• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un ASV attiecību tālāko uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2009., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189968

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas 5.gadadienu NATO; svinības Rīgā

Vēl šajā numurā

31.03.2009., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un ASV attiecību tālāko uzlabošanu

 

Eiropas Parlaments 26.martā pieņēma ziņojumu par ES un ASV attiecību tālāko attīstību pēc Baraka Obamas ievēlēšanas prezidenta amatā. Deputāti uzsver, ka “pašreizējais brīdis jāizmanto, lai uzlabotu un atjauninātu transatlantisko attiecību sistēmu”, un aicina reformēt transatlantiskā dialoga struktūras.

Vienlaikus deputāti atkārto ASV administrācijai iepriekš paustos aicinājumus cilvēktiesību jomā.

Parlaments ziņojumā pauž pārliecību, ka “ES un ASV attiecības ir Eiropas Savienībai vissvarīgākā partnerība”. Lai labāk saskaņotu abu pušu rīcību globālo problēmu risināšanā, jāveido jauns transatlantisko partnerattiecību nolīgums.

Parlaments norāda, ka ar jauno nolīgumu jāizveido struktūra regulārām augsta līmeņa apspriedēm un koordinēšanai ārpolitikas un drošības politikas jomā. Šo Transatlantijas politikas padomi no ES puses vadītu Komisijas augstais pārstāvis un no ASV – valsts sekretārs. Deputāti arī uzsver, ka jāveicina parlamentārā sadarbība: Transatlantiskā likumdevēju iestāžu dialoga statuss jāpaaugstina, to pārveidojot par transatlantisku asambleju. Ziņojums arī mudina ES un ASV cieši saskaņot politiku attiecībā uz Krieviju.

Parlaments ļoti atzinīgi vērtē gaidāmo augstākā līmeņa tikšanos 2009.gada 5.aprīlī Prāgā starp prezidentu B.Obamu un 27 Eiropas Savienības dalībvalstu un to valdību vadītājiem, cerot, ka tikšanās attiecībām dos jaunu impulsu un ļaus izstrādāt kopīgu darba kārtību.

Deputāti ziņojumā arī atkārto aicinājumu ASV ratificēt Starptautiskās krimināltiesas Romas statūtus un pievienoties tiem, atcelt nāvessodu, slēgt visus starptautiskajiem tiesību aktiem neatbilstošus aizturēšanas centrus ārpus ASV un pilnībā pārtraukt ārkārtas pārvietošanas politiku.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!