• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts pārvaldes optimizēšanas izvērstu plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot Latvijā akreditētos ārvalstu vēstniekus

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts pārvaldes optimizēšanas izvērstu plānu

 

Piektdien, 3.aprīlī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atklāja pirmo valsts pārvaldes sistēmas un civildienesta optimizēšanas plāna sabiedrisko apspriešanu. Par plānu diskutēja eksperti valsts pārvaldes jautājumos, kas darbojas Valsts pārvaldes politikas attīstības padomē.

Ministru prezidents uzsvēra, ka strukturālo reformu īstenošana izglītības, veselības jomā un valsts pārvaldē ir starptautiskā aizņēmuma saņemšanas nosacījums. Tajā pašā laikā reformu rezultātā nedrīkst ciest pārvaldes pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem.

Diskutējot par taupības pasākumiem, valsts pārvaldes eksperti atzina, ka būtiskākā loma valsts pārvaldes iestāžu izdevumu samazināšanā ir iestāžu vadītājiem. Tieši vadītājam ir jāuzņemas atbildība par nodokļu maksātāju naudas lietderīgu un pamatotu izlietojumu. Eksperti uzskata, ka valsts pārvaldes izdevumu samazināšana nedrīkst būt mehāniska un vienāda visām nozarēm un iestādēm, jo tādējādi tiek sodītas tās iestādes, kas jau ir veikušas optimizāciju.

Valsts pārvaldes eksperti uzsvēra, ka ir pienācis pēdējais laiks atrisināt publisko aģentūru statusa jautājumu, padarot aģentūras par efektīvas darbības institūcijām un atgriežoties pie to izveides sākotnējās ieceres. Tika uzsvērts, ka tieši publisko aģentūru pielīdzināšana valsts pārvaldes iestādēm ir viens no iemesliem neracionālai pārvaldes institucionālajai organizācijai. Vienlaikus tika atbalstīti optimizācijas plānā izvirzītie priekšlikumi valsts kapitālsabiedrību un to meitasuzņēmumu uzraudzības sakārtošanai.

Padomes locekļi diskutēja par civildienesta sistēmas vienkāršošanu, nosakot vienotas prasības un atalgojuma nosacījumus visiem valsts un pašvaldību darbiniekiem un atsakoties no šauras civildienesta statusa saglabāšanas. Padomes locekļi uzsvēra, ka būtu svarīgi, lai nodarbinātajiem valsts un pašvaldību iestādēs darba nosacījumi būtu konkurētspējīgi ar klasiskajām darba tiesiskajām attiecībām, nodrošinot iespēju valsts darbam piesaistīt motivētus un kompetentus profesionāļus.

Valsts kanceleja aicina ikvienu sabiedrības pārstāvi piedalīties plāna sabiedriskajā apspriešanā un savus priekšlikumus valsts pārvaldes sistēmas optimizācijai sūtīt uz e-pastu priekslikumi@mk.gov.lv līdz 1.maijam.

Valsts pārvaldes sistēmas un civildienesta optimizēšanas pasākumu plāns ir pieejams Ministru kabineta mājaslapā.

Valsts pārvaldes politikas attīstības padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt diskusiju par valsts pārvaldes politikas aktuāliem jautājumiem, iesaistot diskusijā sabiedrības, valsts un privātā sektora pārstāvjus un ekspertus.

Sēdē piedalījās Tiesībsarga biroja Labas pārvaldības departamenta vadītājs A.Dravnieks, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis M.Pūķis, Vidzemes augstskolas Sociālo zinātņu fakultātes Politoloģijas studiju programmas direktore K.Bākule, Sabiedriskās politikas centra “Providus” pārstāve I.Kažoka, “Latvijas Dzelzceļš” valdes padomnieks U.Pētersons, biedrības “Risinājuma darbnīca” valdes priekšsēdētāja Z.Miezaine, tiesībsarga padomniece V.Slaidiņa, LU Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras lektors A.Strupišs, LU Ekonomikas un vadības fakultātes Publiskās pārvaldes katedras profesors E.Vanags, Ministru prezidenta padomnieks E.Kušners un pārstāvji no Valsts kancelejas, Vides, Tieslietu, Finanšu, Zemkopības ministrijas un Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!