• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par papildu importa nodevu atcelšanu Ukrainā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2009., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par kopējo pensijas kapitālu nākotnes pensionāriem

Vēl šajā numurā

31.03.2009., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par papildu importa nodevu atcelšanu Ukrainā

 

25.martā, reaģējot uz asiem Eiropas Savienības valstu, tai skaitā Latvijas, iebildumiem, Ukraina ir atcēlusi mēneša sākumā ieviestās papildu importa nodevas vairākām preču grupām.

6.martā ieviestie tirdzniecības ierobežojumi par 13 procentu punktiem palielināja importa tarifus Ukrainā tādām Latvijas eksportam nozīmīgām preču grupām kā zivju produktiem, alkoholiskiem dzērieniem, tekstilizstrādājumiem, elektroprecēm, piekabēm un puspiekabēm u.c., tādējādi ierobežojot mūsu uzņēmēju konkurētspēju Ukrainas tirgū. Atsevišķām Latvijas precēm minētais importa tarifu palielinājums skartu līdz pat 42% no kopējā eksporta apjoma.

Sekojot Ukrainas valdības lēmumam, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar citām Latvijas institūcijām uzrunāja ES tirdzniecības komisāri K.Aštoni un uzņēmējdarbības un rūpniecības komisāru G.Ferhoigenu, norādot, ka šāds solis ir Latvijai nepieņemams un būtiski apdraud mūsu uzņēmēju intereses Ukrainā. Eiropas Komisija tika aicināta uz aktīvu rīcību situācijas drīzā atrisināšanā.

Papildu importa nodevu atcelšana Ukrainā tik īsā laikā ir veiksmīgs paraugs tam, ka, efektīvi koordinējot Latvijas nacionālo interešu aizstāvību starp iesaistītajām Latvijas institūcijām un uzņēmēju asociācijām, kā arī sadarbojoties ES dalībvalstīm, ir iespējams panākt brīvās tirdzniecības principiem neatbilstošu lēmumu atcelšanu Latvijai nozīmīgos eksporta tirgos.

Ukraina ir nozīmīga Latvijas ārējās ekonomiskās sadarbības partnere. 2008.gadā abu valstu tirdzniecības apgrozījums pārsniedza 240 miljonus eiro (eksports – 123 miljoni eiro; imports – 117,3 miljoni eiro), ierindojot Ukrainu 7.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū ārpus ES.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!