• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielāku finansiālo brīvību arodskolām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nacionālā kriminālās izlūkošanas modeļa izveidi policijā

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielāku finansiālo brīvību arodskolām

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 24.februārī lēma aicināt Ministru kabinetu ļaut profesionālajām izglītības iestādēm rīkoties ar 10 procentu budžeta rezervi un dot pieeju pašu ieņēmumiem.

 “Ministru kabinetam un Izglītības un zinātnes ministrijai profesionālās izglītības iestādēm jāpiedāvā tādi risinājumi, kas nekavējoties uzlabos to spēju pildīt saistības gan pret audzēkņiem un skolotājiem, gan pakalpojumu piegādātājiem. Tāpat, neskatoties uz šā brīža grūtībām, nedrīkst aizmirst par nepieciešamību veikt pamatīgus kvalitatīvus uzlabojumus profesionālajā izglītībā,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis.

Profesionālās izglītības mācību iestāžu direktoru padomes pārstāvji deputātiem paskaidroja, ka kopš janvāra sākuma situācija ir uzlabojusies, taču skolas joprojām slīgst parādos par komunālajiem pakalpojumiem, nespēj pienācīgi samaksāt algas skolotājiem un transporta kompensācijas audzēkņiem.

Šobrīd ir zaudēts tas, ko profesionālās skolas vairāku gadu garumā bija izcīnījušas, un finansējuma samazinājums ir daudz lielāks nekā vispārizglītojošajām skolām, norādīja Rīgas Amatniecības vidusskolas direktore Maija Vanaga.

Komisijas deputāts Dzintars Ābiķis pauda neizpratni, kāpēc ministre pieļāvusi situāciju, ka par viena un tā paša mācību priekšmeta mācīšanu skolotāju atalgojums vispārizglītojošās skolās un profesionālās izglītības iestādēs šobrīd ir stipri atšķirīgs.

Arodskolām šobrīd ne tikai jāatrod nauda komunālo parādu apmaksai, bet arī jānorēķinās par soda procentiem. Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Rolands Broks uzskata: lai risinātu sarunas ar energopiegādātājiem par soda sankciju nepiemērošanu vai vismaz samazināšanu profesionālajām izglītības iestādēm, nepieciešama vienota valdības pozīcija. Ar soda procentu piemērošanu par rēķinu apmaksas kavējumiem saskaras arī daudzas pašvaldības, tāpēc sarunas jārisina augstākajā līmenī, izteicās R.Broks.

Latvijas Darba devēju konfederācijas nodarbinātības un izglītības eksperte Ilona Kiukucāne aicināja vēl vairāk nepazemināt profesionālās izglītības kvalitāti. Arodskolu audzēkņiem jāsaņem arī laba līmeņa vispārējā izglītība, citādi viņiem tiek liegtas tālākas attīstības iespējas un mācību turpināšana augstskolās, norādīja I.Kiukucāne.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!