• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par telpiskās plānošanas nozīmi reģionu infrastruktūras attīstībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par Ukrainas lēmumu palielināt muitas nodokli un tā sekām

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par telpiskās plānošanas nozīmi reģionu infrastruktūras attīstībā

 

11.martā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, atklājot Nacionālās reģionālās attīstības padomes (NRAP) sēdi, akcentēja telpiskās plānošanas nozīmi reģionu infrastruktūras attīstībā. NRAP locekļi tika iepazīstināti ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto Telpiskās plānošanas sistēmas attīstības koncepciju, kurā izvērtēta esošā teritorijas plānošanas sistēmas darbība un tiesiskais regulējums, kā arī sniegti priekšlikumi tās pilnveidošanai.

Lai pilnveidotu plānošanas sistēmu Latvijā, koncepcija paredz izstrādāt jaunu Telpiskās plānošanas likumu, kas regulētu telpiskās plānošanas saistību ar stratēģisko plānošanu un to loģisku hierarhiju.

Tāpat koncepcijā paredzēts izstrādāt vienotu nepieciešamo normatīvo bāzi pilsētu, ciemu un lauku teritoriju izbūves plānošanā, samazinot plānojumu apjomu un uzlabojot to kvalitāti.

Kā informēja E.Zalāns, lai mazinātu plānojuma dokumentācijas apjomu, uzlabotu teritorijas plānojumu kvalitāti un atvieglotu būvvalžu darbu, RAPLM jau šobrīd strādā pie vispārējo teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu izstrādes. Paredzēts, ka tie novērsīs situāciju, kad plānojumos vispārējās teritorijas izmantošanas un apbūves prasības tiek definētas atšķirīgi, bieži kļūdaini, pēc atšķirīgiem principiem un plānotāju izpratnes. 

Ministru kabineta noteikumos tiks iekļauta informācija un prasības, kas nepieciešamas teritoriju klasifikācijai, objektu izvietošanai un apbūves parametru aprēķināšanai. Tāpat tiks definēti transporta infrastruktūras plānošanas principi un ceļu tīklu veidošanas kārtība. Svarīgi ir noteikt, ka jauna apbūve veidojama tikai pēc ceļu tīkla izveides, pauda ministrs.

Pēc Administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas vietējo pašvaldību teritorijas ievērojami palielināsies un izstrādātie teritorijas plānojumi tiks integrēti vienā novada dokumentā, izmantojot ievērojami lielāku datu apjomu. Lai operatīvi un precīzi varētu strādāt, nodrošinot informācijas apriti ar teritorijas plānošanā iesaistītajām pusēm, un sakārtot plānojuma izstrādes dokumentāciju, RAPLM tiks izveidota Pašvaldību teritorijas plānošanas, infrastruktūras un nekustamo īpašumu pārvaldības un uzraudzības informācijas sistēma, kas aptvers visas Latvijas vietējās pašvaldības.

Sistēma nodrošinās ietvaru teritorijas plānojumu elektroniskai veidošanai, uzglabāšanai, atjaunināšanai un pieejamību plašam lietotāju lokam, kā valsts institūcijām, pašvaldībām, plānošanas reģioniem, sabiedriskām organizācijām, zemes īpašniekiem un to lietotājiem, uzņēmējiem un citiem interesentiem.

Sistēma dos iespēju saņemt aktuālo informāciju par situāciju teritorijas izmantošanā, atvieglos saziņu plānošanas procesā iesaistīto institūciju starpā un būs pamats teritorijas plānošanas caurskatāmības nodrošināšanai un e-pakalpojumu attīstīšanai.

NRAP padomes locekļi atbalstīja telpiskās plānošanas sistēmas attīstības koncepciju un tās tālāku virzību apstiprināšanai valdībā.

Tāpat padome iepazinās ar ministrijas izstrādātajiem grozījumiem noteikumos par nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām, kuros tiek precizēta šo teritoriju noteikšanas kārtība. Noteikumi februāra beigās tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

NRAP ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, kura koordinē reģionālo attīstību, teritorijas plānošanu un zemes politiku valstī.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!