiem ienākumiem ir izslēgta un tā vietā noteikts, ka pasākumiem jāatbalsta sociālā kohēzija, ļaujot dalībvalstīm pašām noteikt mājokļu kategorijas.

 “Tagad dalībvalstīm ir dotas iespējas virzīt šos līdzekļus tā, lai sasniegtu maksimālo efektu energoefektivitātes kāpināšanai,” debatēs atzina Guntars Krasts (Nāciju Eiropas grupa). Deputāts arī norādīja, ka pieejamais līdzfinansējuma apjoms prasīs dalībvalstīm ierobežot atbalsta saņēmēju skaitu, tādēļ būtu racionāli līdzekļus novirzīt mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem.

Mājokļi vien rada 40% ES siltumnīcefekta gāzu izmešu. Eiropas Komisija uzskata, ka līdz 2020.gadam rentabls enerģijas ietaupījums mājokļu sektorā varētu sasniegt 28%.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!