• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienota sabiedrisko pakalpojumu regulatora izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2009., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par 2009. gada 26. marta sēdi

Vēl šajā numurā

02.04.2009., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienota sabiedrisko pakalpojumu regulatora izveidi

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 19.martā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, kas paredz veidot vienotu sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēmu.

Vienota sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas sistēma ļaus nodrošināt vienādu pieeju reģionālajiem pakalpojumu sniedzējiem un noteikt vienotu valsts nodevu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu.

Šobrīd Latvijā darbojas divu veidu regulēšanas sistēmas – valsts un pašvaldību līmenī. Valsts regulējamās nozarēs ir izveidots viens regulators – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Savukārt pašvaldību regulējamās nozares nosaka attiecīgās pašvaldības izveidota iestāde.

 “Grozījumi likumā nepieciešami, lai sakārtotu regulēšanas sistēmu un visā valstī, tai skaitā pašvaldībās, piemērotu vienotu metodiku tarifu aprēķināšanai,” paskaidroja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilga Preimate.

Patlaban tarifi katrā pašvaldībā ir atšķirīgi, turklāt tie tiek noteikti pēc atšķirīgām metodikām. Arī licenču izsniegšanas un uzraudzības prakse nav vienota. Sadrumstalotā regulēšana neuzlabo sniegtos pakalpojumus, bet palielina to sniegšanas izmaksas, uzskata likumprojekta autori.

Pašvaldību interešu pārstāvēšanai SPRK darbā paredzēts izveidot pašvaldību konsultatīvo institūciju, kurai kandidātus izvirzīs Latvijas Pašvaldību savienība.

Tāpat likuma grozījumos paredzēts dot iespēju SPRK lēmumus pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā un noteikt, ka SPRK ir tiesīga saņemt informāciju, kas uzskatāma par valsts noslēpumu. Pielaide valsts noslēpumiem nepieciešama, jo SPRK pieņemtie lēmumi elektroenerģijas, gāzes un sakaru jomā var ietekmēt valsts drošību, norāda likumprojekta autori.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”” trīs lasījumos jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!