• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par izpratnes veicināšanu par totalitāro režīmu noziegumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par struktūrfondu atbalstu energoefektīvākiem mājokļiem

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par izpratnes veicināšanu par totalitāro režīmu noziegumiem

 

Eiropas Parlaments aicina atbalstīt iniciatīvas, kuru mērķis ir labāk izprast pagājušā gadsimta Eiropas vēsturi. Tāds viedoklis pausts 2.aprīlī pieņemtajā rezolūcijā “Par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu”.

Deputāti cita starpā aicina izveidot platformu Eiropas pētnieku sadarbībai, stiprināt profesionālai izpētei paredzētos ES finanšu instrumentus un noteikt 23.augustu par Visu totalitāro un nedemokrātisko režīmu upuru atceres dienu.

Atkalapvienotā Eiropa 2009.gadā svinēs 20.gadadienu kopš Centrāleiropas un Austrumeiropas komunistisko režīmu sabrukuma un Berlīnes mūra nojaukšanas. Eiropas Parlamenta deputātu skatījumā šī iespēja jāizmanto, lai uzlabotu informētību par visu totalitāro un autoritāro režīmu noziegumiem un panāktu izlīgumu.

Parlaments uzsver: “Ir jāatbalsta Eiropas nemierīgās pagātnes dokumentēšana un liecību vākšana, lai palielinātu Eiropas informētību par noziegumiem, kas pastrādāti totalitāro un nedemokrātisko režīmu laikā, jo nav iespējams panākt samierināšanos bez pagātnes notikumu atceres.”

Šajā nolūkā deputāti prasa izveidot Eiropas Atmiņas un sirdsapziņas platformu sadarbībai starp valstu pētniecības institūtiem, kā arī Eiropas mēroga dokumentācijas centru/memoriālu visu totalitāro režīmu upuriem. Parlaments arī aicina stiprināt profesionālas vēstures izpētei domātos ES finanšu instrumentus un visās dalībvalstis pielikt pūles, lai nodrošinātu piekļuvi atbilstošajiem arhīviem, vienlaikus garantējot, lai šis process netiek ļaunprātīgi izmantots politiskiem mērķiem. Parlaments arī atkārto aicinājumu visā Eiropā pasludināt 23.augustu par Visu totalitāro un nedemokrātisko režīmu upuru atceres dienu.

Rezolūciju, kas balstīta uz iepriekšējās plenārsēdes debatēm 25.martā, Parlaments pieņēma ar 553 balsīm par, 44 pret un 33 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!