• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par lielāku ES fondu atbalstu reģionu un pašvaldību attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2009., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrija: Par septiņām aizsargājamām jūras teritorijām mūsu pusē

Vēl šajā numurā

24.03.2009., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par lielāku ES fondu atbalstu reģionu un pašvaldību attīstībai

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir iesniegusi Finanšu ministrijā priekšlikumus Eiropas Savienības (ES) fondu aktivitāšu pārskatīšanai, aicinot lielāku atbalstu novirzīt reģionu attīstībai.

“Ekonomiskā situācija nosaka ierobežojumus finanšu resursu pieejamībai pašvaldībām, tāpēc ir nepieciešama kompleksa pieeja pašvaldību attīstības stimulēšanai, koncentrējot ES fondos pieejamo finansējumu,” norāda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

RAPLM aicina pārvērtēt esošās ES fondu aktivitātes un novirzīt papildu finansējumu pašvaldību izaugsmes atbalstam.

Kopā ar plānošanas reģioniem un Nacionālā attīstības plāna 2007.–2013.gadam ekspertiem, izvērtējot iespējas pārskatīt ES fondu aktivitātes saistībā ar ekonomisko situāciju valstī, RAPLM izstrādājusi šādus priekšlikumus:

• izveidot jaunu aktivitāti kompleksam atbalstam pašvaldību izaugsmes sekmēšanai ar finansējumu 308 miljoni latu.

Aktivitāte nepieciešama novadu infrastruktūras sakārtošanai, ieguldījumiem uzņēmējdarbības attīstībai, publisko pakalpojumu pieejamības un kvalitātes veicināšanai, energoefektivitātes pasākumiem, atjaunojamo energoresursu izmantošanai un centralizētās siltumapgādes sistēmu attīstībai;

• piešķirt papildu finansējumu 6,2 miljonus latu (patlaban ir 24,74 miljoni latu) pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai.

Palielinot finansējumu bērnudārzu attīstībai, tiks atslogots valsts budžets un apmierināts augstais pieprasījums pēc pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumiem, kas ilgtermiņā sniegs ieguldījumu nodarbinātības līmeņa paaugstināšanā;

• izveidot jaunu aktivitāti publisko ēku siltumnoturības uzlabošanas pasākumiem ar finansējumu 41,2 miljoni latu.

Aktivitāte palielinās pašvaldību rīcībā esošos līdzekļus, lai uzlabotu publisko ēku siltumnoturību un ilgtermiņā samazinātu izmaksas;

• saglabāt iepriekš plānoto finansējumu 9 miljonu latu apmērā speciālistu piesaistei plānošanas reģioniem, pilsētām un novadiem;

• saglabāt iepriekš plānoto finansējumu 3,62 miljonus latu plānošanas reģionu un vietējo pašvaldību kapacitātes paaugstināšanai.

Īstenojot projektus šajās aktivitātēs, tiks veicināta attīstības plānošanas dokumentu izstrāde, iekļaujot detalizētu pašvaldību un plānošanas reģionu investīciju plānus, kas radīs priekšnoteikumus uzņēmējdarbības uzsākšanai, jaunu darba vietu radīšanai privātajā sektorā un bezdarba problēmu risināšanai reģionos. Šo aktivitāšu īstenošana ir svarīga, lai pašvaldības varētu sekmīgi piesaistīt ES fondu finansējumu citās aktivitātēs.

Tāpat RAPLM sadarbībā ar plānošanas reģioniem un Nacionālā attīstības plāna 2007.–2013.gadam ekspertiem sniegusi priekšlikumus par citu ministriju pārziņā esošajām ES fondu aktivitātēm.

Tiek aicināts atjaunot aktivitāti jaunu koledžu programmu attīstībai vai jaunu koledžu izveidei, kas ilgtermiņā sniegs ieguldījumu Latvijas reģionu attīstībā, nodrošinot reģiona darba devējiem nepieciešamo profesionālo darbinieku sagatavošanu prioritārajās izglītības jomās, tostarp inženierzinātnēs. Latvijā ir reģioni, kuros līdz šim nav radītas iespējas mācīties šādās augstākās izglītības programmās, piemēram, Vidzemē nav pieejamas augstākās izglītības programmas inženierzinātnēs.

Tāpat tiek aicināts atjaunot finansējumu 1,41 miljonu latu aktivitātei “Boloņas procesa principu ieviešana augstākajā izglītībā”, jo esošajā situācijā īpaši ir jāveic augstākās izglītības modernizācija un jārealizē reformas, kuras Eiropas valstis Boloņas deklarācijā apņēmās veikt līdz 2010.gadam. Ieviešot reformas un veicinot Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju un eksportspēju, Latvija var kļūt par intensīvu augstākās izglītības eksportētāju.

50% jeb 3,58 miljonu latu apmērā ministrija aicina atjaunot aktivitāti profesionālās orientācijas un karjeras izglītības pieejamības jauniešiem, profesionāli orientētās izglītības attīstībai.

RAPLM iebilst arī pret divu uzņēmējdarbībai nozīmīgu aktivitāšu apturēšanu. Eksperti uzskata, ka ir svarīgi atjaunot aktivitāti tehnoloģiju pārneses centru attīstībai ar finansējumu 2,5 miljoni latu un aktivitāti Rīgas zinātnes un tehnoloģijas parka attīstībai ar finansējumu 16,54 miljoni latu. Svarīgi būtu atjaunot arī aktivitāti ārējo tirgu apgūšanai – nozaru starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai ar finansējumu 1,76 miljoni latu.

 

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!