• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par praktiskām aktualitātēm imigrācijas jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2009., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190081

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienota sabiedrisko pakalpojumu regulatora izveidi

Vēl šajā numurā

02.04.2009., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par praktiskām aktualitātēm imigrācijas jomā

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 31.martā tikās ar Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieci Mairu Rozi, lai pārrunātu aktualitātes imigrācijas jomā.

Deputāti sasauca komisijas sēdi, lai apspriestu radušos situāciju ar kādu 88 gadus vecu Ukrainas pilsoni, kura nevar saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā, jo nespēj nokārtot valsts valodas prasmes eksāmenu. Kā skaidroja M.Roze, valodas prasme joprojām ir viens no būtiskākajiem kritērijiem pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanai.

Lai gan plānots pārskatīt to iedzīvotāju loku, kas atbrīvojami no šīm pārbaudēm, tomēr deputātu diskusija komisijas sēdē apliecināja, ka šis jautājums nav tik viennozīmīgi vērtējams.

Komisijas deputāts Oskars Kastēns norādīja, ka valsts valodas prasmes pārbaudes Latvijā ir neadekvāti stingras. Citās valstīs, piemēram, Lietuvā, ir noteikts, ka, sasniedzot noteiktu vecumu, iedzīvotājs tiek atbrīvots no šādas pārbaudes.

Deputāts Visvaldis Lācis savukārt uzsvēra, ka “mēs gribam būt lielāki katoļi nekā pāvests”, norādot, ka noteikumi pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai ir jau pietiekami liberāli.

Šobrīd Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka valsts valodas prasmes pārbaudes atvieglojumi attiecas uz atsevišķām invalīdu grupām atkarībā no funkcionālo traucējumu rakstura.

Atbildīgā ministrija ir izstrādājusi jaunu Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz noteikt to personu loku, kurām valsts valodas pārbaude pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanai nebūs jākārto, tomēr vecuma kritērijs tajā nav noteikts.

M.Roze ierosināja, ka, nākotnē, veicot grozījumus Imigrācijas likumā, tajā varētu tikt iekļauta arī norma par atbrīvošanu no pārbaudes vecuma dēļ.

Tāpat M.Roze deputātus informēja, ka joprojām palielinās ieceļojošo ārzemnieku skaits. 2008.gadā Latvijā ieceļoja 14,7 tūkstoši cilvēku. Galvenais ieceļošanas iemesls ir darba meklējumi, laulības un studijas Latvijā. 2008.gadā vislielākais ieceļotāju skaits bija no Krievijas (3351), Ukrainas (1676) un Lietuvas (1518).

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!