• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par kopējo pensijas kapitālu nākotnes pensionāriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2009., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par lauksaimniekiem paredzēto valsts atbalstu

Vēl šajā numurā

31.03.2009., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par kopējo pensijas kapitālu nākotnes pensionāriem

 

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti norāda, ka nākotnes pensionāri zaudējumus necietīs, ja sociālās apdrošināšanas iemaksu likme pensiju 2.līmenī tiks samazināta no 8% uz 2%.

Kā skaidro LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore J.Muižniece: “Likmes samazinājuma rezultātā kopējais pensijas kapitāls (20%) nesamazināsies – to iemaksu daļu, ko samazinās 2.līmenim, atgriezīs 1.līmenī un reģistrēs katra cilvēka individuālajā kontā.”

Nākotnē šo 1.līmenī atgriezto 2.līmeņa kapitālu izmantos, aprēķinot vecuma pensiju. “Neviens no likmes pārdales nekādā gadījumā nezaudēs ne 40%, ne pat 75%, kā tas izskanējis publiskajā telpā no banku sektora puses,” uzsver J.Muižniece.

Lai 1.līmeņa kapitāls nezaudētu vērtību, tas katru gadu tiek aktualizēts. Tas nozīmē, ja valstī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir augusi sociālās apdrošināšanas iemaksu summa un palielinājies maksātāju skaits, tiek paaugstināta arī 1.līmeņa kapitāla vērtība, lai cilvēks, sasniedzot pensijas vecumu, nebūtu zaudētājs.

LM speciālisti norāda, ka tik augstu 2.līmeņa likmi valsts nevar atļauties, raugoties arī nākotnes pensiju virzienā. Tikai 2001.–2002.gadā pensiju 2.līmeņa reālā peļņa (neņemot vērā inflāciju) ir bijusi lielāka par 1%.

Turklāt priekšlikums par likmes samazināšanu ir pagaidu risinājums finanšu krīzes apstākļos, un jau 2012.gadā ir plānots atgriezties pie 6% likmes 2.pensiju līmenim, kas būtu nosakāma ilgtermiņā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka nākotnes pensionāru pensijas nespēs nodrošināt tikai un vienīgi valsts sistēma. Latvijai nekādā gadījumā nav jāatkāpjas no trīs līmeņu pensiju sistēmas, taču ir jāsabalansē demogrāfiskie un finansiālie riski starp dažādām paaudzēm.

Jau vēstīts, ka šobrīd pensiju 2.līmenim tiek novirzīti 8% sociālās apdrošināšanas iemaksu, bet 1.līmenim – 12%. Saeimā virzītās izmaiņas Valsts fondēto pensiju likumā paredz pensiju 2.līmenim novirzīt 2% iemaksu, bet 1.līmenim – 18%.

Likmes samazinājuma mērķis nav novirzīt naudu tikai šodienas patēriņam, bet gan aicināt likumdevēju pārskatīt arī Latvijas pensiju sistēmas spēju noturēt ilgtermiņā 2.līmeņa iemaksu likmi plānoto 10% apmērā.

Atgādinām, ka tiem sociālo iemaksu veicējiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija, līdzdalība 2.līmenī ir obligāta, savukārt cilvēkiem, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam, – brīvprātīga.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!