• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Ukrainas lēmumu palielināt muitas nodokli un tā sekām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 12.martā

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Ukrainas lēmumu palielināt muitas nodokli un tā sekām

 

Latvija aicina Eiropas Komisijas dienestus izvērtēt Ukrainas pieņemto lēmumu palielināt ievedmuitas nodevas likmi valstī (+13% punkti pie jau esošās nodevas likmes) atsevišķiem produktiem, tādā veidā ierobežojot importu un veicinot vietējās produkcijas patēriņu.

Pašreizējās krīzes apstākļos šāda ievedmuitas palielināšana Latvijas zivsaimniecības produkcijas un alkoholisko dzērienu eksportētājiem var radīt negatīvu ietekmi Latvijas konkurētspējai Ukrainas tirgū, kas nelabvēlīgi ietekmēs jau tā slikto ekonomisko situāciju valstī.

Ukrainas lēmums palielināt muitas nodokļus neatbilst Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) līguma nosacījumiem un Ukrainas saistībām iestāšanās sarunām PTO, jo Ukrainas paredzētais ievedmuitas nodokļa palielinājums kopā ar pašreiz piemēroto likmi pārsniegs Ukrainas PTO saistību grafikā paredzētos tarifu robežlīmeņus, kā arī nopietni apdraud Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmēju intereses.

Zivju produktu un zivju konservu eksports no Latvijas uz Ukrainu veido attiecīgi 13% un 7% no kopējā Latvijas zivju produkcijas eksporta apjoma. Pēdējos četros gados Latvijas zivju produkcijas (bez konserviem) eksporta apjoms uz Ukrainu būtiski palielinājies, attiecīgi vairāk nekā 2 un 2,5 reizes.

Esošās Ukrainas ievedmuitas tarifu likmes Latvijas izcelsmes zivju konserviem ir robežās no 5% līdz 10%. Ukrainas ievedmuitas likme saldētai brētliņai ir 5% un pārējām sālītajām zivīm – 10%. Šīs pozīcijas ir ļoti svarīgas Latvijas eksportam uz Ukrainu. Gadījumā, ja ievedmuitas likmes zivju konservu un zivju produktu importam uz Ukrainu tiks paceltas vēl par 13%, Latvijas zivju konservu un zivju produkcijas ražotāji zaudēs savas iespējas konkurēt un realizēt produkciju Ukrainas tirgū, jo ievedmuitas tarifu likme preču pozīcijām, kas ir svarīgas Latvijas eksportam, palielināsies 2,3 – 3,6 reizes.

Zemkopības ministrija vēstuli ar aicinājumu izvērtēt Ukrainas lēmumu par muitas nodokļu palielināšanu nosūtījusi Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniekam, uzņēmējdarbības un rūpniecības komisāram G.Ferhoigenam, ES tirdzniecības komisārei Katrīnai Eštonei, ES zivsaimniecības un jūrlietu komisāram Džo Borgam un ES lauksaimniecības komisārei Mariannai Fišerei-Bēlai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!