• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par alkohola patēriņa samazināšanas problēmām valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2009., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189343

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrs: Par veselības nozares interešu aizstāvību

Vēl šajā numurā

18.03.2009., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par alkohola patēriņa samazināšanas problēmām valstī

 

Lai pārrunātu ar alkohola patēriņu saistītās problēmas valstī, 17.martā veselības ministrs Ivars Eglītis tikās ar Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) pārstāvjiem – SIA “Jaunalko” valdes priekšsēdētāju Edmundu Demiteru un AS “Latvijas balzams” (LB) valdes priekšsēdētāju Kārli Andersonu.

Tikšanās sākumā I.Eglītis uzsvēra, ka viens no viņa kā veselības ministra darbības mērķiem ir mazināt alkohola un tabakas izstrādājumu patēriņu Latvijā. Tāpat viņš atklāja, ka alkohola patēriņš un tā izraisītās sekas ir iemesls priekšlaicīgai mirstībai līdz pat 12% Eiropas Savienības vīriešu.

Viens no veidiem, pēc veselības ministra Ivara Eglīša domām, kā mazināt alkohola patēriņu, ir palielināt tā cenu, paaugstinot akcīzes nodokli alkoholam, vienlaikus ierobežojot alkohola reklāmu, taču šajā jautājumā vēl nepieciešama nopietna diskusija.

Savukārt ARTA pārstāvji uzsvēra apstākli, ka, nepastiprinot cīņu ar nelegālā alkohola izplatību, akcīzes nodokļa paaugstināšana var nedot cerēto rezultātu, gluži otrādi – nodokļa ieņēmumi var pat samazināties, bet nelegālā alkohola patēriņš – palielināties.

I.Eglītis uzsvēra, ka nelegālā alkohola izplatība ir ārkārtīgi nosodāma un apkarojama parādība, jo tiek nopietni apdraudēta šīs dziras lietotāju veselība. Tas vairākkārt ir novedis pie letāliem gadījumiem. Tāpēc viņš jau tuvākajā laikā uzrunās jauno iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, lai Iekšlietu ministrijas atbildīgās struktūrvienības pastiprinātu cīņu ar nelegālā alkohola izplatību. Šāda nepieciešamība pieaugs tajā gadījumā, ja Latvijā vēl vairāk tiks paaugstināta akcīze alkoholam, tādējādi pieaugot arī nelegālā alkohola izplatītāju peļņai.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!