• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Darba likuma grozījumu neatbalstīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2009., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES fondu nozīmīgo lomu tautsaimniecības attīstībā

Vēl šajā numurā

02.04.2009., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Darba likuma grozījumu neatbalstīšanu

Saeimas Sociālās drošības apakškomisija 24.martā vienbalsīgi nolēma neatbalstīt tālāku Darba likuma grozījumu virzību, kas paredz noteikt, ka darbinieku skaita samazināšanas gadījumā priekšrocības palikt darbā ir arī tiem darbiniekiem, kuriem nav citu pastāvīgu ienākumu.

Deputāti vienojās pie šā jautājuma atgriezties brīdī, kad Saeimā tiks iesniegts apjomīgs valdības izstrādāts Darba likuma grozījumu projekts. Apakškomisijas deputāti secināja, ka darba devējam būs grūti noskaidrot, vai darbinieks nepiestrādā vēl citur, jo neeksistē datubāze, kurā būtu pieejama informācija par “citiem pastāvīgiem ienākumiem”. Šo likuma normu būtu grūti piemērot dzīvē, pauda uzaicinātie speciālisti. Turklāt kā citi pastāvīgi ienākumi var tikt traktēti arī nelieli ikmēneša ienākumi, piemēram, ģimenes valsts pabalsts, ko vecāki saņem par bērniem.

Šāds priekšlikums nozīmētu, ka mazākas izredzes saglabāt darba vietu būtu arīdzan pensionāriem un invalīdiem, kas saņem pensijas un pabalstus, norādīja apakškomisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Piedāvātos Darba likuma grozījumus sēdē neatbalstīja Labklājības ministrijas un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji, savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība vēstulē paudusi konceptuālu atbalstu šim priekšlikumam.

Patlaban likums nosaka, ka priekšrocības turpināt darba attiecības ir tiem darbiniekiem, kuriem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija. Ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, likums nosaka desmit apstākļus (piemēram, pie darba devēja nostrādātais laiks, bērni līdz 14 gadiem, apgādājamo skaits, invaliditāte, līdz pensijai atlikušie gadi u.c.), pie kuriem darbiniekiem ir priekšrocības palikt darbā. Neviena no šīm priekšrocībām nav prioritāra salīdzinājumā ar pārējām.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!